דת מול טכנולוגיה: מי שולט במציאות?
האפיפיור הזהיר מפני הבלבול בין מציאות לדמיון שנגרם על ידי טכנולוגיה - האם פוטושופ ואמצעי ריטוש אחרים יגרמו לנו להשתגע?
דתות מטבען נוטות להיאבק בקידמה הטכנולוגית שאותה הן מזהות כאיום וסכנה לפריצות, לא רק במאה שערים, שבראה את הטלפון הסלולרי הכשר והנפיקה פסקי הלכה נגד האינטרנט, אלא גם בנצרות.
מוקדם יותר החודש הזהיר האפיפיור בנדיקטוס ה-16: "הטכנולוגיות החדשות והתהליך שהן מעודדות עלולות לגרום לבלבול בין מציאות למציאות וירטואלית והן מקשות מאוד להבחין בין אמת לאשליה. התמונה הופכת לנבדלת ועצמאית מהמציאות אותה היא אמורה לייצג וכך נולד עולם וירטואלי אשר לו השלכות מסוכנות, בין השאר תחושה של ביטול ביחס לחיים האמיתיים", צוטט האפיפיור.
מרטשים מציאות ודוגמניות
לפני שממהרים לבטל את דברי בנדיקטוס ה-16 כפחד מקדמה ורצון להסתגר בעולם של ימי הביניים, חייבים להודות שיש גם אמת בדבריו. הפילוסוף הצרפתי ז'אן בודריאר דיבר על סימולקרה - העתק של דבר שלא קיים במציאות. אנחנו רואים את זה בתמונות פוטושופ מרוטשות של דוגמניות על שערי מגזינים.
סוכנות הידיעות רויטרס הודתה כי במהלך מלחמת לבנון השנייה הפיצה תמונה שעיוותה את המציאות באמצעות תוכנה גרפית. אנשים שנחשפו לתמונה המעובדת קיבלו אותה כמציאות ללא עוררין. כלומר, המציאות הווירטואלית עלולה להימצא במסלול של התנתקות מזו הפיזית אם לא נתמודד עם התהליך הזה בכלים טכנולוגיים וחברתיים. כתגובת נגד הפיצו חברות טכנולוגיה כלים שיאפשרו לגלות שינויים בתמונות דיגיטליות שאינן נגלים לעין אנושית.
עם זאת, אמצעי הריטוש הולכים ומשתכללים כל הזמן ומספקים למשתמשים בהם כח רב לעצב את המציאות הווירטואלית כרצונם. רק לאחרונה הודיע צוות חוקרים בגרמניה על פיתוח אלגוריתם שמאפשר להסיר פריטים מסרט באורך מלא ואף בזמן שידור חי מבלי שהצופים יבחינו בכך. זה פשוט עד כדי ציור עיגול מסביב לפריט המיועד להסרה והוא ייעלם.
עוד ב"חורים ברשת": תוכנה שמעלימה דברים מווידאו חי
האלגוריתם יתקן את הרקע של העצם כך שישתלב ברקע הכללי של התמונה וחסרונו לא יורגש – כל זה תוך 40 מילישניות, גם בשידור חי. מרגע ששידור "מעובד" כזה יהיה זמין לצפייה המונית, האם תהיה עוד משמעות לעובדה שהוא אינו משקף את המציאות? התשובה היא, לפחות בעיני רוב הצופים, כנראה שלא.
לא רק תמונות ווידאו, אלא גם טקסט עלול להשלות אותנו. מאמרים בוויקיפדיה, פוסטים בבלוגים ומידע שמופץ באימייל שרשרת – כולם עלולים לכלול טעויות ושקרים, שיכולים להתפשט ללא הפרעה. האינטרנט מספק לנו כלים פשוטים להפצת מידע, אך הוא לא מספק בידינו אמצעים לבדיקת אמינות המידע. וכך אנחנו נוטים לעתים להאמין למידע שמתפרסם און ליין, רק משום שהתפרסם און ליין. אובדן הסמכות מחד והעדר כלים לזיהוי מוניטין מנגד, תרמו למציאות המבלבלת הזו.
מכירים את החברים בפייסבוק?
האינטרנט עובד על חושינו ותובע מאיתנו להשעות את אי האמון. הסופר אלדוס האקסלי התריע עוד ב-1932 בספרו "עולם חדש ואמיץ", על כך שאי אפשר להתקדם טכנולוגית מבלי לאבד צלם אנוש.
הוא התריע על עולם בו הטכנולוגיה לא תושיע, אלא תהווה סממן קשה של ניוון רוחני וחשיבתי לאחר שנתמכר אליה דרך הוורידים ונראה בה את המציאות החדש שלנו. מה יקרה ביום שבו יהיו לכולנו חברים מפייסבוק בלבד ולא במציאות. האם נוכל לטעון כי אנחנו מכירים את האנשים האלה באמת? האם זה בכלל משנה כיצד מה אופיים בעולם האמיתי?
מדענים ואנשי טכנולוגיה יכולים לענות לאפיפיור במטבע דומה. גם הדת עלולה לגרום לנו לבלבל בין מציאות לבדיה. ומי יכול באמת לטעון שספרי הקודש, שמועברים מדור לדור זה אלפי שנים הם ייצוג מדויק של מציאות שקרתה באמת? כיצד הם אמינים יותר מדוגמניות הפוטושופ?
הכנסייה, כמו מוסדות דת אחרים, שואפת לשמור על רלוונטיות בעולם מודרני שקצב השינויים בו גדל משנה לשנה. אולי היא הייתה מעדיפה לחזור לימים הישנים בהם ההמונים היו נבערים וכנועים. יחד עם זאת, לא כדאי להתעלם מהביקורת המתריעה מפני סכנת אובדן רלוונטיות של המציאות הפיזית. ספק אם הטכנולוגיה גורמת לנו להשתגע, אך היא בהחלט משנה את תפישת המציאות בדרכים מרחיקות לכת.
עוד ב"חורים ברשת": מופע אייפון חי ברכבת התחתית של ניו יורק