שתף קטע נבחר

למה אתה חייב לקרוא את התנ"ך

ולא, לא התנ"ך ההוא: פשוט אספנו פה שמונה ספרי חובה למשקיע בשוק ההון. ובחובה אנחנו מתכוונים שזה או הרשימה הזאת, או ללכת בכל זאת לתנ"ך ההוא וללמוד כמה תפילות

"הבורסה לא עושה שום דבר מרושע, היא פשוט מבצעת את תפקידה: מפרידה טיפשים מכספם". האמרה החביבה הזאת של איש הפיננסים ביל בונר מתמצתת את המהות של הבורסה, שאליה נכנסים רבים בלי ידע וממנה יוצאים רבים בלי כסף. הסיבה העיקרית לכך היא שרוב המשקיעים במסחר בניירות ערך מתייחסים להשקעה שלהם כתחביב או כשעשוע, אבל בפועל עלולים ההפסדים להיות גבוהים וכואבים. לראיה, הסטטיסטיקה גורסת שלאורך זמן יפסידו את כספם 95 אחוזים מהמשקיעים. במילים אחרות, אם נקזז מהמשוואה גופים מוסדיים כמו קרנות פנסיה וקופות גמל, אז על כל משקיע מוצלח יש עשרות - אם לא מאות - משקיעים כושלים.

 

במהלך השנים בדקו מחקרים רבים את הנקודה הזאת בדיוק: מה הופך משקיע מוצלח למשקיע מוצלח. ובכולם עלתה נקודה משותפת אחת, שהיא רעב תמידי ללמוד ולהשתפר. לא לימוד פורמלי, אלא התמקצעות במגוון רחב של תחומים בשוק ההון וחקירתם לעומק. רוצים גם? אז בואו נתחיל באל"ף־בי"ת, כלומר רשימת הספרים שחייבים לקרוא. לפחות בהם ההשקעה זניחה: חלק מהכותרים אפשר להשיג בהנחות משמעותיות, את הספרים באנגלית ניתן להזמין ב"אמאזון", ואומרים - לא אני, סתם אנשים באופן כללי - שאפילו אפשר להוריד אותם ברשת. מה שכן, חשוב מאוד לקרוא את הרשימה לפי הסדר: כל ספר מכין אתכם לנושא הבא אחריו, ואם תדלגו על אחד תתקשו להבין את ההמשך.

 

ורק עוד כמה מילים על מה שלא תמצאו ברשימה: קודם כל, אוטוביוגרפיות. בדומה לכתבות תדמית ב־400 עמודים, אוטוביוגרפיות של עשירים לא באמת מלמדות משהו, ואת רובן אפשר לסכם בזה שהגיבור נולד למשפחה קשת יום, נלחם נגד כל הסיכויים, לא נשבר בדרך והפך למיליארדר. סבבה. עוד נעדרים ספרי פסיכולוגיה בשקל דוגמת "אבא עשיר, אבא עני", ו"הנזיר שמכר את הפרארי שלו", ובייחוד הספרים שמציעים פיתרון קסם כמו "איך להתעשר" שכתב דונלד טראמפ, או "נוסחת הקסם להתעשרות בשוק ההון". אני בטח לא צריך להסביר לכם למה.

 

המדריך למתחילים בשוק ההון הישראלי/ חזי שטרנליכט. בדיוק כמו שאי אפשר ללמוד חזקות לפני ששולטים בלוח הכפל, ככה אי אפשר להתחיל להשקיע לפני

 שרוכשים ידע בסיסי על הבורסה - והמדריך הזה הוא בית הספר היסודי. הספר של שטרנליכט ערוך בשלבים וכתוב בשפה פשוטה, בלי נוסחאות מסובכות ועניינים מדאיגים נוספים, וגם אדם שמעולם לא פתח עיתון כלכלי ימצא עניין במה שכתוב בו. הספר מקיף מגוון תחומים אבל נוגע בכל אחד מהם רק על קצה המזלג, ולכן הוא מעולה למטרתנו. כספר קריאה כשלעצמו, אגב, אני לא מוצא בו תועלת. 

 

הערכת שווי חברות/ יאיר לפידות. אחרי שהפנמתם את מושגי היסוד אפשר להתחיל להתמקצע, ואין מקום טוב יותר להתחיל בו מאשר הנושא של הספר הזה.

 ולמה? כי כדי לבחור מניה לא מספיק לשנן קלישאות כמו "קנה בזול ומכור ביוקר": צריך לדעת לקרוא את החברה. להבין מי הבעלים שלה, באיזה מגזר היא עוסקת, מהן הזכויות שלה ומהם החובות שבפניהם היא ניצבת - ובשורה התחתונה, כמובן, האם לרכוש את המניות שלה או להתרחק ממנה. האנליזה הזאת מוסברת היטב בספר של לפידות, והיא הבסיס של כל השקעה מוצלחת. בלעדיה אתם סתם עוסקים בהימורים.

 

ספר האג"ח/ אדם רויטר. אחרי שלומדים להעריך חברות אפשר להרחיב את זווית הראייה ולהסתכל על המאקרו, כלומר על התהליכים הגדולים שבדרך כלל

 עוסקים באיגרות החוב ולא במניות. בניגוד למצופה, דווקא האג"ח - שנחשב לתחום האפרורי והפחות סקסי בבורסה - הוא המרכיב העיקרי בכל תיק השקעה. הוא סולידי יותר אבל גם עקבי יותר, ולכן טוב יותר לכיס משאר האפשרויות. בספר תמצאו את כל מה שצריך לדעת על ההבדלים בין אג"ח ממשלתי לקונצרני, תשואה לפדיון ועקומים, אבל גם איך העלאת הריבית של הנגיד משפיעה על היומיום של כל אחד מאיתנו.

 

פסיכו־פיננסים/ אורן קפלן. הבורסה מעולם לא עסקה רק במספרים, והאלמנט הפסיכולוגי משחק תפקיד חשוב בקבלת ההחלטות של המשקיעים. יש טענה ששוק ההון מקדים את הכלכלה הריאלית, ולכן חשוב לנסות להבין לא רק אם מניה או אג"ח כדאיים לקניה, אלא לנסות להעריך את האופן שבו הציבור רואה את הרכישה. הספר של קפלן הוא מהטובים שנכתבו בנושא הזה. המחבר משאיר בצד את הניתוחים הריאליים, ומתמקד בהתנהגות של משקיע רציונלי. הוא משתמש בדוגמאות מרתקות, ומספק תשובה לשאלות כמו למה אדם משתתף בהימורים למרות הסיכוי הנמוך, ובאותה שעה מבטח את עצמו בפני התרסקות מטוס.

 

Technical Analysis: The Complete Resource for Financial Market Technicians/ Charles D. Kirkpatrick II and Julie R. Dahlquist. הנושא הבא על הפרק הוא ניתוח טכני. הטענה שעומדת בבסיס הניתוח הזה היא שניתן לצפות התנהגות עתידית של מניה או מדד על בסיס העבר,

 בבחינת מה שהיה הוא שיהיה. אני רחוק מלהימנות עם חסידי השיטה הזאת, אבל בהחלט יש מקום להכיר אותה ולהבין מה הפך אותה לכל כך פופולרית למרות היותה שנויה במחלוקת. בתור בוגרי "פסיכו־פיננסים", בטח תבינו את ההסבר: מניה נוטה להתנהג כפי שצופה הניתוח הטכני, פשוט משום שרבים מצפים ממנה לעשות ככה. ביצה ותרנגולת. הספר הזה הוא מדריך הניתוח הטכני הטוב והמקיף ביותר שיצא לשוק. ולא שאין ספרים טובים בעברית, רק שרובם חסרים ומתמקדים בתתי־נושאים, ולכן אין שום אפשרות לקבל תמונה מלאה מקריאה של אחד או אפילו שניים מהם. על האנגלית כדאי לעבוד בכל מקרה, אבל היא לא תעכב אתכם כאן: ההסברים כתובים בשפה פשוטה מאוד, ויש מעט מאוד מונחים מקצועיים שתתקשו להבין, אם בכלל.

 

הליכת אקראי בוול סטריט/ ברטון ג'י מלכיאל. המסחר בבורסה האמריקאית הוא בעל המחזור והעניין הגבוהים ביותר בבורסות העולם, והוא שונה ברובו מההתנהלות של הבורסה המקומית. לא רק באופי המניות, אלא גם במוצרים שטרם הגיעו אלינו כמו הסטרקצ'רים וה־Reits (תקראו, תבינו). לכן, לפני שצוללים להשקעה במניות הגדולות והמדוברות בעולם, מוטב לעמוד על ההבדלים בין הבורסות השונות ועל היתרונות של כל אחת מהן. ואם עדיין לא ברור לכם מדוע בכלל צריך להשקיע בבורסות נוספות, כנראה שדילגתם על אחד הספרים שבדרך.

 

The Bible of Options Strategies: The Definitive Guide for Practical Trading Strategies/ Guy Cohen. עכשיו, כשאתם כבר כמעט

 מקצוענים, הגיע הזמן לעבור לתחום המתקדם של הנגזרים והאופציות - או כמו שכינה אותו וורן באפט, "נשק להשמדה המונית". לא סתם השארתי את הנושא הזה לסוף; יש לו פוטנציאל גדול למחוק את כל הכסף שלכם ביום אחד, אבל הוא טומן בחובו גם את האפשרות לרווח אדיר ולמינוף מטורף. אם נלך על מטאפורות, אז זה כאילו שלמבורגיני ופרארי יתאחדו כדי לייצר מכונית משותפת, והתוצאה תהיה הנגזרים (האמת, לא מטאפורה גדולה). בכל מקרה, אין שום סיכוי להצליח בתחום בלי ללמוד את הנושא הספציפי הזה, רק שכאן משלמים את שכר הלימוד כולו, במזומן ועכשיו. בניגוד לניתוח הטכני, שבו הספרים בעברית טובים אבל לא מספיק מקיפים, בנגזרים קיים יובש אמיתי. רוב הספרים שבכל זאת קיימים מתעסקים הרבה יותר מדי בתיאוריה, בלי קשר ממשי למציאות. "התנ"ך" של כהן הוא אכן התנ"ך של הנושא: הכי מקיף שיש, כתוב פשוט וברור, והאיורים

 והשרטוטים שנלווים אליו הופכים את הנושא לנגיש - ולא פחות חשוב מזה, לרלוונטי גם כגידור לתיק מניות ואג"ח בפני ירידות בבורסה.

 

זיכרונותיו של סוחר מניות בוול סטריט/ ארווין לפבר. ספר פולחן שמגולל את סיפור חייו של ג'סי ליבירמור, שהפך לאגדה בוול־סטריט. הוא כתוב בציניות נהדרת שמסבירה דבר חשוב: ההבדל בין מציאות לאגדה יכול להיות גדול במיוחד בבורסה. מהספר הזה תיקחו את חוכמת החיים, השקפת הסוחר, ואת העובדה שבמקרים רבים ההצלחה היא זמנית - אז עדיף שלא יעלה השתן לראש. המלצה אישית: תקראו מההתחלה ועד הסוף בוויש אחד. קריאה לא רציפה הופכת את הספר למעט טכני ומקשה להבין את האירוניה שבו.

 

  • הכותב הוא בעלים ומנכ"ל של חברת קרנות הגידור CBGN Finance , ומבעלי האתר שחקן מעו"ף . אין לראות באמור לעיל משום המלצה או ייעוץ מכל סוג. הפועל על פי הכתוב עושה כן על דעת עצמו בלבד


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הערכת שווי חברות / יאיר לפידות
צילום:אייל טואג
פסיכו פיננסים / אורן קפלן
צילום:אייל טואג
הליכת אקראי בוול סטריט / ברטון ג'י מלכיאל
צילום:אייל טואג
מומלצים