שתף קטע נבחר

הכירו: 10 חברות שנותרו רווחיות גם במשבר

שנתיים לאחר קריסת הבנק האמריקני ליהמן ברדרס, בחרו אנליסטים מובילים את 10 החברות הציבוריות החזקות בישראל, שהתגברו על התקופה הקשה ואף הציגו תוצאות משופרות. פרויקט מיוחד

שנתיים בדיוק חלפו מאז קרס בית ההשקעות האמריקני הענק ליהמן ברדרס, והשאיר את העולם פעור פה. איתו קרסו עוד בנקים רבים בארה"ב ובחו"ל. בישראל, לצד חברות שנקלעו לקשיים, היו גם חברות גדולות ששרדו בקלות יחסית את המשבר.

 

פנינו לאנליסטים בבנקים ובבתי השקעות מובילים כדי שיבחרו עבורנו את 10 הגופים והחברות הציבוריות החזקים במשק, אשר צלחו את התקופה הקשה, וצפויים לעבור בהצלחה גם משברים נוספים, אם יהיו.

 

חוץ מהחברות בצמרת, הוזכרו בסקר חברות נוספות: בריטיש ישראל, פרטנר, אמות, כלל תעשיות, מזרחי-טפחות, אלביט מערכות, בנק לאומי, מגדל ביטוח, דלק רכב, אי.די.בי, גב ים, גולף, מטריקס, רמי לוי וקבוצת דלק.

 

בזק - המציאה את עצמה מחדש

חברת התקשורת הוותיקה מצליחה להמציא את עצמה כל פעם מחדש. החברה הממשלתית לשעבר מוזכרת על ידי האנליסטים כמי שיש לה יכולת לעמוד במשברים וגם כחברה בעלת תזרים מזומנים יציב ויכולת צמיחה. בזק מאגדת תחתיה פעילות טלפוניה קווית, פעילות סלולר (פלאפון), אינטרנט (בזק בינלאומי) וטלוויזיה בלוויין (יס), ולכן היא נחשבת לגוף התקשורת הגדול בישראל.

 

כל עוד אנחנו מדברים בטלפון או גולשים באינטרנט, בבזק סופרים את הכסף גם אם יש משבר כלכלי. "ענף התקשורת הוכיח שגם בעיתות משבר נמשך הביקוש לשירותיו", אומר האנליסט יהואש מנדלסון ממחלקת האסטרטגיה במזרחי-טפחות.

 

לדבריו, "ההתייעלות שביצעה הנהלת החברה שיפרה את רווחיותה. החברה ממשיכה להתחדש טכנולוגית ומפתחת את רשת ה-NGN המהירה. להערכתנו, בשנים הקרובות תציג בזק תוצאות יפות".

 

שופרסל - ביקוש קבוע למוצרי בסיס

כשאחד הבילויים המשפחתיים הנפוצים בישראל הוא נסיעה לסופרמרקט, לא מפתיע שרשת שופרסל נבחרה לאחת החברות היציבות. המשבר העולמי פגע בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים, ולכן רשת קמעונאית המפעילה 242 סניפים ומתמקדת במוצרי בסיס יומיומיים בקושי נפגעה.

 


 

"החברה פועלת בתחום חסין לתקופות משבר ומכירותיה תלויות בעיקר בצרכן הישראלי, ולא בחו"ל. בנוסף, בתקופות של אי-ודאות כלכלית צרכנים מקטינים הוצאות על מסעדות מחוץ לבית וקונים ברשתות השיווק", אומרת מרים טרסיוק, אנליסטית במזרחי-טפחות, "לחברה תזרים מזומנים גבוה, היא יציבה פיננסית ומחלקת דיבידנד".

 

אסם - אין תחרות לבמבה

אסם מייצרת מוצרי מזון בסיסיים עם ביקוש קשיח שאינו מושפע ממשבר או ממיתון. כאשר באופק לא רואים מתחרה שיצליח לדגדג את המותג המיתולוגי "במבה", האנליסטים מצביעים על אסם כאחת החברות החזקות במשק.

 

"אסם היא אחת הספקיות הגדולות לרשתות הקמעונאות בתחום שנחשב סולידי ושלא צפוי להיפגע במשבר כלכלי", אומר צחי ליבוביץ,' מנהל הדסק המוסדי באימפקט ניהול תיקי השקעות. לדבריו, "ב-2009 רכשה אסם את השליטה במטרנה, ובכך הרחיבה את שליטתה בתחום המזון עם מוצר עוגן חזק בעל ביקוש יציב. מתחילת 2009 עלתה המניה ב-30%, דבר שמלמד כי גם בזמן משבר אסם איתנה".

 

טבע - שמרנות וגלובליות

לפי פתגם ידוע, בשני תחומים אין מיתון – מצבות ותרופות. ענקית התרופות הישראלית טבע הוכיחה במשבר הכלכלי האחרון שאפשר להיות גם גלובלי וגם חזק. בזמן שלא מעט חברות הציגו פגיעה בעסקים, טבע המשיכה לרכוש חברות ולהגדיל הכנסות.

 

רוב ההכנסות של טבע הם ממכירת תרופות גנריות, גרסאות זולות לתרופות קיימות, כך שגם במיתון העסקים לא נפגעים. מעבר לכך, לחברה יש הנהלה שמרנית שלא לוקחת סיכונים מיותרים שידירו שינה מהמשקיעים.

 

פז - יותר מכוניות, יותר רווחים

כל עוד ההבטחות על מרבצי הגז הטבעי העצומים שמחכים לנו בים טרם מומשו, וכל עוד תחום האנרגיה הירוקה לא יתפוס תאוצה, לחברת האנרגיה פז אין סיבה אמיתית לחשוש. די להסתכל על הגידול המתמיד בצריכת הדלקים בעולם ובארץ, והעלייה במספר הכבישים והמכוניות בישראל כדי להבין שלא ניפרד מהזהב השחור כל כך מהר.

 

האנליסטים מציינים שפז חברה יעילה, וגם אם יחולו תנודות במחירי הנפט, היא תצליח להציג רווחים, בגלל השדרוגים במתקני הזיקוק שלה.

 

סלקום - מדברים כל הדרך לבנק

הנוסחה מאוד פשוטה: ככל שאנחנו מדברים יותר ושולחים עוד הודעות טקסט, חברות הסלולר מרוויחות. ניתן לומר בביטחון כי גם אם יפרוץ משבר נוסף, הישראלים לא יפסיקו לדבר בטלפון הנייד.

 

גם הגזרה האחרונה של שר התקשורת משה כחלון, שהחליט להפחית את תעריף דמי הקישוריות שאנו משלמים לחברות הסלולר, לא גורמת לאנליסטים לאבד את האופטימיות לגבי רווחיותן. או שהן ירוויחו קצת פחות או שאנחנו נתחיל לדבר יותר בגלל שהשיחות יהיו זולות יותר. כך או כך, חברות הסלולר ימשיכו לייצר מזומנים בקצב.

 

כיל - ותודה לגידול באוכלוסייה העולמית

ליבת העסקים של כיל היא מכירת דשנים, ובמיוחד אשלג לתעשיית החקלאות. העיקרון הבסיסי עליו מושתת הענף בו פועלת כיל הוא: ככל שקצב גידול האוכלוסייה בעולם עולה, כך הביקוש למזון ולסחורות חקלאיות עולה גם כן.

 

למשוואה הזו בדיוק נכנסת כיל: ככל שהאוכלוסייה גדלה, כך הביקושים לאשלג עולים כדי להאיץ את קצב ייצור הסחורות החקלאיות. עם זאת, למרות שכיל מוכרת את התרכובות הכימיות שלה בשווקים רבים – מרוסיה ועד ברזיל, מסין ועד ארה"ב – היא סבלה במשבר מירידה מסוימת במכירות עקב ירידה בביקושים מצד החקלאים בסין ובהודו. בכל מקרה, מאז שוק הסחורות התאושש ואיתו הביקושים למוצרי כיל.

 

עזריאלי - נמשכת החגיגה בקניונים

אימפריית הקניונים של דוד עזריאלי נרשמה למסחר בבורסה רק לפני חודשים מעטים, אבל האנליסטים משוכנעים שצפוי לה עתיד ורוד. הבילוי בקניונים הפך להיות כל כך פופולרי אצל הישראלים עד שקשה לדמיין פגיעה בענף זה.

 

דוד עזריאלי היה החלוץ בתחום הזה כאשר פתח ב-1985 את קניון איילון בר"ג, הראשון בישראל. בנוסף, מחזיקה הקבוצה בין היתר בקניון גבעתיים, קניון הנגב, קניון מלחה וקניון מודיעין. פרט לקניונים, לעזריאלי יש גם שלושה מגדלי משרדים על דרך נמיר בת"א.

 

שטראוס - לא רק מזון

שטראוס גרופ שולטת בחברות הפועלות בתחום המזון בארץ ובמזרח אירופה, ברזיל וארה"ב. "שטראוס מגוונת את מוצריה ונכנסת לשותפויות להרחבת סל המוצרים הרחב שלה. מוצריה זוכים לאמון רב בארץ", אומר אבי מאיר, מנכ"ל כיוון ניהול תיקי השקעות.

 


 

לדבריו, "בשנים האחרונות נכנסה קבוצת שטראוס לשיתופי פעולה עם פפסיקו בישראל ובארה"ב. בישראל שותפה שטראוס עם פפסיקו פריטו-ליי בפעילות החטיפים המלוחים ובצפון אמריקה בחברת הסלטים סברה. ב-2010 השלימה שטראוס את רכישת תמי 4, בה טמון מבחינתה פוטנציאל רב".

 

מליסרון - אימפריית קניונים

חברת הקניונים מליסרון, שנשלטת על ידי יולי עופר, מצליחה בכל רבעון להראות שהנכסים שלה, בהם קניון רמת אביב וקניון סביונים ביהוד, עמוסים בשוכרים שמוכנים לשלם הרבה כסף. לפני כשבוע הודיעה החברה כי היא מנהלת מו"מ מתקדם לרכישת בריטיש ישראל, שמחזיקה ב-17 קניונים ומרכזי מסחר.

 

השתתפו בסקר: בנק הפועלים, בנק מזרחי-טפחות, בנק דיסקונט, בנק הבינלאומי, לאומי פרטנרס, פסגות, כלל פיננסים, אקסלנס, אי.בי.אי, מיטב, אנליסט, מגדל שוקי הון, דש ברוקראז', לידר שוקי הון, תמיר פישמן, אימפקט מקבוצת בנק אגוד וכיוון.

 

הכתבה פורסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בזק. תזרים מזומנים יציב
צילום: צביקה טישלר
ביקושים קשיחים למוצרי אסם
צילום: צביקה טישלר
קניון רמת אביב. מליסרון רוצה עוד קניונים
צילום: ירון ברנר
סלקום. הישראלים לא מפסיקים לדבר בטלפון
צילום: שולמי כהן
מומלצים