שתף קטע נבחר

"שכחו" לגבות 180 מיליון ד' מכימיקלים לישראל

סעיף קטן בחוק זיכיון ים המלח מעניק למדינה רשות לגבות תמלוגים מוגדלים על מכירות אשלג העולות על היקף של מיליון טונות בשנה. אבל משיהו במשרד האוצר שכח מהסעיף וכימיקלים לישראל שילמה 5% תמלוגים במקום 10%. בשמונה השנים האחרונות זה עלה לקופת המדינה כ-180 מיליון דולר

מדינת ישראל יכולה היתה לגבות ממפעלי ים המלח תמלוגים בהיקף משוער של כ־180 מיליון דולר עבור מכירות של אשלג המיוצר במקום - כך עולה מבדיקת "כלכליסט" שבוצעה על רקע מכתב ששלחה בנושא עמותת אדם, טבע ודין לשר האוצר יובל שטייניץ.

 

במסגרת המכתב, שנחשף אתמול, דרשה העמותה לקבל משטייניץ הבהרות בעקבות סעיף נשכח בחוק זיכיון ים המלח שלא נאכף על ידי המדינה ואשר קובע כי המדינה זכאית לתגמולים מוגדלים עבור מכירות אשלג בהיקפים מסוימים.

 

על פי אותו סעיף, רשאית היתה המדינה לגבות מכיל, הנמצאת בשליטת האחים עופר, תמלוגים בהיקף של 10% ממכירות האשלג שיוצרו בים המלח - ועלו על מיליון טונות בשנה - אולם משום מה ויתרה על אפשרות זאת והסתפקה בגביית שיעור צנוע בהרבה של כ־5% מן התמלוגים.

 

מבדיקת "כלכליסט" עולה כי מכירות האשלג של מפעלי ים המלח, הנובעות מהייצור במקום, עולות על מיליון טונות בשנה. כאמור, על פי החוק, מעבר למכסה זו, שעד אליה נדרש היצרן לשלם 5% תמלוגים, יכולה היתה המדינה לדרוש מהמפעלים 5% תמלוגים נוספים, שהסתכמו לפי בדיקת "כלכליסט" בכ־180 מיליון דולר בשמונה השנים האחרונות.

 

כיל אינה מפרסמת כמה אשלג היא מוכרת מהמפעלים, והנחה שמרנית שנלקחה לצורך החישוב הנה כי מקורן של לפחות 60% מסך מכירות האשלג שלה בים המלח. מחיר האשלג הממוצע שמובא בחשבון התקבל מחלוקת ההכנסות ממכירת האשלג בכמויות המכירה.

 

בתגובה ל"כלכליסט" בעניין היקף התמלוגים שמשלמת כיל נמסר ממשרד האוצר באוגוסט כי "בימים אלו מתקיימים דיונים עם מפעלי ים המלח בכל נושא התמלוגים המשולמים למדינה על כלל ההיבטים הכרוכים בכך". בתשובה לשאלה מדוע ועדת ששינסקי, הבוחנת את המדיניות הפיסקאלית של הגז והנפט, אינה בוחנת את המדיניות לגבי שאר משאבי הטבע בישראל - כמו האשלג - נמסר מהאוצר כי "ועדת ששינסקי הוקמה לבחינת המדיניות הפיסקאלית בנושא חיפוש גז ונפט טבעי בישראל, ועל כן היא עוסקת בנושא זה בלבד".

 

אתמול נמסר ממשרד האוצר כי "הנושא נמצא בבחינה". ממפעלי ים המלח חזרו על התגובה שמסרו שלשום ל"כלכליסט" והשיבו כי "תשלום התמלוגים למדינה נעשה על פי הדין".

 

בתוך כך, במכתב ששלחה אדם, טבע ודין לשטייניץ, היא דרשה להרחיב את סמכויותיה של ועדת ששינסקי, כך שתבחן את העלאת שיעור התמלוגים המשולמים על ידי מפעלי ים המלח, או לבחון דרך אחרת להשיג זאת.

 

ואם לא די בשיעור התמלוגים שאותו לא גובה המדינה מהאחים עופר, מתברר כי במקביל מקבלת כיל גם הטבות מס מכוח החוק לעידוד השקעות הון. בתגובה לעניין זה מסר האוצר כי "במסגרת הרפורמה הצפויה בחוק החליטה הממשלה לתקנו, כך שלא יינתנו הטבות מס בגין פעילות של הפקת מחצבים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים