שתף קטע נבחר

קרית גת: עובדי נגריית תדהר מתבצרים במפעל

העובדים טוענים כי זכויות הפנסיה שלהם נפגעו בשנה האחרונה לאחר שהמפעל נקלע למשבר, והם חוששים שספקים שלא קיבלו כספים יגיעו בלילה ויחרימו סחורה. במפעל מועסקים 32 עובדי ייצור בעלי משפחות. ההסתדרות: "זו תחילתה של מלחמה, אבל היינו כבר במשברים קשים מאלה בפולגת ובבגיר"

משבר במפעל "נגריית תדהר" שבקרית-גת. עובדים במפעל התבצרו אמש (ד') במקום, והציבו שמירה בשערי המפעל, לאחר שלוועד העובדים נודע כי ספקים שלא קיבלו תשלום מתכננים להוציא בחשאי במהלך הלילה חומרי גלם ומוצרים מוגמרים. פעולת העובדים התבצעה בהתייעצות עם מועצת הפועלים המקומית, על רקע משבר כלכלי אליו נקלע המפעל אשר לטענת העובדים הביא לפגיעה בזכויותיהם.

 

 

נציג מועצת הפועלים בקרית-גת, בני כוהנים, מסר ל-ynet, כי הנהלת המפעל מכרה כבר את כל תצוגות המטבחים שלה ברחבי הארץ. בנוסף, טוען כוהנים, כי שני ספקים הגישו לבית המשפט בקשה למנות מפרק זמני למפעל. במקביל טוענים העובדים, כי ב-13 החודשים האחרונים הנהלת המפעל לא העבירה את כספי קרנות הפנסיה שלהם, על אף שאלה נוכו מתלושי השכר שלהם.

 

המפעל הועתק לפני כ-10 שנים ממרכז הארץ בשל ההטבות שניתנו למקימי מפעלים באזורי פיתוח א'. קרית גת זכתה למעמד זה בשל המשבר הכלכלי שפקד את מפעלי הטקסטיל בעיר, והביא לפיטורים המוניים ולעלייה ניכרת באבטלה.

 

מפעל תדהר היה בעבר חלק מחברת מטבחי טופז, שנמכרו על ידי אורי שמעוני לאיש העסקים דניאל חורי. כיום נגריית תדהר נותרה בבעלות אורי שמעוני, והיא מייצרת מטבחים עבור מטבחי טופז, אך אין קשר בין שתי החברות. ממטבחי טופז נמסר, כי כל המטבחים שהוזמנו יסופקו ללקוחות לשביעות רצונם המלאה. לא ניתן היה להשיג את תגובתו של מנהל המפעל, שמעוני.


העובדים במפעל, אתמול

 

בנגריית תדהר מועסקים 32 עובדים, כולם עובדי ייצור בגילאי 45-35, המפרנסים משפחות. בחודשים האחרונים טוענים העובדים, כי קיבלו עשרות הודעות מקרנות הפנסיה על כך שכספים שנוכו משכרם לא הועברו אליהן וזכויות הפנסיה שלהן נפגעו עקב כך. העובדים מעריכים, כי החוב לקרנות הפנסיה הצטבר לכדי 350 אלף שקלים.

 

העובדים אינם מבוטחים

כוהנים מסר ל-ynet: "העובדים פנו למנהל המפעל, שמעוני, וזה הרגיע אותם וציין בפניהם כי הם לא צריכים לדאוג. במקביל הם פנו אלי ואמרו שהם חוששים לארגן ועד עובדים, מפחד שההנהלה תתנכל להם. לבסוף, ביום חמישי שעבר, הם התרצו והקימו ועד פעולה, כי הבינו שהמצב כבר ממש לא טוב".

 

כוהנים הפגיש את מנהל המפעל שמעוני עם מנכ"ל קרן "מבטחים", כדי לנסות להגיע להסכם פריסת תשלומים, במסגרתו ישולמו לקופה הכספים שנוכו מתלושי העובדים. אולם, לטענת כוהנים, ניסיון זה נכשל ובעל המפעל טען כי אין לו כסף לשלם וכי נקלע למשבר זמני.

 

במקביל נודע לעובדים שמטבחים שהוזמנו מקבלנים בצפון עלולים להיות מעוקלים על ידי ספקים שלא קיבלו כסף עבור חומרי הגלם שסיפקו למפעל, והם חששו שהספקים יפשטו על המפעל באישון לילה כדי להחרים סחורה.

 

כוהנים מסר כי אתמול: "העובדים עבדו כרגיל. והורתי להם להשאיר בלילה שומרים מטעמם שימנעו מזרים להחרים סחורה. במקביל הכרזנו על סכסוך עבודה, והשלב הבא יהיה שגם אנחנו נדרוש מבית המשפט למנות מפרק למפעל כדי שהעובדים יוכלו לפחות לקבל את המגיע להם מביטוח לאומי. אני חושש מאוד מהמצב שבו העובדים נמצאים כרגע, כי הם אינם מבוטחים בעצם בשום קרן, ונדמה לי שהמפעל עומד להתמוטט".

 

"הקלף האחרון שלנו - לחץ הלקוחות"

יש לציין, יחד עם זאת, כי העובדים קיבלו את שכרם עד כה בזמן, ולא סבלו מהלנת שכר. עם הכרזת סכסוך העבודה הורה כוהנים לעובדים "לעבוד לפי הספר" ולהוריד את התפוקה - כדי ליצור לחץ על ההנהלה. בתגובה, טוען כוהנים, התלונן בעל המפעל על כך שהעובדים אינם עובדים בתפוקה רגילה והם עלולים להיפגע מכך. 

 

חבר ועד העובדים, יניב יהודה, סיפר: "יש למפעל הזמנות רבות. 300 מטבחים שהיו כבר צריכים לצאת ללקוחות לא יצאו, ויש עוד 150 בהזמנה - שספק אם ייצרו אותם. זה הקלף האחרון שלנו - לחץ הלקוחות על המפעל", לדברי יהודה, אתמול לא אפשרו העובדים לספקים לפרוק סחורות, ולא הוציאו עבודות מחוץ למפעל.

 

"מנהל המפעל כינס אותנו ואמר לנו שבהורדת התפוקה אנחנו יורים לעצמנו ברגל, כי אם לא תצא סחורה בזמן לא נראה שכר. אבל הוא לא היה איש בשורות לגבי הביטוחים שלנו, והודה שאין לו כסף לפיצויים ולביטוחים".

 

כוהנים: "ברור לנו שזו תחילתה של מלחמה. אבל אנחנו דואגים לזכויות העובדים שלא ניתנו עד כה. היינו כבר במשברים קשים מאלה, כמו בפולגת ובבגיר, ולשמחתנו הצלחנו קודם כל להשיג לעובדים את שמגיע להם. אם לא היינו פועלים בזמן הם היו עלולים להיפגע קשות".

 

"אנחנו צריכים לדאוג לעצמנו"

יהודה מוסיף: "מבחינתנו הגיעו מים עד נפש. לפני כשנה מחלקת השיווק של המפעל נמכרה לקבוצה חיצונית וגילינו את זה בפרסומים בעיתון, אבל את הזכויות שלנו איש לא הבטיח. נהפוך הוא, לא העבירו את ההפרשות שלנו ליעדם.

 

"אני לא צריך לספר איזה קושי יש לאנשים בעלי משפחות לצאת למאבק מבלי להבטיח הכנסה. ההסתדרות במקרה הזה עומדת לצידנו ואנחנו פועלים על פי ההנחיות שלה".

 

יהודה מציין כי הבוקר (ה') יגיעו העובדים למפעל, ידפיסו כרטיס עבודה, יישארו במפעל עד סיום שעות העבודה, ובערב שוב תוצב שמירה. "אנשים עבדו פה בלי הפסקה ונתנו את הגב שלהם, כי המפעל הזה היה רווחי, והמוצר איכותי ונחשב מותג. לא קיבלנו שום הסבר למשבר הזה. אבל אנחנו צריכים לדאוג לעצמנו".


פורסם לראשונה 15/09/2010 22:32

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כספי הפנסיה שנוכו - לא הועברו למבטחים
צילום: Index Open
מומלצים