שתף קטע נבחר

מתה דולפינה נדירה שנסחפה לחוף חדרה

ניסיונות ההצלה לא עזרו: נקבת דולפין צעירה, שנמצאה פצועה וחסרת אונים, הועברה לטיפול רפואי, אך לבסוף היא מתה. זה מקרה המוות השלישי של דולפין ממין סטנלה מפוספסת בשנתיים באחרונות בחופי הארץ

סוף עצוב לנקבת דולפין צעירה ממין סטנלה מפוספסת, שנסחפה אתמול (ג') אל אזור שפך נחל חדרה, סמוך לארובות תחנת הכוח, כשהיא חולה, חלשה ומתקשה לצוף במים בכוחות עצמה. למרות נסיונות הצלה וטיפול רפואי תומך, היונקת הימית הנדירה מתה בשעות הערב המאוחרות בבריכת האישוש בבית הספר הימי "מבואות ים" במכמורת.

 

שני נהגי טרקטורון שחלפו בשעות הצהריים בסמוך לחוף הים באזור ארובות תחנת הכוח בחדרה, גילו דולפין במצוקה, באורך של כ-1.5 מטר, וניסו להשיבו לים. הדייג משה מנטין, שהגיע למקום וגילה את היונק הימי, הזעיק למקום את מתנדבי המרכז לחקר והצלת יונקים ימיים (מחמ"לי) ואנשי רשות הטבע והגנים. למקום הגיעו לסייע אנשי הסיירת הירוקה, אנשי המרכז להצלת צבי ים ברשות הטבע והגנים ופקחי אגף הדיג במשרד החקלאות. 

 

צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים

 

עוגן ליכט, פקח תשתיות באזור השרון ברשות הטבע והגנים, היה אחד הראשונים שהגיע לחוף ונחרד לגלות את החיה שהיתה במצוקה קשה. "זה מזעזע לראות חיה, שהים הוא הסביבה הטבעית שלה, לא מצליחה לצוף בכוחות עצמה במים", הוא מספר ל-ynet. "אחד הדייגים ומספר עוברי אורח סייעו בהחזקה של החיה במים, דבר שהקל עליה את המאמץ הגופני. היא היתה חסרת אונים וזה צובט בלב לראות אותה במצב כזה". 
 
ד"ר עוז גופמן, מנהל פרויקט הדולפינים באוניברסיטת חיפה ובמחמל"י, ופקח דיג במשרד החקלאות, הגיע כדי להעניק עזרה לחיה. "לא היה לה כוח להתנגד. צריך לזכור שמדובר בחיית בר, שלא רגילה לקירבה של בני אדם ושהיתה במצב של עקה קשה", מספר גופמן. נקבת הדולפין, שניסתה לעלות אל החוף, סבלה מפציעות בגזע הזנב עקב חבטות מרובות בחוף. גם בגחון ובראש נראו שריטות רבות.
 
עם הגעת כוחות הסיוע למקום, הוענק לדולפינה טיפול רפואי. בסופו של דבר הוחלט להעבירה למתקן בבית הספר הימי "מבואות ים" במכמורת. לאחר ריפוד תא המטען ברכב ההובלה, הובאה החיה לבריכת אישוש מיוחדת.
 

מקרה שלישי מאז 2008

בשנתיים האחרונות מתו שני דולפינים מאותו מין, לאחר שנמצאו חולים ותשושים בחופי הארץ. ב-2008 נמצא זכר אחד באזור תחנת הכוח בשפך נחל חדרה, שם גסס למרות הנסיונות להצילו. דולפין נוסף נמצא תשוש בחוף בת ים לפני כשנה ולמרות מאמצי הוטרינרים, גם הוא לא שרד.

 

יניב לוי, מנהל המרכז להצלת צבי ים במכמורת מספר, כי תוצאות בדיקת הדם של החיה הבהירו שהיא סובלת מתפקודי כבד לקויים, התייבשות ועקה קשה, שגרמה לרטט בשרירים וחשש לפגיעה נוירולוגית. "בבריכת האישוש עקבנו אחרי קצב הנשימות שלה, שהיה גבוה מאוד. עם קבלת האנטיביוטיקה וחומר ההרגעה, היא הפגינה שיפור מסויים, קצב הנשימות ירד לרמה נורמלית והתחלנו להיערך למשמרות מסביב לשעון כדי להשגיח ולטפל בה", מספר לוי.

 
כדי להפחית את העקה ולצמצם ככל האפשר את המגע האנושי עימה, הותקנה אלונקה בבריכה, שאיפשרה לנקבת הדולפין לצוף במים, אך לוי מספר שלקראת השעה עשר בלילה חלה החמרה במצב הדולפין. "היו רגעים שהיא החלה להפגין תנועות שחייה חזקות עם הזנב וחשבנו שהיא מתאוששת, אבל אז חלה הידרדרות ותוך זמן קצר, היא גססה לנו מול העיניים מבלי שנוכל לעזור לה".
 

האיום: וירוס קטלני

דולפין ממין סטנלה מפוספסת, נחשב לקטן יותר מדולפינן מצוי. מדובר בדולפין של ים פתוח, הנוטה לשחות במים עמוקים ואינו מתקרב אל החופים והאזורים של המים הרדודים, אלא רק במקרים של מחלה או פציעה, כפי שקרה הפעם.

 

על פי נתוני מחמ"לי, מרבית הדולפינים שנפלטים מעת לעת לחופי הארץ הם דולפינים ממין דולפינן מצוי ומאז 1994 נצפו פרטים בודדים בלבד מהמין סטנלה מפוספסת.

 

אוכלוסיית הדולפינים ממין סטנלה מפוספסת בים התיכון מונה כיום כ-118 אלף פרטים והיא נחשבת נפוצה ביותר במים עמוקים. בתקופה האחרונה מתמודדת האוכלוסיה עם וירוס קטלני שכבר גבה עשרות קורבנות בחלקו המערבי של אגן הים התיכון ולפני כשנתיים נמצאו מספר פגרים של דולפינים בחופי ספרד.

 

לדברי החוקרים, הסטטיסטיקה בעולם ובארץ מצביעה על כך שיונק ימי שנפלט, סיכוייו לשרוד קלושים ביותר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ניסיונות ההצלה
צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים
הדולפינה מועברת לטיפול רפואי
עוז גופמן, משרד החקלאות
הדולפינה בבריכת האישוש
עוז גופמן, משרד החקלאות
מומלצים