שתף קטע נבחר

גם חסידה צריכה טיפולי פיזיותרפיה

בית החולים לחיות בר ניהל מירוץ נגד הזמן במטרה לרפא חסידה לבנה ששברה את הכנף כשחלפה בישראל, כדי שתוכל להמשיך בנדודיה ולהגיע עוד בעונה הזו ליעדה - אי שם באפריקה

חסידה לבנה צעירה, שנדדה לישראל, שברה את הכנף והובאה לטיפול בבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת גן לפני מספר שבועות.
 
בתא האישפוז המרווח בבית החולים, מתאוששות שתי חסידות לבנות וחסידה שחורה. כל אחת עם פציעה שונה בגופה. טלי שטיינבך, מטפלת בחיות בר, נכנסת אל התא ולוקחת את החסידה הצעירה, לצילום רנטגן במרפאה כדי לבדוק את מצב השבר בכנף.
 
עד לפני זמן מה הכנף של החסידה היתה מקובעת וחבושה, מה שהגביל את תנועתה. למרות הפציעה, שטינבך נזהרת ואוחזת במקור החסידה כדי להימנע ממפגש כואב. "צילום הרנטגן יסייע לנו לדעת את קצב ההחלמה של השבר ואם יש לה סיכוי לשוב בחזרה לטבע", היא מסבירה.
 
מגבת מכסה את ראשו של העוף הגדול כדי להרגיעו. "אנחנו משתדלים שלא לגעת יותר מדי במטופלים שלנו, הם לא רגילים לבני אדם. ברגע שהם בסביבה חשוכה, הם רגועים יותר ואפשר לטפל בהם".
 

תרגילי מתיחות ומירוץ נגד הזמן

בזמן שצילומי הרנטגן מעובדים במחשב, החסידה מונחת בזהירות על שולחן הטיפולים במרפאה. "בוא נראה מה שלום הפצועה שלנו" אומרת ד"ר רונה נדלר, וטרינרית בבית החולים, שלוקחת פיקוד על הפציינטית.
 
"היום זו הפעם הראשונה שנעשה לה טיפול פיזיותרפיה מאז השבר וחשוב לעשות זאת בעדינות, לא לאמץ יותר מדי את השרירים, אלא לקחת אותם למקום בו הם נמתחים ואז להוסיף עוד קצת".

 

נדלר אוחזת בזהירות בכנף של החסידה ומתחילה בתרגילי המתיחות. בתחילה החסידה מתנגדת מעט, אך משתפת פעולה. נדלר מסבירה, כי ללא שיקום פיזי של העופות הפצועים בבית החולים - הסיכויים שהם יחלימו וישיבו לעצמם את כושר התעופה הוא נמוך. "בדומה לפציעות אנושיות, גם החיות זקוקות לטיפולי פיזיותרפיה כדי לחזור לעצמן".

 

כיצד נפצעה החסידה? צוות בית החולים מציין כי זו תעלומה שתישאר ללא פיתרון. "העופות נמצאים בשטח עם שבר. ממה שידוע לנו, בחלק מהמקרים הם נתקלים בעצמים שונים תוך כדי התעופה ומתרסקים על האדמה", היא מגלה. "למעשה, אנחנו מוגבלים בזמן, כי אנחנו רוצים שהחסידה תגיע ליעד שלה בעונת הנדידה הנוכחית. מאחר שהשבר שלה במגמת החלמה יפה, אני מאמינה שנעמוד ביעד שלנו להשיב אותה לטבע בזמן, אחרת היא תיאלץ להישאר פה עד לעונה הבאה".  

 

צילום: טלי שטינבך

 

לא קלה הדרך לאפריקה, החסידה המריאה מחדש

כ-600 אלף חסידות לבנות נודדות מעל ישראל במהלך עונת נדידת הסתיו בדרכן לאפריקה. מרביתן חולפות מעל וממזרח לישראל. חלק מהחסידות נוחתות בארץ כדי לנוח לאחר אלפי קילומטרים של תעופה המונית. החסידות מספיקות לשתות מים ולצוד מעט מזון, ואז ממשיכות בדרכן.

 

עונת המעבר החמה, המשופעת בטרמיקות, מסייעת לחסידות לעלות לגבהים ולדאות בדרכן דרומה. מתוך הכמות העצומה שחולפת בישראל, חסידות רבות שלא ישרדו את המסע המפרך, בין אם מדובר מחולשה פיזית, מחלות או פגיעות מקווי מתח או ציידים.

 

בתום הטיפול, מושבת החסידה אל תא האישפוז. עד לאחרונה ניהלו בבית החולים מירוץ נגד הזמן, כדי לשקם את החסידה בעיצומה של עונת הנדידה הנוכחית. בסופו, אור ירוק ניתן להמראה מחודשת בחזרה לטבע.

 


 

 

מצאתם חיית בר פצועה? צרו קשר עם מוקד הסביבה של רשות הטבע והגנים: 6911* רוצים להתנדב למען החיות? צרו קשר  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מקור לאופטימיות. בתום שיקום שבה החסידה לטבע
צילום: טלי שטינבך
ד"ר רונה נדלר מותחת את החסידה
צילום: שי רוזנצוויג
חסידות פצועות בביה"ח לחיות בר
צילום: שי רוזנצוויג
מומלצים