שתף קטע נבחר

סקירת מט"ח: פישר יצא למלחמה - כיצד תסתיים?

בניסיון לחזק את המטבע האמריקני מול השקל רכש הנגיד בין 600 ל-800 מיליון דולר. מהלך דומה שבוצע בעבר ביפן נכשל. האם מדובר בקרב אבוד מראש?

מלחמה של ממש מתנהלת בשוק המט"ח בצמד המטבעות דולר/שקל. מצד אחד של המתרס נמצא בנק ישראל, הרוכש דולרים בניסיון למנוע את המשך התחזקות שער השקל . מנגד, ניצבים קבוצה של בנקים זרים, המוכרים סכומי עתק של דולרים בניסיון להחלישו ולחזק את שער השקל.

 

הנגיד סטנלי פישר החל במסע רכישות מהבוקר, עת ירד שער החליפין לרמה של 3.57 שקל לדולר. מסע הרכישות מוערך בכ-800-600 מיליון דולר. מדובר פעולה אגרסיבית לכל הדעות, שסוחרים בשוק ציפו לה מזה זמן מה.

 

חלק מהאנליסטים בשוק סבורים שהעלאת הריבית האחרונה - מרמה של 1.75% ל-2% - היתה צעד פזיז, אשר הוביל למלחמת המט"ח המתרחשת בימים אלו. כמו כן, יש המעריכים כי תגובת פישר היום מאוחרת מדי ובעיתוי לא תואם, שכן מרגע שנחלש הדולר מרמת ה-3.625 - רמת התנגדות חזקה - הצטרפו למוכרי הדולרים שחקנים חדשים, רבי עוצמה, אשר מולם מתקשה בנק ישראל לפעול.

 

יש להסביר כי בנק ישראל אינו מתבונן רק על שער הדולר מול השקל, אלא בוחן את שער החליפין האפקטיבי של השקל כנגד סל של מטבעות בסל המטבעות. השער האפקטיבי מחושב על בסיס שערי חליפין של השקל מול 28 מטבעות, המייצגים 38 מדינות, שהן שותפות הסחר העיקריות עם ישראל, זאת על פי משקלן.

 

התחזקות האירו בעולם, כמו גם התחזקות מטבעות נוספים כנגד השקל, מצליחה לקזז חלק נכבד מהיחלשות הדולר. ייסוף מצומצם יותר של השקל מול סל המטבעות מוביל לתגובה הרפה של בנק ישראל בימים האחרונים, תגובה המובילה להפסד של בנק ישראל בנוק-אאוט מול הזרים בגזרת הדולר-שקל.

 

בנק ישראל קבע את שערו היציג של הדולר ב-3.591 שקל, ירידה של 0.27% משערו היציג אתמול. שערו היציג של האירו נקבע על 5.0238 שקל, עליה של 0.9% משערו היציג אתמול.

 

בעולם, המשיך שער האירו להתחזק ב-0.4% מול הדולר ונסחר בשיא של החודשים האחרונים, ברמה של 1.4025 דולר לאירו. על פי הערכות, התחזקות האירו נובעת מהחששות בעולם עקב הכרזת הנגיד האמריקני על המשך הזרמת הכספים למשק, לעידוד הפעילות הכלכלית.

 

ביפן, הצהיר שינוהרה, שהיה צאר המטבעות היפני בטרם עבר לקרן המטבע העולמית, כי יפן תפסיד במלחמה אם תנסה להשפיע על המטבעות בהליכה נגד זרם רכישות המטבע היפני.

 

המלחמה אבודה, הוא הסביר, לא רק בשל הניסיון העולמי הכושל לאורך זמן בהשפעה על כיווני המטבע. לדבריו, במיוחד כיום, כשכלכלות אירופה וארה"ב חלשות, סיכויי ההתערבות במטבע קטנים עוד יותר. בספטמבר השנה רכשה יפן 25 מילארד דולר מול יין ונכשלה. היין המשיך להתחזק ב-1.1%, לאחר ההתערבות, ונסחר היום בשער של 82.20 יין לדולר.

 

הכותב הוא מנהל חדר המסחר בבנק מרכנתיל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סטנלי פישר נגיד בנק ישראל
צילום: גיל יוחנן
מומלצים