שתף קטע נבחר

קרב המסיק: פלסטינים ומתנחלים בקרב על הזית

בכמה מוקדים בשומרון יצאו פלסטינים למסוק - וגילו כי הקדימו אותם. כן התלוננו על מעשי התנכלות מצד מתנחלים. במשטרה אישרו כי זיתי פלסטינים נגנבו והחלה חקירה - ואילו המתנחלים טוענים כי העצים בכלל נמצאים בשטח שלהם, או בשטח הפקר

עונת המסיק של מוחיי נאסר מהכפר ג'ית הסתיימה עוד לפני שהחלה. מוחיי, העובד כנגר, לקח היום (א') חופש מעבודתו כדי לרדת בפעם הראשונה לאדמתו ולמסוק את הזיתים מ-30 עצי הזית שלו, המספקים לו שמן לכל העונה. כשהגיע לחלקה, חשכו עיניו. "ראיתי שכל העצים שלי מגולחים", סיפר. "אין אף פרי אחד על כל העצים". אין לו ספק לגבי זהות הגנבים: "המתנחלים של חוות גלעד רוקנו אותם לגמרי".

 

מוחיי נאסר אינו מדייק לגמרי בטענתו שכל הזיתים שלו נגנבו - למעשה, הגנבים השאירו לו על אחד העצים כ-20 זיתים. הוא הכניס את הזיתים לתוך שקית, ובכפר לא ידעו אם לכאוב את כאבו או לצחוק על הכמות שנשארה לו. "אתה יכול למסגר אותם", המליץ לו אחד השכנים.

שכן אחד היה יצירתי יותר, והציע לו לעשות מהם שרשרת לענוד על הצוואר. לראשונה בחייו, סיפר מוחיי, הוא יצטרך לקנות שמן.

 

אבל מוחיי לא לבד. גם חקלאי הכפרים הסמוכים פרעתא וסרא, המעבדים את אותן האדמות, גילו כי מיבול של מאות אלפי זיתים שהיה אמור להמתין על העצים שלהם - לא נותר דבר. באזור כולו נבזזו הזיתים ממאות עצים.

 

זיינה תוראבי מהכפר סרא הגיעה לעצים שלה וראתה אותם ריקים. "יש לי כמעט מאה עצים ולא נשאר זית אחד", סיפרה. לדבריה, הגנבים לא הסתפקו במסיק העצים שלה ושל שכניה - "הם גם ניסו לרדוף אחרינו, ואלמלא התערבות הצבא, זה היה נגמר רע מאוד".

 

משטרת מחוז ש"י אישרה כי התקבלה תלונה לגבי גניבת זיתים ממאות עצי זית של חקלאים פלסטינים באזור, וכי נפתחה חקירה בעניין. במשטרה מנסים לבדוק את זהות הגנבים, שטרם התבררה. 


מוחיי נאסר עם הזיתים הבודדים שנותרו לו (צילום: עלי ואקד)

 

בחוות גלעד מסרו גירסה אחרת ואמרו כי דווקא הפלסטינים מסקו זיתים של מתנחלים. בחווה אמרו כי גם הם ספגו נזקים ביום המסיק: "צמוד לשטחה של חוות גלעד, מצוי שטח נרחב ובו עצי זית רבים, אשר אנו טוענים לבעלות ולחזקה עליהם", מסרו בוועד מתיישבי שומרון. "למרות זאת, הוחלט בתיאום בין חטיבת שומרון למזכירות חוות גלעד, כי על אף טענות הבעלות, יפנו תושבי החווה לבית המשפט לקבלת חזקה בקרקע רק לאחר תקופת המסיק, וזאת מחווה של רצון טוב ובניית אמון על-מנת שלא לסכל את המאמצים לקיום המסיק כראוי".

 

בשעות הבוקר נכנסו, לטענת המתנחלים, כ-100 ערבים למטע. המתנחלים טוענים כי בשעות אחר צהריים, לאחר עזיבת המוסקים וכוחות המנהל האזרחי, נדהמו תושבי חוות גלעד לגלות שהערבים, בחסות המנהל האזרחי וצו סגירת השטח שהוצא מול תושבי הישוב, עקרו 15 עצי תאנה ו-22 עצי זית צעירים בני פחות משנה. בנוסף, שברו והרסו טראסות חקלאיות של חוות גלעד וגנבו כלי עבודה חקלאיים. מקצת ההריסות צולמו.

 

איתי זר, יו"ר מזכירות חוות גלעד, אמר: "למרות האירועים החמורים שהתרחשו היום והניצול הציני של הערבים את המסיק על מנת לקיים התקפות לאומניות כנגד רכוש החווה ולעקור עצים, אנו שותפים יחד עם חטיבת שומרון במאמץ לקיים מסיק שקט. אני מקוה שבמנהל האזרחי ובצה"ל יפיקו לקחים מהאירועים שהתרחשו ויפעלו כך שגורמים חבלניים ערביים לא יוכלו לנצל את המסיק לפרובוקציות בשאר יישובי השומרון".

 

הטרקטור הוצת

באירוע נוסף באזור, נשרף היום טרקטור בבעלות פלסטינית בכפר בורין שליד שכם. המשטרה חוקרת אם מדובר בהצתה. בעלי הטרקטור, באג'ס עודה, בן 70 מהכפר חווארה, טען כי הוא ומשפחתו הותקפו והוכו על ידי תושבים מגבעת רונן (שכונה בהתנחלות הר ברכה), בדרכם למסיק. אחד המתנחלים ניסה לטענתו לשפוך דלק על הטרקטור של המשפחה.


טראסה הרוסה בחוות גלעד. מי אשם? (צילום: באדיבות ועד מתיישבי השומרון)

 

"הבן שלי ראה שהמתנחלים מתכננים להדליק את הטרקטור ורץ לעברם למנוע מהם שיספיקו להדליק את האש. התפתח בנינו לבינם עימות, הם החלו לזרוק עלינו אבנים ואנו ניסינו למנוע מהם את חסימת הדרך. כל זה היה יותר מקילומטר מהאדמות שלנו". לטענת הקשיש, הוא נפצע מאבן גדולה שנזרקה עליו. המשטרה וצה"ל הגיעו למקום וגבו ממנו עדות.

 

תקרית מסיק נוספת בשומרון אירעה סמוך לאלון מורה, במקום הנקרא "פינת חמד", שם מסקו מתנחלים עצי זית של פלסטינים. את האירוע תיעד תחקירן של ארגון בצלם, שאף הזעיק את המשטרה - שהגיעה למקום. המתנחלים שמסקו את עצי הפלסטינים התפנו מהמקום כשהם משאירים מאחוריהם כמה דליים מלאים בזיתים וכלי עבודה.

 

של מי השטח? המשטרה תומכת בגרסת הפלסטינים

במשטרה אישרו כי האדמות המדוברות אכן שייכות לפלסטינים, אך המתנחלים טוענים מנגד כי מדובר בשטח הפקר, שהאדמות בו לא שייכות לאף אחד, ומתנחלים ופלסטינים מוסקים שם במקביל כבר שנים. "מדובר בשטח הנמצא בתוך תחומי היישוב", אמרו באלון מורה. "לאף אחד אין בעלות על העצים, ולכן מדובר בשטח הפקר. אנו מתארגנים להגיש תביעה על לשון הרע נגד המשמיצים".

 

במועצה האזורית שומרון הביעו פליאה על עמדת המשטרה: "העצים אינם בבעלותו של אף אדם, יהודי או ערבי, ולאורך השנים הם נמסקים בקביעות על ידי יהודים וערבים, משום שאף אחד לא הצליח להוכיח בעלות על השטח. כל מידע אחר הינו טעות במקרה הטוב. בשונה מאירועים רבים של חבלה, גניבות, עקירות והצתות של שטחים חקלאיים יהודיים על ידי ערבים, ההתיישבות בשומרון מקפידה על כבוד שכנינו הערבים ואיננה פוגעת בהם או בחקלאות שלהם. יש להצטער על כך שארגוני שמאל קיצוניים מנצלים את תקופת המסיק להסתה ויצירת פרובוקציות שקריות לחינם".

 

"אבטחת מוקדי פורענות הוכיחה עצמה בעבר" (צילום ארכיון: AFP)

 

אשר לכל יתר הטענות הפלסטיניות היום ברחבי השומרון, המתנחלים העדיפו לא להגיב עליהן קונקרטית, אלא מסרו תגובה כללית באמצעות ועד מתיישבי השומרון: "עייפנו כבר מעלילות השקר של הערבים ובני בריתם מהשמאל הקיצוני, שמדי שנה הופכים את עונת המסיק לעונת הסתה נגד היהודים כמיטב המסורת האנטישמית. עייפנו כבר מההתרפסות כלפי דמעות התנין של הערבים, שהורסים, עוקרים ושורפים מטעי יהודים".

 

"ביזוי של בג"ץ"

הפלסטינים אומרים כי עונת המסיק הנוכחית מסתמנת כאחת הקשות ביותר שהכירו בשנים האחרונות. החקלאים הפלסטינים בשומרון מזכירים את ביקורו של אלוף פיקוד המרכז בחוות גלעד לפני כשבועיים, ואומרים כי הביקור הזה כנראה לא ממש עזר - ו"המתנחלים ממשיכים להשתולל".

 

החקלאים מלינים כי העיכוב בהכנסתם לאדמותיהם והגישה המקלה שנוקט הצבא כלפי המתנחלים גרמו לכך שעונת המסיק הסתיימה מוקדם מהצפוי. "הייתי ממלאה טרקטור שלם מהעצים שלי כל עונה" אומרת זיינה - אך הפעם היא תצטרך לחפש זיתים בשווקים שאליהם היתה מוכרת.

 

הרב אריק אשרמן מארגון "רבנים לזכויות אדם" מסר בתגובה לשרשרת האירועים כי התנהלות כוחות הביטחון בעניין המסיק היא "ביזוי של בג"ץ".

לדבריו, "בשנת 2006 דרש בג"ץ מהמדינה לאבטח את המסיק, לשמור על העצים ולאפשר גישה של החקלאים לאדמותיהם. האירוע הלילה באזור חוות גלעד מוכיח שכוחות הביטחון מתרשלים במילוי הוראות בג"ץ, ואנו מתכוונים לפנות לבג"ץ פעם נוספת כדי שיאכוף את החלטותיו".

 

בשנה שעברה, איבטחה מערכת הביטחון את המסיק בכמה מוקדים באופן מקיף, ומספר ההתנכלויות ירד כמעט לאפס. השנה, אין זה המצב.

 

"במערכת הביטחון אומרים לנו שאינם יכולים לאבטח את כל העצים כל הזמן בכל המקומות", אומר הרב אשרמן. "זה אולי נכון, אבל מצד שני, מספר המקומות המועדים לפורענות הוא יחסית מוגבל. ידוע כי באזורי יצהר, הר ברכה וחוות גלעד יש מקום לאבטחה רצינית, שכבר הוכיחה את עצמה בעבר".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"לא נשאר זית אחד". זיינה תוראבי
צילום: עלי ואקד
מומלצים