שתף קטע נבחר

האם אפשר לסמוך על תחזיות בשוק ההון?

פרופסורים, כלכלנים, אנליסטים ומנהלי תיקים יודעים לספר לנו מה צפוי בבורסה בעתיד הקרוב. מי שגם הצליח לקלוע בעבר למטרה, הופך לנואם מבוקש בכנסים פיננסיים. האמת, לאותם תוצאות ניתן להגיע גם אם נבסס את התחזיות שלנו על הטלת מטבע מקרית – ללא כל ידע מקצועי

בימים האחרונים פורסמה בעיתונות הכלכלית בארץ ובעולם תחזית שכותרתה: "נצלו את ההזדמנות והימלטו משוק המניות; הדאו ג'ונס יצנח ל-2,000 נקודות" (לעומת יותר מ-10,700 נקודות כיום).

 

בעל התחזית הוא בוב פלטשר, נשיא חברת גלי-אליוט הבינלאומית, שטוען כי אנו נמצאים בעיצומו של "שוק דובי" ושעליות השערים האחרונות הן הזדמנות לברוח מבורסת המניות.

 

בוב פלטשר אינו היחיד שמנצל את הנטייה של כולנו להאמין לתחזיות של "מומחים" שכביכול יודעים לנבא את העתיד.

 

תחזיות סותרות מבלבלות אותנו

בחודשים האחרונים אנחנו מוצפים בעשרות ידיעות על פרופסורים למימון בארץ ובחו"ל, כלכלני בנקים, אנליסטים ומנהלי תיקי-השקעות, שיודעים לספר לנו מה בדיוק צפוי לקרות בבורסה בחודשים הקרובים.

 

יום אחד פרופסור ידוע מזהיר מפני משבר כלכלי חמור נוסף שעומד להפיל לקרשים את כלכלת ארה"ב ואירופה. למחרת, פרופסור לא פחות ידוע, טוען שהתקופה הקרובה צפויה להיות דווקא אחת הטובות והמבטיחות מבחינה כלכלית. יום אחד מומחים לשוק ההון מתראיינים ומסבירים עד כמה כדאי לקנות מניות של חברות שעוסקות בחיפושי נפט וגז. למחרת מומחים אחרים מזהירים מפני הסכנה בהשקעה במניות חיפושי נפט וגז. מבולבלים? גם אנחנו.

 

אחד התחומים החשובים ביותר בכלכלה הוא הניתוח המאקרו-כלכלי, שמטרתו לנסות ולאתר את המגמות המתפתחות בשווקי העולם.

 

כל החוקרים שעוסקים בתחום מורכב זה יודעים שאיש אינו יכול לנבא בצורה מדויקת את העתיד. כל מה שניתן לעשות הוא לבחון את ההתפתחויות השוטפות בכלכלה העולמית, להשוות אותן להתפתחויות דומות בעבר, ולנסות לחשב את ההסתברויות שמצבים שקרו בעבר יחזרו על עצמם גם בעתיד.

 

מכאן ועד לפרסום תחזיות מדויקות מתי שוק המניות יעלה או ירד – המרחק הוא עדיין גדול.

 

גם שעון מקולקל מראה שעה נכונה פעמיים ביממה

בשנים האחרונות אימצה העיתונות הכלכלית שורה של מומחים שמוכנים לספק לקוראים נבואות זעם (או הרגעה) כמעט בכל נושא כלכלי: האם המיתון העולמי עומד להסתיים? האם שער הדולר יתחזק בקרוב? האם שערי מניות חיפושי הנפט והגז ימשיכו לעלות? האם משבר החובות באירופה יחריף? האם מחירי הנפט יגיעו ל-200 דולר לחבית ומתי? ועוד כהנה וכהנה נבואות שאפילו נביאי ישראל לא היו מעיזים לפרסם בכזה בטחון עצמי.

 

מהיכן לוקחים אותם "מומחים" את היכולת לנבא את העתיד? האם באמת הם יודעים משהו שאנחנו לא יודעים? התשובה היא שלילית לחלוטין. לכל "המומחים" אין מידע שונה, או אמין יותר מזה שיש לכל קורא אחר של העיתון.

 

על כל מומחה שמצהיר בכותרת ראשית שמניות הנפט והגז ימשיכו לעלות, יש מומחה אחר שיצהיר בכותרת משלו ששערי מניות הנפט והגז הן בלון מנופח וירידות שערים תלולות הן רק עניין של זמן. למי משני "המומחים" עלינו להאמין?

 

משפט ידוע אומר שגם שעון מקולקל מראה פעמיים ביממה את השעה הנכונה. מרבית המומחים מתהדרים בעובדה שפעם אחת בעבר הם הצליחו לנבא נכון אירוע או תופעה כלכלית. מאז הם נחשבים ל"גורו" בקנה מידה עולמי.

 

כך קרה לפני יותר משנתיים לנוריאל רוביני, פרופסור לכלכלה בבית הספר למינהל עסקים של אוניברסיטת ניו יורק. רוביני היה בין הבודדים שחזה את משבר משכנתאות הסאב-פריים ב-2008 והזהיר מפניו במאמרים, בהרצאות ובכנסים כלכליים.

 

החזאי הפך לסלבריטאי

מאז הוא רואה את עצמו כמומחה לחיזוי משברים עולמיים ומרבה להתנבא מעל כל במה אפשרית על משברים כלכליים איומים ונוראים שעומדים לקרות בכל רגע בכל פינה בעולם.

 

די אם נסתכל בכמה מהכותרות בעיתונות הכלכלית הישראלית שהנפיקו תחזיותיו של רוביני בשנה האחרונה כדי להבין עד כמה תחזיות של "מומחים" אינן רציניות:

 

"וול-סטריט תרד 20% - ומכאן הדברים רק יידרדרו" (29.5.10). "התמוטטות יוון – תמוטט את האיחוד האירופי" (12.5.10). "מתנפחת בועה בשווקים הפיננסיים. מחיר הנפט יעלה מעל 100 דולר (20.11.09). "רוביני מתכונן למיתון: ממליץ להשקיע בדולר על פני הזהב" (3.9.10).

 

למרות תחזיותיו הנחרצות של רוביני, וול סטריט בינתיים עולה ופורחת, מדינות האיחוד האירופי ממשיכות לתפקד, הנפט מדשדש סביב 75 דולר לחבית, והדולר לא מתאושש בעוד שהזהב מתקרב ל-1,300 דולר לאונקיה.

 

מי שהאמין לנבואותיו המפחידות של פרופ' רוביני כבר הפסיד הרבה כסף.

 

צודקים בחצי וטועים בחצי

מחקרים מראים שתחזיות של אנליסטים ושל מומחים בשוק ההון מתגשמות בממוצע רק ב-50% מהמקרים. תוצאה דומה תושג גם אם נבסס את התחזיות שלנו על הטלת מטבע מקרית – ללא כל ידע מקצועי.

 

למרות שכולנו יודעים שהכלכלנים, האנליסטים ומומחי שוק ההון אינם יודעים לחזות את העתיד, הרי בכל פעם שמתפרסמת תחזית של מומחה זה או אחר, כולם מתייחסים אליה כאל תורה מסיני. יש כאן תופעה ידועה בפסיכולוגית המונים שגורסת ש"אם המומחים כותבים תחזית בעיתון כלכלי, הם בטח יודעים מה הם אומרים". 

 

לנוכח כשלון הנבואות והתחזיות של מרבית מומחי שוק ההון בעבר, מומלץ לכל מי שרוצה לשמור על כספו, שלא להתפתות ולהאמין לכל תחזית ולכל נבואה של "מומחים", אנליסטים, אנשי אקדמיה ו/או כלכלני בנקים.

 

התחזיות שלהם עשויות להיות ב-50% מהמקרים נכונות, והן עלולות להיות ב-50% מהמקרים שגויות. בדיוק כמו התחזיות של כל אחד מאיתנו. במקום ללכת שבי אחר נביאים וידעונים שלא הוכיחו את עצמם לאורך זמן, כדאי לסמוך רק על החושים שלנו, על השכל הישר שלנו, על הידע והניסיון שצברנו, וגם קצת אינטואיציה לא תזיק.

 

הכותבת היא מומחית בחשבונאות ובמימון, ביה"ס למינהל עסקים, המסלול האקדמי המכללה למינהל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גלי אינגבר
וול סטריט בורסה בורסות
צילום: AP
מומלצים