ולפעמים, ספא עושה את ההיפך מלהרגיע
חיכיתם כל השבוע לקבל טיפול מרגיע ולצאת כמו חדשים? לא כל מי שכף רגלו דרכה בספא יוכל לספר על חוויה חיובית. החלקות, נפילות כואבות ואובדן חפצים בספא הם רק חלק מהמקרים שטופלו בבתי המשפט ברחבי הארץ
עיסוי שוודי, עיסוי רקמות עמוק, עיסוי אבנים חמות או אולי עיסוי ארומתרפיה? בשנים האחרונות צצו בישראל, כפטריות לאחר הגשם, עשרות רבות של מכוני ספא שמציעים לכם טיפולים כאלו ורבים אחרים. מגוון הטיפולים הרחב נשמע נעים ומזמין, אולם לא כל מי שכף רגלו דרכה אי פעם בספא יוכל לספר על חוויה חיובית.
החלקות, מעידות, נפילות כואבות, אובדן חפצים, היתקלות בדלת - כל אלו הם רק חלק ממקרים שהגיעו לפתחם של בתי משפט, לאחר שאנשים שרצו לבקר בספא, נכוו. האם הספא אחראי לכל נזק שנגרם למבקר בו? האם ביהמ"ש פסק פיצויים גבוהים במקרים המתאימים? לפניכם פסקי דין מעניינים בנושא.
לא הספיק להיכנס לספא ונפגע
מזלו של משה זפרני לא שפר עליו. הוא עוד לא הספיק להיכנס לספא וכבר נפגע. זפרני שהה בחופשה במלון לאונרדו קלאב ים המלח. לדבריו, כאשר רצה להיכנס לספא שבמלון, נפתחה הדלת בעוצמה על ידי אדם אחר, התנפצה, ושברי הזכוכית מהדלת חדרו דרך בגדיו ופצעו אותו.
זפרני נלקח לבית החולים לצורך טיפול, ושם נתפר החתך שנגרם לו. כתוצאה מהאירוע, נותרה לו צלקת ברגל שמאל. בשל המקרה, נאלץ זפרני לקצר את חופשתו ולשוב לביתו. זפרני הגיש תביעה לביהמ"ש לתביעות קטנות בטבריה, במסגרתה ביקש פיצוי בשל נזקים ממוניים וכאב וסבל. השופטת תמר נסים שי, אשר נתנה את פסק הדין על דרך הפשרה, קיבלה את התביעה וחייבה את המלון וחברת הביטוח הפניקס לשלם לתובע פיצויים של 14,500 שקל (ת"ק 13912-10-09 זפרני נ' לביטוח ואח').
השובר לספא מזוייף?
משה זפרני לא היחיד שלא הצליח להיכנס לספא מסיבה כלשהי. במקרה אחר, ביהמ"ש לתביעות קטנות בעפולה דן בתביעה שהוגשה נגד מפעילת הספא במלון גולדן טוליפ בטבריה, בטענה שלא נתנה לתובע ולבת זוגו להיכנס לספא בשל החשד הלא מבוסס שהשובר שהיה בידם הוא מזוייף.
התובע קנה אצל מיכל אלמועלם, מפעילת הספא, באמצעות כלתו, שובר לחבילה זוגית ויום כיף, הכוללת עיסוי מפנק, משקה ואמבט שמנים ומלחים, כפי שמפורט בשובר תמורת סך של 650 שקל אותם שילם. לטענתו, כאשר הגיע עם בת זוגו ב-21 באוקטובר 2009 להתארח בספא, אלמועלם סירבה לכבד את השובר שהיא עצמה הנפיקה, וטענה כי יש חשד שהשובר מזויף ועל כן, עליו להוכיח שהשובר תקין וכן להמציא קבלה על התשלום.
אלמועלם טענה מנגד, כי התובע נדרש להציג את השובר המקורי, כפי שמצוין בשובר, כשהמטרה היא למנוע מצב שיעשה שימוש חוזר באותו שובר, על ידי הצגת העתק. לטענתה, היא הציעה לתובע למסור את פרטי כרטיס האשראי עד שיתקבל השובר המקורי אך הוא סירב, ועל כן, לא ניתן היה לבצע את הטיפולים.
סגן הנשיא השופט יוסף בן-חמו החליט לקבל את התביעה. נקבע, כי בהוראות שבתחתית השובר אין הוראה המורה למחזיק השובר להציג מסמכים או אישורים כלשהם, פרט לשובר עצמו. "התובע, מצידו, עמד בתנאים והציג את השובר שנשלח אליו בפקס", פסק השופט.
בהתאם לכך נקבע, כי התובע שילם עבור השובר וכי הנתבעת קיבלה את התשלום, אך לא סיפקה את השירות, ולכן עליה לפצותו. אלמועלם חויבה להחזיר לתובע את דמי השובר בסך 650 שקל וכן לפצות אותו בשל עוגמת נפש ב-1,000 שקל. בסך הכל, חויבה אלמועלם לשלם לתובע 1,650 שקל וכן הוצאות של 150 שקל (ת"ק 10029-12-09 קזצקר נ' אלמועלם).
יצאה מהספא ושברה את היד
תאונות נפוצות למדי אחרי טיפול ספא מהנה קשורות בהחלקה/נפילה. פולינה אושקוב הגישה תביעה לבימ"ש השלום בחדרה לאחר שנפגעה ביציאה מהספא של מלון נירוונה בים המלח ב-3 באוקטובר 2006.
אושקוב טענה, כי לאחר ששהתה כחצי שעה בספא, היא יצאה ממנו והבחינה בשלולית לרוחב כל המעבר. מכיון שלא הייתה לה כל אפשרות לעבור אלא דרך השלולית, היא עברה דרכה, החליקה ונפלה. כתוצאה מהנפילה ידה נשברה והושמה בגבס במשך 6 שבועות.
סגן הנשיא השופט סברי מחסן קבע, כי על המלון לפצות את התובעת בשל כך שלא היה כל שלט שהזהיר מרטיבות וגם לא שטיחים למניעת החלקה. הפיצוי שנפסק לתובעת הועמד על 13,600 שקל וכלל פיצוי עבור הפסד שכר, הוצאות נסיעה, עזרת צד ג' וכאב וסבל (ת"א 4027-07 אושקוב נ' מלונות פתאל בע"מ).
הצמיד אבד - הספא לא אחראי
תקרית לא נעימה מסוג אחר שיכולה להתרחש בספא, היא אובדן תכשיטים, אשר מוסרים מהגוף לקראת הטיפול. האם המטפל גנב? האם הלקוח הוא האחראי הבלעדי על חפציו האישיים?
בתחילת פברואר 2008 התארחה מיכל סדן ב"מלון אחוזת אסיינדה ביער" במעלות. במהלך האירוח ביקרה סדן בספא, ולדבריה במהלך הטיפול שקיבלה התבקשה על ידי המטפלת להסיר צמיד יקר מעל ידה ולהניחו בצד.
לאחר תום הטיפול סדן לא החזירה את הצמיד אל היד והבחינה בחסרונו רק בשלב מאוחר יותר. מרגע זה החל מרוץ של סדן למציאת הצמיד שכלל הפעלת גורמים רבים מטעם המלון והספא. אולם, על אף כל הניסיונות לאתר את הצמיד, הוא לא אותר. סדן הגישה תביעה לביהמ"ש לתביעות קטנות בירושלים, במסגרתה ביקשה לפצות אותה ב-18 אלף שקל משום שהצמיד לא הוחזר אליה מעולם, ולדבריה מדובר בצמיד יקר ובעל ערך סנטימנטלי.
השופטת תמר בר-אשר צבן דחתה את התביעה, וקבעה כי איש לא כפה על התובעת להסיר את הצמיד מידה, וגם אם עשתה זאת בשל הצעת המטפלת בספא, עשתה זאת מרצונה הטוב. "בנסיבות אלו", כתבה השופטת, "לא יכולה להיות מחלוקת שהתובעת היא האחראית היחידה לצמיד שהסירה מידה ונראה כי היא זו שהתרשלה בכך שעזבה את הספא, מבלי לוודא שלקחה יחד עמה את הצמיד. התובעת לא הוכיחה שהצמיד נגנב על ידי המטפלת בספא ואף לא הוכיחה כל רשלנות מצד הגורם שמפעיל את הספא שבעטייה אבד הצמיד" (ת"ק 3390/08 סדן מיכל נ' אהוד נופש וספורט).
לא לבטל - להיזהר
לסיכום, אם הזמנתם טיפול מפנק בספא, ואתם מצפים ומחכים לו, אל תבטלו רק בגלל המקרים שתוארו כאן. אבל, כן חשוב להיות עירניים, לבדוק שהדרך פנויה, לראות לאן אתם הולכים ולא להשאיר את חפציכם ללא כל השגחה ראויה. במקרה שבכל זאת תתרחש איזושהי תאונה קלה כחמורה או שיגרם לכם נזק אחר שלא באשמתכם, ביהמ"ש יורה לספא לפצות אתכם.
עו"ד אורנית אבני-גורטלר עוסקת בכתיבה ועריכה משפטית
**יובהר, כי המידע המוצג בכתבה הינו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחברת אינה נושאת באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.