שתף קטע נבחר

אקרובטיקה של מעסיקים: פיטורים לא מוצדקים

הרבה מעסיקים מתייחסים לעובדיהם כמכונות ייצור ותו לא. כך עובדות בהיריון, או שחזרו מלידה, עובדים שיוצאים לימי מילואים רבים, או חולים במחלה כרונית ועוד - פשוט מפוטרים בתירוצים שונים ואף נגזלים מהם הפיצויים. מה עושים?

פיטורים הם חוויה לא נעימה, על אחת כמה וכמה כשמדובר בפיטורים שלא כחוק. לא מעט מעסיקים מפטרים עובדים לפני שהם מספיקים להשלים שנת עבודה רצופה אחת, על מנת להתחמק מתשלום פיצויי פיטורים. בנוסף, קיימים מעבידים אשר מפטרים עובדים שחוזרים משירות מילואים, עובדים בעלי מצב רפואי בו יש להתחשב, עובדות שחוזרות מחופשת לידה או נמצאות בטיפולי פוריות, ועוד - וכל זאת בטענות שונות ומשונות.

 

 

אחת הטכניקות המוכרות של מעבידים המנסים להתחמק מתשלום פיצויי פיטורים, היא טענה ל"נזקים" שגרם העובד. לפי טענה זו, המעביד איננו מתכחש לחובתו לשלם פיצויי פיטורים, אך הוא טוען שהוא זכאי "לקזז" את הנזקים שגרם העובד כנגד פיצויי הפיטורים. חשוב לדעת שהוא לא זכאי לעשות זאת. טיעון זה וניכוי זה אינם חוקיים, והעובד יכול לתבוע את כספו ופיצויים נוספים במידת הצורך בבית הדין לעבודה.

 

הטענה הכללית וסתמית ל"נזקים" שגרם העובד, כביכול, במקום העבודה - איננה שווה את הנייר שעליו היא כתובה, והיא שקולה לאמירה "לא בא לי לשלם". המטרה היא להפחיד את העובד שהמעביד יעלה באוב כל מיני הפרות משמעת או נזקים כספיים זניחים (כוס שנשברה; לקוח כועס וכו') - וכך הוא יעדיף שלא להיכנס לכך.  זהו איום בלתי-מוסווה, ואלא אם יש הוכחות רציניות לנזקים אמיתיים ומקורם ברשלנות חמורה, או בזדון, ולא סתם בטעויות שקורות במסגרת העבודה, אין להיכנע לו. 

 

הקדים את המאוחר

לפי חוק פיצויי פיטורים, עובד שעבד שנה אחת ברציפות ופוטר, זכאי לקבל מהמעביד שלו פיצויי פיטורים. אך מה קורה אם הפיטורים נעשים לפני תום השנה אך ורק כדי למנוע תשלום פיצויים? "פיטורים סמוך לפני סוף שנת עבודה ראשונה, יראו אותם - אם לא הוכח היפוכו של דבר - כאילו נעשו מתוך כוונה להימנע מחובת תשלום פיצויי פיטורים ואין פיטורים כאלה פוגעים בזכות הפיצויים". המשמעות: במקרה כזה המעסיק חייב בתשלום פיצויים.

 

בתביעה שהגיש עובד לבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב נגד חברת "יפאורה", טען התובע כי הוא פוטר בסמוך למועד תום שנת עבודתו הראשונה, תוך ניסיון של החברה להימנע מתשלום פיצויי פיטורים. התובע הוסיף, כי התבקש להתחיל עבודתו בתאריך מסוים, אך עוכב בשל אילוצי החברה כשבועיים עד שהחלה עבודתו בפועל. בשבועיים אלה אמנם לא עבד בפועל אך עמד לרשות החברה, ועל כן יש לראותו כמי שעבד בשירות החברה משך 10 וחצי חודשים (על אף שבנטו מדובר ב-10 חודשים בלבד).

 

השופט דחה את טענת החברה כי התובע פוטר בשל תפקוד לקוי, וקבע שהחברה תשלם פיצויי פיטורים של  4,185 שקלים לעובד.

 

"מתגמלים" על שירות מילואים

דוגמה נוספת לפיטורים לא חוקיים היא, כאמור, כשמעסיקים מרשים לעצמם לפטר עובדים שחוזרים משירות מילואים. כך למשל, טכנאי מחשבים הגיש תביעה נגד "טלדור שירותים מנוהלים בה עבד כמעט 10 שנים בטענה שפוטר עקב שירותו במילואים, בניגוד לחוק. במכתב הפיטורים אשר הוצא לתובע ימים אחדים לאחר שובו משירות מילואים, לא נרשמה כל סיבה לפיטוריו. טלדור חויבה לפצות את התובע ב-30 אלף שקל.

 

בניגוד לטענת התובע, כי פוטר משום שיצא לשירות מילואים, טענה החברה בבית המשפט שהתובע פוטר בשל ירידה משמעותית ומתמשכת בתפוקת עבודתו, היעדרויות רבות, המרדת עובדים, זלזול בעבודה והיעדר מוטיבציה. בית הדין האזורי לעבודה בירושלים,  פסק לטובת התובע וקבע שפיטוריו מהחברה נעשו מתוך אפליה פסולה, וכי לא היה בהתנהגותו או במעשיו סיבה לפיטוריו. בנוסף נקבע, כי לא נערך לתובע הליך שימוע לפני פיטוריו.

 

פיטורים על רקע טיפולי פוריות, מזכים בפיצוי

תעלול נוסף של מעסיקים, לא מוצלח במיוחד, הוא פיטורי עובדת שחזרה מחופשת לידה או עובדת שעוברת טיפולי פוריות ונאלצת להיעדר מהעבודה בשל כך. מתמחה בראיית חשבון טענה כי פוטרה מעבודתה בשל טיפולי פוריות. לדבריה, שבועיים לאחר שהחלה את עבודתה, זומנה לשיחה בה נאמר לה על ידי הנתבע כי הוא לא יכול להמשיך ולהעסיקה בשל טיפולי הפוריות להם היא נדרשת וההיריון הצפוי.

 

בית הדין קבע, כי רואה החשבון פיטר את התובעת תוך אפליה אסורה בניגוד לחוק שוויון הזדמנויות בעבודה. בפסק הדין נכתב ש"בשים לב לפרק הזמן הקצר בו עבדה התובעת, לאור השיקול הפסול והיחיד אשר נשקל על ידי הנתבע, מעמידים אנו את גובה הפיצויים על פי חוק שוויון הזדמנויות בעבודה על סך של 30 אלף שקל". נצצין, שאומנם חוק שוויון הזדמנויות בעבודה מאפשר לפסוק 50 אלף שקל כפיצוי. אך הסכום שנפסק מביא בחשבון בין היתר, את התקופה הקצרה שהתובעת עבדה.

 

יש מה לעשות

אם זכיתם במעסיק הוגן אשריכם, אך לא כל המעסיקים הוגנים, אבל יש מה לעשות על מנת למנוע גזל כספים המגיע לכם בדין. חשוב לזכור שקל הרבה יותר להצטייד בהוכחות בנוגע לסיבות לפיטורים או בנתונים נוספים כל עוד אתם עדיין מועסקים.

 

לפעמים, די בהקלטת השיחה שלכם עם המעביד ללא ידיעתו כדי להוכיח שהסיבה האמיתית לפיטורים איננו זו שכתב עורך הדין של המעביד עבורו, אלא סיבה אחרת (חשוב לזכור שהדבר נכון רק להקלטת שיחה לה אתם שותפים, אחרת מדובר בעבירה). בפעם הבאה שאתם חושדים שמשהו בעבודה לא מריח טוב, ושלא קיבלתם את כל מה שמגיע לכם, הצטיידו במידע המתאים והגישו תביעה לבית הדין לעבודה במקרה הצורך.

 

תביעה נשמעת לכם מסורבלת? אינכם יודעים כיצד להתחיל לפעול ומה לעשות? יש מי שיכול לעזור לכם:

 

1.עמותת קו לעובד - טל': 03-6883766

2. האגף לסיוע משפטי במשרד המשפטים - טל': 02-6211350

3. ההסתדרות החדשה- טל': 1-700-700-331

4. פורטל משפטי- פורום דיני עבודה

5. משרד התמ"ת- טל': 02-6662000

 

הכותבים הם עו"ד אורנית אבני-גורטלר ועו"ד גתאי ברלל, מצוות המומחים של פורטל "משפטי ": אינדקס, עורכי דין ופורומים משפטיים.

 

 


פורסם לראשונה 26/10/2010 11:15

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרבה ימי מילואים - סיבה לגאווה או סיבה לפיטורים?
צילום: הרצל יוסף
בהריון? אסור לפטר
צילום: ablestock
עו"ד אורנית אבני - גורטלר
מומלצים