שתף קטע נבחר

ישראל ביתנו והעבודה נגד כסף לאברכים: 'אפליה'

בוועדת השרים לחקיקה אמורה לעלות מחר הצעת חוק עוקף בג"ץ, להסדרת העברת מאות מיליונים לתלמידי כוללים. שרי ישראל ביתנו והעבודה מתנגדים, וגם שר החינוך. "ביבי עוקף את הדמוקרטיה ומצפצף על הציבור", טוענים באופוזיציה, ובלשכת רה"מ מסבירים: "זה קיים 20 שנה, רק מעגנים בחקיקה". הסטודנטים מבטיחים לצאת למאבק: "זו סטירת לחי"

עוד סוגייה טעונה על שולחן הממשלה. אחרי חוק האזרחות שעורר מחלוקת עזה, מחר (יום א') אמורה לדון ועדת השרים לענייני חקיקה בהצעתו של ח"כ משה גפני מיהדות התורה, להענקת תמיכה במאות מיליוני שקלים לאברכים הלומדים בכוללים - תוך מעקף של פסיקת בג"ץ.

 

הטודנטים כבר מבטיחים לצאת למאבק ציבורי, וגם בקואליציה הביעו התנגדות להצעה. שרי ישראל ביתנו והעבודה, כמו גם שר החינוך גדעון סער מהליכוד, הודיעו שיצביעו נגד.

 

"בנוסף לעובדה שהצעת החוק מפלה בצורה בוטה את ציבור הסטודנטים בישראל המשרתים בצה"ל ומשלמים מיסים, היא מנציחה את האבטלה ומעודדת מגזר שלם לא לצאת לעבודה ופוגעת בכלכלת ישראל", נמסר ממפלגת ישראל ביתנו.

 

איציק שמולי, יו"ר התאחדות הסטודנטים בישראל, אמר כי "הצעת החוק מהווה סטירת לחי לציבור של 280 אלף סטודנטים, ואני מקווה ששרי הממשלה ימנעו מלהנחית על צעירי ישראל מהלומה משל עצמם דרך תמיכה בהצעת האתנן". לדבריו,

"ציבור הסטודנטים הוא הציבור התורם והפעיל ביותר, שמשרת במילואים, מתנדב בקהילה ונמצא במעגל התעסוקה, אבל מופלה בצורה גסה ואנטי דמוקרטית דרך קבע על-ידי המדינה. אני קורא לשרי הממשלה להצביע נגד ההצעה ובעד ציבור הסטודנטים".

 

בג"ץ קבע בעתירה שהוגשה עוד ב-2000, כי הענקת הבטחה ההכנסה לאברכים פוגעת בשוויון משום שאינה חלה על מי שלומדים במוסדות שאינם מוסדות דת. עשר שנים אחר כך, ביוני האחרון, פסק בית המשפט העליון כי הסעיף התקציבי מפר את החובה לחלק את תמיכות המדינה בשוויון ולכן אינו יכול להמשיך ולהיכלל במתכונתו הנוכחית בחוקי התקציב, החל מחוק התקציב לשנת 2011 ואילך.

 

בדברי ההסבר להצעת "חוק מלגת קיום לתלמידי כולל" שיעלה מחר להצבעה נכתב: "מטבע הדברים קיימים הבדלים רבים בין תלמיד כולל שבחר כדרך חייו לקדש את לימודי התורה לבין סטודנטים הלומדים במשך תקופה מסוימת וזמנית. מה גם שלפי הנתונים שהועברו לוועדת הכספים, אוכלוסיית הסטודנטים נהנית מהסדרים אחרים ומהיקפי תמיכה לא מבוטלים. לפיכך, הצעת חוק זו קובעת הסדר ייחודי ביחס לתלמידי כולל בלבד".

 

לטענת התאחדות הסטודנטים, "מדובר בסחטנות לשמה וברמיסת ערך השוויון. התמיכה שמציעים כאן גדולה פי עשרה ממה שהמדינה מסייעת לסטודנטים. החרדים דורשים מראש הממשלה את התשלום הפוליטי במזומן ועל השולחן לקראת דיון הכנסת בתקציב המדינה - ומעניין יהיה לראות האם ביבי ימכור אותנו הצעירים לטובת האברכים". שמולי הוסיף כי "ננהל מאבק עיקש ונפעל בכל דרך כדי למנוע את ההחלטה". 

 

קדימה: "אסור להקריב את בג"ץ למען יציבות הכסא"

במפלגת האופוזיציה הגדולה קדימה אמרו ש"ראש ממשלת ישראל יעמוד מחר למבחן וכדאי לציבור לבחון אותו בשבע עיניים". עוד נמסר מהמפלגה: "מחר ביבי יוכיח אם שרידותו הפוליטית חשובה לו גם מהכרעות בג"ץ. במדינה דמוקרטית בג"ץ פוסק והממשלה מקיימת פסיקותיו. אם נתניהו יעקוף את בג"ץ - הוא עוקף את הדמוקרטיה ומצפצף על הציבור. ממשלת נתניהו כבר הקריבה את כל תקציב המדינה למען הישרדותה ואסור לה להקריב את בג"ץ למען יציבות הכסא".

 

מנגד, עמדת לשכת ראש הממשלה היא שמדובר בהסדר שקיים כבר 20 שנה. "ראש הממשלה לא

הביא אותו ולא משנה אותו. בג"ץ הורה שצריך לעגן את זה בחקיקה, ולכן ההסדר הקיים עובר תהליך של חקיקה".

 

גם במפלגתו של ראש הממשלה מתנגדים להצעה. שר החינוך, גדעון סער, הבהיר כי היא "רעה לכלכלה ולמדינה". לדבריו, "הצורך בשילוב המגזר החרדי בכל המערכות בחברה, כולל בשוק העבודה, הוא אינטרס עליון, ואני מאמין שניתן להגיע לפתרונות מוסכמים על כל הצדדים, תוך התחשבות בצרכים המיוחדים של המגזר החרדי".  

 

במפלגת העבודה, הודיעו כבר שני שרים שיצביעו נגד. חבר ועדת השרים לחקיקה, יצחק (בוז'י) הרצוג, אמר שיבקש להעלות את הנושא בישיבת שרי העבודה שלפני ישיבת הממשלה. הרצוג אמר עוד כי ידרוש להשוות בין מעמד האברכים, הסטודנטים והמשפחות החד-הוריות. "אם מטפלים בקשיים בסיוע לקבוצה אחת, אין כל סיבה להפלות קבוצה אחרת", אמר.

 

יו"ר סיעת העבודה בכנסת, השר שלום שמחון, אמר כי נציגי המפלגה בוועדת השרים לחקיקה יצביעו נגד חוק גפני לתמיכה קבועה באברכים. הוא אמר כי החוק אינו שוויוני ויגרום לנטל בלתי מוצדק על קופת המדינה.


פורסם לראשונה 23/10/2010 18:49

 

בהכנת הידיעה השתתף צבי לביא
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
נתניהו. "רק מעגנים"
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
לבני, יו"ר קדימה. "הקריב התקציב להישרדות"
צילום: עופר עמרם
גפני. "הציבור הכי עני"
צילום: גיל יוחנן
"רע לכלכלה ולמדינה". שר החינוך סער
צילום: עידו ארז
מומלצים