שתף קטע נבחר

דו"ח: מספר חולי הדמנציה יוכפל בתוך 20 שנה

לרגל יום האלצהיימר הבינלאומי, דו"ח חמור על חוסר ההיערכות ממשלות בעולם לעלויות הטיפול במחלה: ב-2010 לבדה, עלות זו תגיע ל-600 מיליארד דולר. עד שנת 2030 ילקו במחלה חשוכת המרפא כ-70 מיליון איש. 1 מכל 5 קשישים בישראל חולה

מחלת האלצהיימר חשוכת המרפא תמשיך לגבות קורבנות גם בעשורים הבאים, ולהוות נטל הולך וגובר על מערכות הבריאות בעולם: דו"ח קודר של איגוד האלצהיימר הבינלאומי מגלה כי עד שנת 2030 יוכפל מספר חולי הדמנציה ויגיע לכ-70 מיליון איש ברחבי העולם. עוד מעלה הדו"ח כי עלות הטיפול הגלובלית בחולים עומדת היום על 600 מיליארד דולרים - 70% מהם באירופה המערבית וצפון אמריקה בלבד.

 

מגמת עלייה מתמדת

איגוד האלצהיימר הבינלאומי, המאגד בתוכו 73 ארגונים ללא מטרת רווח מרחבי העולם, מפרסם בכל 21 בספטמבר (יום האלצהיימר הבינלאומי), דו"ח המסכם נתונים על המחלה וצופה מגמות לעתיד. אשתקד העלה הדו"ח כי ב-2010, 35.6 מיליון איש ברחבי העולם ילקו בסוג כלשהו של דמנציה (שיטיון), שמחלת האלצהיימר מהווה את אחד מסוגיו השכיחים. על פי התחזית, מספר זה יוכפל עד שנת 2030, ויגיע ל-115 מיליון איש בשנת 2050.

  

החידוש העקירי בדו"ח השנה הוא תחזיות העלות שלו למחלה, וחוסר ההיערכות של מדינות העולם להתמודד עם מספרם ההולך ועולה של החולים. החוקרים מעריכים כי רק ב-2010, עלות הטיפול תגיע ל-604 מיליארד דולר, סכום השווה לאחוז מעלות התוצר הגולמי הכלל עולמית. בדו"ח קורא האיגוד לממשלות העולם לתת עדיפות גבוהה יותר למניעה, טיפול ופיתוח מחקר בתחום האלצהיימר, לכלל המיליונים העתידים ללקות בה.

  

עוד הוסיפו מחברי הדו"ח כי נראה שממשלות העולם עדיין אינן מוכנות להכיר באתגר שמציבה מחלת הדמנציה. שש מדינות אותן מציין הדו"ח, ובהן צרפת, אנגליה ואוסטרליה, כבר החלו בתוכנית פעולה לטיפול ומניעת אלצהיימר, אולם ארצות הברית נותרה מחוץ למשחק ועדיין אינה עושה דיה למען החולים.

 

בישראל: 1 מכל 5 קשישים סובלים באלצהיימר

דמנציה (שיטיון בעברית) היא שם כולל לקבוצת מחלות שמתאפיינות בירידה בתפקוד של קליפת המוח ובהידרדרות מנטלית, כשהשכיחה בהן היא האלצהיימר.

אחד מכל חמישה קשישים בישראל סובל מדמנציה ברמות שונות. כ-70 אלף ישראלים לוקים באלצהיימר, וההערכה היא שבתוך 15 שנים יגדל מספרם ל-120 אלף. ככלל, ככל שעולה תוחלת החיים, גדלה שכיחותה של המחלה, שפוגעת באופן שווה בגברים ובנשים מכל הגזעים ומכל השכבות הסוציו-אקונומיות.  

 

אלצהיימר היא מחלה ניוונית מתקדמת של המוח, שהורסת בהדרגה את תאי המוח וגורמת להידרדרות ביכולת השכלית, לאובדן זיכרון ולפגיעה ביכולת החשיבה, הריכוז, הלמידה והתקשורת. לעיתים סובלים החולים גם מערנות יתר, מהזיות ומנדודי שינה. רוב החולים מתים בתוך 15-10 שנים מפרוץ המחלה.

  

השלב הראשון של המחלה, שנמשך שנתיים עד ארבע שנים, כולל שיכחה של שמות מוכרים מהיומיום, שיכחה של שמות חפצים פשוטים ושיכחה של שמות חברי משפחה וחברים קרובים. בהמשך מופיעים איבוד עניין בפעילויות חברתיות ובתחביבים ופגיעה ביכולת השיפוט.  

 

בשלב השני, שנמשך שנתיים עד שמונה שנים, מתקשה החולה לזהות אנשים שהוא מכיר כמו חברים וקרובי משפחה, הוא לא מצליח לזכור כיצד לסיים מטלות יומיות פשוטות כמו מקלחת וצחצוח שיניים, הוא מגלה בלבול ודאגה גוברים וסובל מהזיות ומנדודי שינה. בשלב השלישי והמתקדם של המחלה, שנמשך שנה עד שלוש שנים, החולה כבר לא מזהה את בני משפחתו הקרובים, מתקשה באכילה, לא מבין משמעות של מילים ולא מסוגל להתלבש, להתרחץ או לשלוט על סוגריו.

 

אבחון המחלה נעשה במרפאת זיכרון על ידי רופא נוירולוג שבוחן את התגובות לפעילויות היומיום, כמו איבוד היכולת לנהל את ענייני הכלכלה השוטפים (חשבון בנק, תשלום חשבונות), איבוד ההחלטות והסתמכות מוחלטת על אחרים ("תבחר אתה בשבילי"), חזרה על אותה שאלה שוב ושוב במהלך שיחה, איבוד עניין בתחביבים ובעיסוקים שהביאו להנאה בעבר ומידת הפגיעה בזיכרון.  

 

הטיפול המקובל באלצהיימר הוא בתרופות שמעכבות את פירוק המעביר העצבי אצטיל כולין במוח. התרופות מעלות את הריכוז והקשב של החולה, שהופך ליותר מחובר לסביבה, אבל משפיעות פחות על הזיכרון. הן עוצרות את תהליך ההידרדרות, אך לא מונעות את המחלה.


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
1 מכל 5 קשישים לוקים במחלה בישראל
צילום: CD BANK
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים