שתף קטע נבחר

מפקד אוגדת עזה: הצבת כיפת ברזל - קבלת הירי

בין תרגיל של החטיבה הצפונית לעוד תכנון של המערכה הבאה, התפנה תא"ל אייל אייזנברג לראיון מיוחד בו הציג תחזית שחורה על הצפוי בחודשי המשא ומתן. הוא מזהיר את חמאס מפני תגובה מוחצת ובטוח במוסריות החיילים. ומה עם כיפת ברזל? לא תודה

בעוד פחות מחודשיים אמור תת-אלוף אייל אייזנברג (46) לסגור שנתיים כמפקד אוגדת עזה ולסיים את תפקידו. השבוע חילק את זמנו בין תרגיל של החטיבה הצפונית, שעסק באחד התרחישים של אירוע חמור על גדר המערכת, לבין תכנון המערכה הבאה עם כוחות מחטיבת הצנחנים. והמערכה הבאה - כפי שמעריך אייזנברג, ולא רק הוא - תהיה קשה ועוצמתית מקודמתה. "יש לנו יכולת לפגוע בחמאס באופן קשה, יש לנו כלים רבים, כולם לגיטימיים". כולל פגיעה בבכירי חמאס? "גם פגיעה בבכירים, ולא צריך להסס להשתמש בכלים הללו".

 

גם בתקופה האחרונה מבחין צה"ל בלא מעט ניסיונות של ארגוני הטרור לבצע פיגועים משמעותיים נגד חיילים, בדגש על חטיפה. תא"ל אייזנברג גילה כי במספר מקרים נחשפו מנהרות בתהליכי בנייה שנועדו ככל הנראה להוות תשתית לפיגוע חטיפה. "לאף אחד אסור להירדם בשמירה", הוא מזהיר, "חייבים להישאר להיות דרוכים כי ללא ספק יהיה כאן עימות נוסף, קשה להתנבא מתי בדיוק ובאילו נסיבות, אבל זה יקרה". אייזנברג הציג גם תזה מפתיעה בנוגע למערכת כיפת ברזל ואמר כי קבלתה "פירושה שאנחנו מוכנים לקבל ירי".

 

עבור אייזנברג, ולא רק עבורו, התקופה הזו של שיחות שלום בין ישראל לפלסטינים נחשבת לרגישה ביותר. כפי שחזה השבוע הרמטכ"ל רב-אלוף גבי אשכנזי, לא מן הנמנע שעל רקע השיחות, יופר השקט באופן דרמטי. לדבריו, "ככל שהתהליך המדיני מתקדם וחמאס מרגיש שהוא אינו חלק מהעניין, זה עשוי להשפיע על פעילותו. ככל שהתהליך הזה יתקדם, אנו עשויים להיות עדים לעליה הולכת ומתמדת בהיקפי הטרור. חמאס לא הפך לאוהב ציון ואינו מכיר במדינת ישראל, ולכן אסור למצמץ מולו בפן הביטחוני. אני מציע להם לא לבדוק אותנו במגרש הזה, כי יש לנו שם פחות אילוצי ביצוע ממקומות אחרים ולא נהסס להשתמש בכלים הרבים שיש לנו".

 

"סבב הדמים הבא יהיה עוצמתי, מורכב וכואב יותר"

אם אכן יגיעו חמאס וישראל לסיבוב דמים נוסף, יהיה זה "סבב עוצמתי יותר, מורכב וכואב יותר, עם ניסיון של הצד השני לבצע ירי מוגבר על העורף, יהיו גם נפגעים, אבל אנחנו מוכנים היטב לתרחיש כזה", אומר תת-אלוף אייזנברג. כמעט שנתיים אחרי "עופרת יצוקה", מודה מפקד האוגדה כי המטרה שהוצבה להשיג מציאות ביטחונית חדשה בגזרה הושגה, אבל השקט שברירי. "אסור לנו לקבל שום הפרה של השקט בעזה ולפעול בעוצמה כשזה מתרחש. מבחינתנו יש בעזה כתובת אחת והיא חמאס ואותי לא מעניין מי בפועל ירה את המרגמה. חמאס כבר הוכיח בעבר שהוא יכול למנוע אירועים כאלה ולכן הוא הכתובת. כאשר יש הפרה, אנחנו מעבירים לו את המסר באמצעות תקיפות יעדים".


 

"ללא ספק יהיה כאן עימות נוסף". תא"ל אייזנברג (צילום: צפריר אביוב)

 

חמאס, מספר מפקד אוגדת עזה, שיקם את כוחו מאז "עופרת יצוקה", וממשיך לצבור אמצעי לחימה, להתאמן ולקבל סיוע מאיראן ומחיזבאללה. אם יפרוץ עימות נוסף, גם יישובים במרכז הארץ עלולים לספוג: "זה לא סוד שחמאס שוקד על יכולות להגיע לגוש דן, אנחנו לא נשלים עם מצב כזה".

 

30 מחבלים הרוגים, כ-100 אירועים על גדר המערכת, 60 זירות מטענים וכ-350 אירועי ירי רקטות על מגוון סוגיהן. זה הסיכום עד כה של שנת 2010 ברצועה. "יש מי שיחשוב שאלו מספרים גבוהים, אבל למעשה זה עשירית ממה שהיה לנו ערב 'עופרת יצוקה'", הוא אומר, "עם זאת אנחנו עדיין במלחמה פה, תקרא לזה מלחמת העצמאות 2010, מלחמה שבה אנו מוכנים להקריב את היקר לנו מכל". צה"ל נערך גם בהיבט ההגנתי, אך כאן מפתיע מפקד האוגדה ביחס צונן להצבת מערכת "כיפת ברזל" בגזרה. "הצבת המערכת פירושה שאנחנו מוכנים לקבל ירי, אני חושב שבכלל לא צריך להגיע למצב כזה, אלא לפעול כדי למנוע איתו מלכתחילה".


התקדמות המו"מ עלולה להשפיע על פעילות חמאס (צילום: AP)

 

שני אירועים קשים על גדר המערכת נגמרו השנה בתוצאות כואבות. במרס נהרג לוחם השיריון, סמ"ר גבריאל צ'פיץ, מאש כוחותינו, לאחר שהצטרף למפקדו להסתערות ונורה בטעות על ידי חיילי גולני שסברו כי החיילים הם מחבלים. "צ'פיץ הוא בעיני גיבור, רץ אחרי מפקדו, ביקש לחתור למגע", אומר תא"ל אייזנברג. באשר למפקד הטנק שהוביל את ההסתערות הלקויה, סבור מפקד האוגדה כי אמנם כשל מקצועית, אך גילה מנהיגות. שבוע לאחר האירוע הזה, נהרגו על גבול הרצועה סגן מפקד גדוד 12 של גולני, רס"ן אלירז פרץ, והלוחם סמ"ר אילן סביאטקובסקי. "היו באירוע כמה נסיבות שהובילו לתוצאה הקשה, הפקנו לקחים, כולל ניסיון להכניס רימון מסוג חדש לאפוד, שיקטין את הסיכון לגרום נזק לחייל", מסכם מפקד האוגדה.

 

"קשה לומר שמסמך גלנט עשה טוב לצה"ל"

תת-אלוף אייל אייזנברג פיקד על אוגדה מובחרת במלחמת לבנון השנייה והיה היחיד מבין המפקדים הבכירים של מלחמת קיץ 2006, שהתקדם וקיבל לידיו תפקיד מרכזי כל כך. היום הוא מועמד להצטרף למטה הכללי של צה"ל ולקבל דרגת אלוף. בכל הקשור לנושא המינויים, הוא שומר על זהירות. ההערכה היא שאם לא יקודם, יפרוש מצה"ל. הוא סבור שהניסיון המבצעי הרב שצבר, הידע וההוכחות בשטח שמים אותו בעמדה ראויה לקידום. "כשהתגייסתי, לא חשבתי שאהיה מפקד בכיר, בכלל רציתי ללמוד תחום הנדסת המוצר. היו לי בשירות לא מעט לבטים במעלה הדרך, המשכתי שנה אחר שנה כי הבנתי שאני יכול לתרום למערכת".

 

אגב מינויים, אי אפשר בלי התייחסות לפרשת המסמך המזויף, שהעיבה על צמרת צה"ל. "קשה לומר שהסיפור הזה עשה טוב לצה"ל, אמרתי למפקדים שלי שאסור שהעשייה שלנו תיפגע בגלל העניין הזה. ראיתי גם את אלוף הפיקוד, יואב גלנט, שברור שהסיפור הזה הטריד אותו, אבל לא גרם לסטות לרגע מהתפקיד שלו, ממה שאנחנו עושים כאן מול הרצועה. ביטחון התושבים לא נפגע בגלל הפרשה הזאת".


 

מבצע עופרת יצוקה. "הסבב הבא יהיה כואב יותר" (צילום: AFP)

 

לאחר "עופרת יצוקה", ננזף אייזנברג בהליך משמעתי על רקע חריגה מנהלים באירוע שבו נורתה אש ארטילרית, שלא גרמה לנפגעים. "אני לא פגוע מההליך הזה. יש בצבא פקודות שחרגתי מהן, הייתי הראשון שהודה בזה וחשב שצריך למצות עימו את הדין. לא ייתכן שמי ששלח את החיילים למבצע, לא ייתן דוגמה אישית ולא יישא בתוצאות של מעשיו". הוא מודה שקיבל עונש סמלי בלבד, אך מציין ש"עצם המעמד לא היה חוויה שנהנה ממנה וזה גם חלק מהעונש". למרות הניסיון האישי, הוא נזהר מביקורת רשויות אכיפת החוק בצה"ל בכל הקשור לחקירות הרבות: "קצינים וחיילים צריכים לחשוש קודם כל מאי עמידה במשימה, מסיכון חיי אדם ורק אחר כך מעצמם".

 

גם החשש מפני ביקורת בחו"ל אינו צריך, לדעתו, לרפות את ידי הלוחמים: "אנחנו צריכים לנהוג באומץ לב מקצועי ולא מתוך חששות כאלה ואחרים. אנחנו צבא מוסרי וערכי ואני מציע לכל מי שאומר אחרת לבדוק מה קורה בצבא שלו". ואגב ועדות חקירה ובדיקה בחו"ל, נמנע אייזנברג עד כה מיציאה מישראל, למעט גיחה קצרה לאחר "עופרת יצוקה". עם סיום תפקידו הוא מתכנן חופשה באירופה. "אני לא חושש", הוא משיב כשנשאל לגבי אפשרות שייעצר או יחל נגדו הליך משפטי, "נשלחתי על ידי המדינה שלי למשימה חשובה, לא פשעתי ולא עשיתי שום דבר רע".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תת-אלוף אייזנברג. בכלל רצה ללמוד הנדסת מוצר
צילום: צפריר אביוב
יחס צונן. מערכת "כיפת ברזל
האלוף גלנט. "פרשת המסמך לא פגעה בביטחון
צילום: דובר צה"ל
צילום: אלעד גרשגורן
"הפקנו לקחים". רב סרן אלירז פרץ
צילום: אלעד גרשגורן
מומלצים