שתף קטע נבחר

זירת הקניות

ראש רשות המים: גם השנה תהיה שנת בצורת

לדברי פרופ' אורי שני, זו תהיה השנה השביעית של מיעוט משקעים, וזה בדיוק הנושא שוועדת החקירה הממלכתית התעלמה ממנו: "אנחנו כל הזמן עומדים בפני פחות ופחות מים". שר התשתיות: הבעיה היא שלמשק המים בישראל אין "בעל בית", אלא שרים שמטרפדים תוכניות זה לזה

ראש רשות המים, פרופ' אורי שני, העריך היום (ב') בכנסת כי גם השנה תהיה שנת בצורת, בדומה לשש השנים הקודמות. את הדברים אמר שני בדיון בוועדה לביקורת המדינה, בנושא דו"ח ועדת החקירה הממלכתית בנושא ניהול משק המים.

 

הוועדה, שמסקנותיה פורסמו במרס השנה, קבעה בין היתר כי כלל הגורמים האחראים על משק המים הביאו אותו למצבו העגום. הם לא עודדו חיסכון אלא רק הגדלה של ההיצע, דאגו לאינטרסים צרים וניהלו את משק המים ללא ראייה אסטרטגית לטווח ארוך.

 

בדיון התייחס שני למסקנות הוועדה ואמר כי הן החמיצו היבט חשוב: היצע המים של ישראל הולך וקטן. "המחסור האקוטי במים בישראל נובע לא רק מזה שהביקוש גדל - אלא שההיצע קטן; אנחנו כל הזמן עומדים בפני פחות ופחות מים", אמר שני.

 

"השנה הולכת להיות שנה שביעית ברציפות של בצורת. אי אפשר לדבר על משק המים ולא לדבר על התהליך העיקרי שקורה בו... לדבר רק על החלק הבירוקרטי מבלי להסתכל על התופעה האקלימית, לטעמי זה חסר. אנחנו עושים המון טעויות, כל יום עושים טעויות, אבל בסופו של דבר, משק המים הישראלי צולח את שנות הבצורת שלו בהצלחה, כולם מקבלים את המים שלהם", דברי שני. 

 

לאחרונה העריכו ברשות המים כי מפלס הכנרת - אחד המדדים של משק המים - ימשיך במגמת ירידה גם בנובמבר ואולי אף בדצמבר. ברשות ציינו כי אחרי רצף של שש שנים שהיו מעוטות גשמים מאגרי המים העיקריים של המדינה נותרו ללא עתודות מים, וכל עיכוב במילוי רק מחמיר את מצבם.

 

יתרה מזאת: גלי השרב - כמו זה שצפוי להתחיל שוב מיום רביעי - רק מגבירים את קצב ההתאדות וצריכת המים של הציבור.

 

על פי המודלים המעודכנים, כמות המים הזמינים בכנרת (שנשארים לאחר האידוי) פחתה באופן ניכר בשלושת העשורים האחרונים מ-450 מיליון מ"ק בשנה ל-300 מיליון מ"ק בשנה.

 

ברשות מקווים שעונת הגשמים תמהר ותגיע, ולא תחזור על עצמה התמונה מ-2008 - שנה של בצורת חריפה - אז המשיך המפלס את מגמת הירידה עד 29 בדצמבר.

 

לנדאו: אין "בעל בית"

בדיון בכנסת השתתף גם השר לתשתיות לאומיות, עוזי לנדאו, שהתלונן על כך שלמשק המים הישראלי אין "בעל בית": "... יש מספר משרדים, מספר שרים, שאף אחד מהם איננו יכול לכפות את המדיניות על האחרים ולקבל את מלוא האחריות על עצמו. כל אחד מהם חזק מספיק כדי לטרפד מדיניות של אחרים". דבריו רמזו למחלוקת העמוקה ששוררת בין משרד התשתיות למשרד להגנת הסביבה, באשר לאחריות על משק המים בישראל.

 

לנדאו אמר כי משרדו עובד יחד עם רשות המים על גיבוש של תוכנית חירום שתוגש לממשלה בשבועות הקרובים, "ונפעילה אם התחזיות של חורף שחון אכן יתממשו".

 

אתמול, בישיבתה השבועית, קיבלה הממשלה את המלצותיה של ועדת מנכ"לים שמונתה לדון בדו"ח ועדת החקירה ובהמלצותיו השונות. המנכ"לים המליצו, בין היתר, להרחיב את סמכויות הממשלה - ובעיקר משרד התשתיות - על חשבון החלשה של סמכויות רשות המים. כך למשל, תוכנית האב למשק המים תובא לאישורו של שר התשתיות - בשונה מהמצב הקיים כיום. כמו כן, תפקיד ראש רשות המים יפוצל, ותמונה מועצה מייעצת שתלווה את עבודת הרשות.

 

בחברה להגנת הטבע מתחו ביקורת על המלצות המנכ"לים ואמרו כי הממשלה מתעלמת בהחלטותיה מהשבת מים לטבע. נציג החברה בדיון, ניר פפאי, אמר: "מי שסבל בעבר וסובל כיום יותר מכל מכישלונות רשות המים זה הטבע - הנחלים, בעלי החיים, הצמחייה וכמובן בני האדם הנהנים ממנו. הייתה לממשלה אתמול הזדמנות לבוא עם בשורה לעם ישראל, הם לא עשו זאת, אלא בחרו להתעלם מזה לחלוטין... ".

 

עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל "אדם טבע ודין" התייחס גם הוא בדיון להמלצות סביבתיות של ועדת החקירה הממלכתית שלא קיבלו ביטוי בהחלטת הממשלה כמו תקנות מי השתייה וזיהום הנחלים. הוא קרא לממשלה לאמץ את המלצות הוועדה בנושאים אלה  וציין כי כך תוכל הממשלה להגן על בריאות הציבור, כמצופה ממנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נסיגה במפלס הכנרת. ארכיון
באדיבות החברה להגנת הטבע
כל שנה - פחות ופחות מים. אילוסטרציה
צילום: AFP
מומלצים