שתף קטע נבחר

לא אוכפים שכר מינימום? תתארגנו

למרות חוק שכר מינימום - לא כל העובדים זוכים לקבלת זכות זו; בעיקר בשל היעדר אכיפה והחוסר במפקחים במשרד התמ"ת. לא תמיד זו גזירת גורל -אם הידברות אינה עובדת אפשר להתאגד ולבוא למעסיק כגוף אחד

לא כל העובדים מקבלים שכר מינימום - כחוק; הסיבה - היעדר אכיפה. מדוע זה קורה? בעיקר כיוון שאין די מפקחים במשרד התמ"ת כדי לבצע אכיפה אפקטיבית של חוקי העבודה.

 

 

אומנם, בשנים האחרונות, ואף במסגרת התקציב האחרון, הוגדלה כמות הפקחים במשרד התמ"ת,

 והיא אמורה לגדול עוד במהלך השנתיים הקרובות, אלא שנראה כי עדיין אין כמות מספיקה של פקחים, וכי חרף מאמציהם הכנים של אנשי משרד התמ"ת עדיין לא הגענו ליישום אפקטיבי של מנגנוני האכיפה הקיימים כיום בחוק.

 

איך משנים את המצב? מתארגנים

האם בכל זאת יש באופק תקווה לשינוי המצב הקיים? הפיתרון למצב הקיים צריך להיות משולב: ראשית, יש לפעול בניסיון להגיע בהידברות להסכמה על העלאת שכר המינימום במשק, כך שמצבם של העובדים ייטב ומנגד גם המעסיקים שמקיימים את הוראות החוק יוכלו לעמוד בתוספת העלות הנדרשת.

 

פתרון יעיל נוסף לצמצום ממדי העוני והפערים החברתיים מצוי בהתארגנויות עובדים במקומות העבודה. המצב בשטח ואף מחקרים מלמדים כי עובדים מאורגנים זוכים לשכר גבוה יותר, לתנאי העסקה ראויים יותר ולביטחון תעסוקתי רב יותר מעובדים אחרים.

 

במקום עבודה מאורגן העובד לא עומד לבד אל מול המעסיק המחזיק בידו את מקור מחייתו ופרנסתו. יחד עם אותו עובד עומדים כל שאר המועסקים באותו מקום עבודה ויחסי הכוחות משתנים בהתאם. איזון כוחות זה מאפשר הן את ביסוסם ושיפור שכרם ותנאי עבודתם של העובדים, והן את אכיפת ויישום הנורמות המחייבות על ידי המעבידים.

 

הסכמים קיבוציים ענפים - חלק מהפיתרון

דרך נוספת לצמצום הפערים הינה בחתימה על הסכמים קיבוציים ענפיים חדשים ומעודכנים בענפי העבודה השונים הקובעים שכר מינימום ענפי הגבוה משכר המינימום הכללי במשק. לאחרונה נחתמו הסכמים כאלה בענפי השמירה, הניקיון, הסיעוד, הבניין ועוד. ראוי לציין כי החל משנת 2009 אי תשלום שכר מינימום ענפי שנקבע בהסכם קיבוצי כללי שהוצא לו צו הרחבה מהווה עבירה על חוק שכר מינימום, על כל המשתמע מכך.

 

לבסוף, יש להשלים את הליכי חקיקתו של ה"חוק להגברת האכיפה של דיני העבודה". מדובר בהצעת חוק, המוסכמת על כל הגורמים הרלוונטיים לשוק העבודה – הממשלה, המעבידים והעובדים - שמטרתה ליצור אכיפה אפקטיבית של חוקי העבודה בישראל.

 

החוק המוצע יקנה סמכות למפקח עבודה בכיר להטיל עיצומים כספיים על מעסיקים שיפרו את הוראות חוקי העבודה. עיצומים אלה יגדלו אם ההפרה תימשך. מדובר בהליך מינהלי פשוט ומהיר שאינו מחייב הליך משפטי (בהשאלה, כמו קנס חניה). זאת, בנוסף לאחריות הפלילית המוטלת כיום על מעסיק המפר את הוראות החוק.

 

אכיפה מנהלית מעין זו תהיה אפקטיבית יותר, ויש לקוות כי הליכי החקיקה בכנסת יושלמו במהרה בימינו אנו.

 

 

הכותבים הם עו"ד שי תקן ועו"ד אוהד גלעדי מהלשכה המשפטית של האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אין פקחים - אין התארגנות - אין אכיפה
מומלצים