שתף קטע נבחר

המדד הפתיע: עלה ב-0.5%; הדיור זינק ב-1.7%

לפני הפרסום העריכו רוב האנליסטים כי המדד יעלה ב-0.2%-0.3%. בין הסעיפים שעלו: ירקות טריים שהתייקרו ב-5.2%, תרבות ובידור - 1.7% ומזון - 0.7%. בין הסעיפים בהם נרשמו הוזלות: הלבשה והנעלה - 5.3%, ריהוט - 1.7% ותחבורה - 0.3%

מדד המחירים לצרכן לחודש אוגוסט עלה ב-0.5%. כך פרסמה הערב (ד') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. העלייה שנרשמה גבוהה מציפיות האנליסטים, שלפני הפרסום העריכו כי המדד יעלה ב-0.2%-0.3%. מתחילת השנה עלתה האינפלציה ב-1.6% וב-12 החודשים האחרונים (אוגוסט 2010 לעומת אוגוסט 2009) עלתה ב-1.8%.

 

 

בין הסעיפים העיקריים שעלו: ירקות טריים שהתייקרו ב-5.2%, דיור - 1.7%, תרבות ובידור - 1.7% ומזון - 0.7%. בין הסעיפים בהם נרשמו הוזלות: הלבשה והנעלה - 5.3%, צורכי רחצה וקוסמטיקה - 2.2%, ריהוט - 1.7%, הוצאות על נסיעות לחו"ל - 1.4%, דלק ושמנים לכלי רכב - 0.7% ותחבורה - 0.3%.


 

 

מוצרי מזון נוספים שהתייקרו היו העופות - ב-4.7%, הגלידות - 3.7%, הקישואים - 32.3%, המלפפונים - 32.2%, והמלונים - 36.7%. הוזלו במיוחד תפוחי האדמה והבטטות - 7.5%, והרימונים - 13.2% לעומת פברואר 2010.

 

בענף הדיור נרשמו עליות במדד שירותי הדיור שבבעלות הדיירים, שעלה ב-2.1% ובמדד שכר הדירה שעלה ב-0.5%. מדד מחירי תשומה בבנייה למגורים עלה ב-0.5%.

 

מדד מחירי החינוך, התרבות והבידור עלה ב-1.1%. התייקרו במיוחד - מלונות ובתי הבראה - 13.9%, כרטיס למשחק ספורט ומנוי - 10%, כפר נופש, אכסניות ואירוח כפרי - 6%, ודמי כניסה למועדון לילה - 4.3%. הוזלות נרשמו בסעיפים: כלי הכתיבה - 3% ומחשב ביתי ואביזריו - 1.4%.

 

איילת ניר, הכלכלנית הראשית של IBI, העריכה לפני הפרסום כי כי מדד אוגוסט יעלה ב-0.3%, וכי האינפלציה בשנה הקרובה תעמוד על 2.7% - בטווח יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה, העומד על 1%-3%. ניר העריכה עוד, כי ריבית בנק ישראל תוסיף לעלות בחודשים הקרובים בעיקר בשל התייקרות הנדל"ן למגורים.

 

בחודש יולי עלה מדד המחירים לצרכן בשיעור גבוה מהרגיל, כמו בכל שנה, אלא שהפעם נרשמה עלייה של 0.5% בלבד, שיעור נמוך יחסית ליולי 2009 (1.1%) ולהערכות המוקדמות שדיברו על זינוק של 0.8%.

 

העלייה ביולי נרשמה הן מסיבות עונתיות (עלייה של 9.4% במחיר כרטיסי הטיסה לחו"ל) והן מסיבות חד-פעמיות, כמו המשך העלייה במחירי הדיור והעלאת המס על הדלקים והסיגריות שעליה החליט משרד האוצר לפני כחודשיים וחצי. 

 

תכלית: צפוייה התמתנות במדדים

אורי יהודאי, יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים ונשיא פרוטרום, אמר בתגובה לפרסום המדד: "על בנק ישראל להמשיך במדיניות מוניטארית זהירה; לנוכח פערי הריבית מול ארה"ב ואירופה, יש להימנע מהעלאת ריבית נוספת בישראל, אשר תגדיל את אטרקטיביות המשק הישראלי למשקיעי הטווח הקצר, תגביר את הלחצים לייסוף השקל, ובכך תגרום לשחיקה בכושר התחרות של היצוא ולפגיעה בצמיחתו של המשק".

 

דן רון, סמנכ"ל השקעות בתכלית בית השקעות, אמר בתגובה: "המדדים בחודשיים הקרובים צפויים להמשיך במגמת ההתמתנות ולהסתכם בשיעור אפסי בספטמבר ובכ-0.2% באוקטובר. בעקבות זאת, אנו מעריכים כי האינפלציה בשנת 2010 תסתכם בכ-2%". רון ציין, כי "בעקבות המדד, צפוי הנגיד להותיר את הריבית ברמתה הנוכחית, ולהמשיך בקצב העלאות מתון בחודשים הקרובים".

 

רון הוסיף כי "העלייה המתונה במדד מאופיינת בעונתיות רבה. מחד, עלייה במחירי הירקות, השכירות והחופשות, ומאידך ירידה במחירי ההלבשה וההנעלה. בנוסף, התחזקות השקל והירידה במחיר הדלק מתחילת החודש מיתנו את העליות".

 

"כל עוד הריבית הריאלית שלילית - הדיור יתייקר"

אמיר כהנוביץ', כלכלן מאקרו בכלל פיננסים אמר כי "באופן עונתי עולה מדד אוגוסט בשיעור גבוה, אך השנה הציפיות היו שיעלה בשיעור מעט נמוך יותר בעיקר בשל ירידת מחיר הדלק (ב-0.6%). הפעם, באופן חד פעמי, משכו לעליות גם התייקרות הלחם ב-3.55% (החל מה-5 לאוגוסט) והתייקרות תעריפי המוניות (מ-23 לאוגוסט) ב-5%. בחודשים הבאים צפויות גם השפעות חד פעמיות כלפי מטה כגון ירידת מחירי התרופות בספטמבר והפחתת דמי הקישוריות בינואר.

 

באשר לאינפלציה בחודשים הבאים, אמר כהנוביץ' כי "מדד חודש אוגוסט הוא המשך לגל עליות מחירים של החודשים האחרונים, אך גל זה צפוי להתמתן בחודשים הקרובים, ולהסתכם להערכתנו עד מרס 2011 (כולל) רק ב-0.6%.

 

"בין גורמי המאקרו שלוחצים את מדד המחירים לעלייה הם: ירידת שיעור האבטלה (ברבעון השני ל-6.2%), שיעור הצמיחה המהיר ברביע השני (4.7% במונחים שנתיים), מגמת עליה בשכר לשכיר במחצית הראשונה של השנה, ירידה באי הוודאות הכלכלית בעולם (באה לידי ביטוי בעליות בשווקי ההון), ריבית ריאלית שלילית במשק, המשך המגמה של עליית מחירי שירותי הדיור, וחזרה לעליית מחירי הסחורות (שכבר באה לעליית מחירי הלחם ועשויה להשפיע על עליה גם במחירי הבשר והביצים).

 

"מנגד, עשויים ללחוץ על המחירים מטה בתקופה הבאה הם: תיקון מטה לעליות החדות בסעיף שירותי הדיור (לאחר העליות החדות בחודשים הקודמים), השקל החזק (מה שכבר הביא לירידת מחירי רכבים ולירידת מחיריי תרופות המרשם בספטמבר). בסך הכל, הכוחות שמושכים לעליות מחירים להערכתנו עדיין חזקים.

 

"מדד ספטמבר צפוי להערכתנו להישאר ללא שינוי (0%), ואף עשוי להיות שלילי במידה והעלאות מחירי המזון המתוכננות לאחרי החגים ידחו.

 

"להערכתנו, בהתאם לתמונת המצב היום, יש צורך בהעלאת ריבית כבר באוקטובר. עם זאת, נראה שחברי הפורום המצומצם בבנק ישראל חוששים למהר ועדות לכך שאף אחד מהם לא תמך בהעלאת ריבית ספטמבר.

 

"לכן, סביר להערכתנו שלמרות התנאים התומכים תידחה העלאת הריבית לחודש נובמבר ובינתיים, עשוי אולי בנק ישראל לנסות לנקוט בצעדים מאקרו-יציבותיים נקודתיים ישירות בסקטור הדיור (כגון, הגבלות שיקשו על רכישת דירות), רעיון שאף הועלה בדיון הריבית האחרון.

 

"המשך עליית סעיף הדיור מוכיחה כי כל עוד הריבית הריאלית שלילית, לא יעזרו דיבורים, לא יעזור מנהל מקרקעי ישראל, לא יעזרו הגבלות על מתן משכנתאות - המחירים יעלו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האינפלציה מתחילת השנה: 1.6%
צילום: index open
הקישואים התייקרו ב-32.3%
צילום: ירון ברנר
מחירי בתי המלון עלו ב-13.9%
צילום: AP
הפחתת דמי הקישוריות בינואר תשפיע כלפי מטה
צילום: Index Open
מומלצים