המדינה: דיינים לא מוסמכים לגיור במערך הצה"לי
בדיון בעתירה הקוראת לחייב רבני ערים לרשום גרים לנישואים, אמרה נציגת המדינה כי הגיורים בצה"ל לא נערכו על-ידי דיינים מוסמכים, ולא אושרו ברבנות. המשמעות: תוקף הגיור של כ-4,500 חיילים עשוי להיות מוטל בספק וייתכן שלא יוכלו להינשא. הרב דרוקמן: "כל הגיורים בצה"ל נעשו כדת וכדין"
סערת הגיור חוזרת בגדול? במהלך דיון שנערך בצהריים (יום ב') בבג"ץ אמרה נציגת הפרקליטות כי הגיורים בצבא נעשים ללא דיינים מוסמכים ולא אושרו - כפי שנדרש - ברבנות הראשית. משמעות דבריה היא שתוקפם של כ-4,500 גיורים שנעשו בצה"ל בשנים האחרונות עשויים להיות מוטלים בספק, וכל אותם חיילים לא יוכלו להינשא.
"מתבצעים גיורים, אני לא יודעת כמה שנים, והתעודות מעוברות למחוז מבלי אישור", אמרה עו"ד גינסין בדיון. "מתברר שהוקם איזשהו מערך שאף אחד ברבנות הראשית לא מפקח עליו בשום צורה שהיא". בדבריה, היא ניסתה להגן על החלטת מועצת הרבנות הראשית מהשבוע שעבר, לפיה יוסמך רב רושם נישואין מיוחד שירשום את המתגיירים. דבריה של גינסין עוררו פליאה והשופטת בייניש אף הגיבה: "מה שגברתי אומרת - שכל גיורי צה"ל לא כשרים".
האלוף (במיל.) אלעזר שטרן, שנכח באולם, ביקש בדיון את רשות הדיבור והביע באוזני השופטים תמיהה על דברי הפרקליטה. ביציאה מהאולם תקף בדברים חריפים את הפרקליטה "על ששילחה לחלל האוויר אמירה בלתי אחראית, שעלולה לפגוע באלפי אנשים בלא כל סיבה".
גורמים המקורבים לסוגיית הגיור אמרו ל-ynet כי בפועל, רוב הגיורים בצבא נעשים על-ידי רבנים צבאיים בכירים או על ידי דייני בית הדין המיוחד לגיור, שבמסגרת שירות המילואים שלהם עוסקים גם בגיור החיילים. לטענתם, דבריה של הפרקליטה אינם נכונים.
בראשית הדיון היום - לפני הסערה - מתחו נשיאת בית המשפט העליון דורית ביניש, והשופטים נאור ופוגלמן, ביקורת חריפה ביותר על רבני הערים ש"מקבלים שכר מהמדינה" - אך מסרבים להישמע לחוקיה
הרב דרוקמן: "אם יש בעיה - היא פורמלית בלבד"
הרב חיים דרוקמן, ראש מערך הגיור במשרד ראש הממשלה, מסר בתגובה כי "כל הגיורים בצה"ל נעשו כדת וכדין, כדת משה וישראל. החיילים המתגיירים הינם יהודים כשרים לכל דבר. רבים מהדיינים הצבאיים משמשים גם כדיינים לבתי הדין לגיור אזרחיים. אם יש בעיה, הרי שזו בעיה פורמאלית בלבד והיא תידון ע"י הגורמים המשפטיים".
הרב שאול פרבר, ראש מכון עתים, ואחד העותרים, אמר בתגובה לדברי עו"ד גינסין: "מדובר בשערוריה. מתברר כי אפילו המדינה לא עומדת מאחורי הגיורים שלה".
ד"ר אביעד הכהן, דקאן מכללת "שערי משפט" ובא כוחם של העותרים, הוסיף: "דברי הפרקליטה הם אמירה אומללה שמוטב היה לה שלא נאמרה משנאמרה. יש לקוות כי אין היא משקפת את עמדתה האמתית של המדינה, שבמשך עשרות שנים הכירה בגיורים הנערכים בצה"ל ואף עודדה אותם. אם תתקבל עמדת הפרקליטה, יוטל צל כבד על אלפים מחיילי צה"ל שהתגיירו במסגרתו וקיים חשש שתימנע מהם האפשרות להינשא".
יו"ר סיעת הבית היהודי, ח"כ זבולון אורלב, אמר: "מי שלא מוכן להכיר בגיור חיילים בצה"ל על-ידי הרבנות הצבאית כופר בעיקר ועוכר ישראל. השירות בצה"ל - כדי להגן על מדינת ישראל - וההצטרפות לעם היהודי באמצעות גיור של הרבנות הצבאית הם המעשים היהודים הנעלים ביותר".
מנכ"ל התנועה המסורתית, עו"ד יזהר הס, תקף את הפרקליטות בחריפות: "הודעת הפרקליטות משקפת את קהות החושים העמוקה שמאפיינת כבר שנים את עמדת הפרקליטות בסוגיית הגיורים בישראל. משום מה, ובאופן שמדהים את כל המעורבים בתחום פעם אחר פעם, בוחרת הפרקליטות לייצג בסוגיית הגיור את הגישה הקיצונית ביותר, השמרנית ביותר, הארכאית ביותר. לפעמים נדמה כי בעניין הגיור הפרקליטות מייצגת את העדה החרדית, ולא את מדינת ישראל. זה עצוב, ובעיקר בלתי אחראי".
מהתנועה הרפורמית נמסר כי "זהו של נוסף בסאגה המחפירה של משבר הגיור. אנו קוראים לועדת חקירה ממלכתית לבחינת משבר הגיור והכישלון הממושך של ממשלות ישראל בתחום".
התגיירו - ולא יכלו להתחתן
הדיון בבג"ץ נערך בעקבות עתירה שהגישו ארגונים ופעילים בתחום הגיור נגד הרבנות הראשית וארבעה רבני ערים, זאת בשל סירובם של האחרונים להכיר בגיורי המדינה לצורך רישום נישואים, ונוכח המדיניות הקשה שהם נוקטים כלפי המתגיירים. העותרים אף ביקשו מבית המשפט צו ביניים שיורה לרבנים אלו להכיר בגיורים לעניין זה - עד להכרעה המשפטית בסוגיה.
העתירה הוגשה על-ידי מכון עתים ואלוף (במיל') ואלעזר שטרן, שיזם את פרויקט נתיב, לאחר שהרבנות סירבה לחתן זוג מתגיירים שעברו את התהליך במסגרת צה"ל. עוד נטען בעתירה כי רבני הערים
אשקלון, אשדוד, ראשון לציון ורחובות מחילים על הגרים המבקשים להינשא "נורמות מפליגות בחומרתן שלא שערום אבותיהם".
באי כוח העותרים - עורכי הדין צוריאל לביא, ד"ר אביעד הכהן וגיא כרמי – ציינו כי גישה מחמירה זו כלפי בוגרי הגיור הצבאי והאזרחי הולכת וגוברת בשנתיים האחרונות, תוך שהיא פוגעת באלפי אזרחים – גרים, בני זוגם ובני משפחותיהם.
העותרים מתארים מצב בו "ידה האחת נותנת המדינה בידי המתגיירים תעודה המעידה על הצטרפותם לעם היהודי, ובידה השנייה – באמצעות רשמי הנישואין - היא דוחה אותם, מערימה עליהם קשיים, תוך שהיא מבזה ומשפילה אותם, ופוגעת בעקרונות יסוד של שוויון ואיסור הפליה, ופגיעה בזכותם הבסיסית להינשא".