שתף קטע נבחר

ביידן אחרי נתניהו: מתנגדים לכל צעד חד-צדדי

אחרי פגישתו עם רה"מ נאם סגן נשיא ארה"ב בפני מנהיגים יהודים, והדגיש כי ארה"ב תפעל בכל הכוח מול הדה-לגיטימציה נגד ישראל. על רקע הדיווחים כי בכוונת הפלסטינים לפנות לאו"ם כדי שיכיר במדינתם במסלול עוקף מו"מ, הדגיש: "אנחנו מתנגדים לצעדים חד-צדדיים של כל אחד מהצדדים"

סגן נשיא ארצות הברית, ג'ו ביידן, העניק הלילה (יום ב') גיבוי לראש הממשלה, בנימין נתניהו, שעה קלה אחרי שנפגש עמו בניו-אורלינס, אבל לא שכח להזכיר לו את הצורך לקדם את תהליך השלום. בנאום בפני קהל של אלפי יהודים קרא ביידן לישראל ולפלסטינים להימנע ממהלכים חד-צדדיים, והדגיש כי אף שארה"ב מחויבת לביטחון ישראל ותעשה כל שביכולתה כדי למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני - בטווח הארוך יש להבטיח את השלום בין ישראל לשכנותיה.

 

ביידן נאם באירוע המרכזי של הכינוס השנתי של הקהילות היהודיות בצפון-אמריקה, בתום פגישתו עם נתניהו שארכה כשעה וחצי והתקיימה באווירה לבבית. ל-4,000 היהודים שבקהל אמר ביידן: "אנחנו מתנגדים לצעדים חד-צדדים של כל אחד מהצדדים, ונפעל לחידוש המשא ומתן בהקדם האפשרי". בדבריו רמז להקפאת הבנייה הישראלית בהתנחלויות מחד, ולאיום הפלסטיני ליצור מסלול עוקף שיחות דרך האו"ם מאידך.


נתניהו וביידן, הלילה. "צריך הסכם שלא ייכפה מלמעלה" (צילום: AFP)

 

ואכן, בפגישה עמו מוקדם יותר טען נתניהו כי כל עוד לפלסטינים יהיה מסלול עוקף-שיחות עם אפשרות לפנות למועצת הביטחון של האו"ם, הם לא יהיו רציניים בכל הקשור לשיחות השלום. נתניהו הדגיש בפני ביידן כי ללא משא ומתן ישיר, אין

מה לדבר על הסכם, וכי יש צורך בהסכם עם הפלסטינים שלא ייכפה מלמעלה, אלא יעוגן בסידורי ביטחון בשטח בהתאם לערבויות הביטחוניות.

 

כזכור, על רקע המבוי הסתום שאליו נקלעו השיחות, בשל סירוב ישראל לחדש את הקפאת הבנייה, העלו בשבועות האחרונים הפלסטינים שוב את האפשרות של פנייה למוסדות בינלאומיים כדי שיכירו באופן חד-צדדי במדינה פלסטינית.

 

בנאומו הלילה הבטיח ביידן כי בלי קשר להצלחת המשא ומתן השיר עם הפלסטינים או כשלונו, בכל הנוגע לביטחון "אין שום פער בין ארה"ב לישראל בשום נסיבות". הוא הדגיש כי אף ממשל אמריקני קודם לא עשה למען ביטחון ישראל כפי שעשה ממשל אובמה, וציין כי הנשיא המכהן הגדיל את הסיוע הביטחוני לירושלים לצורך התמיכה במערך ההגנה מפני הרקטות.

 

"הקשר בלתי ניתן לערעור, ביבי הוא ידיד"

ביידן הדגיש בנאומו כי "אין קרע ביחסים בין ארה"ב לישראל", ואמר כי נתניהו הוא ידיד. "עבדתי עם תשעה ראשי ממשלה בישראל, חלק מהם היו לידידים שלי. ביבי הוא ידיד. אנחנו מכירים 35 שנה. גם כשיש מחלוקת כמו בביקור האחרון שלי בישראל (אז אושרה בניית 1,600 יחידות דיור בשכונת רמת שלמה בירושלים), הממשלות פתרו את זה. ביבי בא לביתי, ודיברנו על זה כמו ידידים ואחים".

 

סגן הנשיא האמריקני הדגיש כי לאורך כל כהונת ממשל אובמה ממשיכה ארה"ב בשיתוף הפעולה האסטרטגי בין שתי

המדינות, "בלי לסגת ממנו באינץ'". הוא הבטיח לקהל שומעיו כי "אובמה מרגיש בדיוק מה שאני מרגיש. הקשר בין המדינות שלנו אינו ניתן לערעור. הערכים המשותפים שלנו, התרבויות והאינטרסים המשותפים, כמו המאבק בטרוריסטים הקיצונים...".


נתניהו ואבו מאזן בעת השקת השיחות בספטמבר. "עשינו די" (צילום: AP)

 

ביידן הבהיר שארה"ב של אובמה פועלת לבלימת מאמצי הדה-לגיטימציה נגד ישראל. "יש מאמץ לבדל את ישראל ולמנוע ממנה להגן על עצמה", אמר. "הנשיא אובמה ביטא את זה בנאום קהיר ובנאום בעצרת האו"ם, כשאמר שישראל היא מדינה ריבונית ובית של העם היהודי. ארה"ב תתנגד בכוח לכל מאמץ לדה-לגיטימציה לישראל. אלה לא רק מילים. הנשיא הזה פעל. לכן הסתלקנו מוועידת זכויות האדם, הסתייגנו מדו"ח גולדסטון וקבענו שישראל תבצע בעצמה את החקירה... כך קרה גם בעקבות פרשת המשט... ניהלנו מאבק כדי שישראל תנהל את החקירה שלה".

 

רה"מ ביקש: להגביר האיום הצבאי על איראן

נתניהו אמר לביידן בפגישה הלילה כי ישראל עשתה להערכתו די צעדים כדי להמחיש את רצינותה לגבי המשא ומתן עם הפלסטינים, בעוד שהפלסטינים לא עשו ולו צעד אחד. לדבריו, כל אמירותיהם, ההתניות והתירוצים, רק מטילים ספק ברצינות כוונותיהם.

 

ראש הממשלה הציג גם את גישת ישראל לפיה וושינגטון צריכה לצרף לשיחות גם מדינות ערביות, כדי שישראל תחוש בתועלת הממשית של הסכמי השלום בכלכלה ובפתיחת שמי המזרח התיכון לטיסות מסחריות ישראליות. בפגישה העלה נתניהו גם את רצונה של ישראל בסידורי ביטחון בבקעה שיהיו לא רק על הנייר, והסביר שישראל אינה רוצה בגבולה המזרחי מצב כמו בגבול הצפון, שבו חיזבאללה יושב על הגדר ונשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד, יכול לטייל לאורך הגבול.


ביקור אחמדינג'אד בדרום לבנון. לא רוצים את זה גם במזרח (צילום: AFP)

 

בפגישה הועלתה גם הדרישה הישראלית להציג ביתר שאת את אופציית התקיפה הצבאית נגד איראן, בטענה שרק מהלך כזה יכול לשכנע את איראן לחדול מתוכנית הגרעין שלה. ההערכה הן של וושינגטון והן של ירושלים היא כי הסנקציות נגד הרפובליקה האסלאמית פוגעות בה במידה רבה, אולם ישראל סבורה כי האיראנים נחושים להמשיך בתוכנית הגרעין, ויעשו זאת כל עוד לא יחשבו שהאופציה הצבאית היא ריאלית.

 

איראן? "הדלת לדיפלומטיה פתוחה, עם מחיר"

בנאומו בפני המנהיגים היהודיים אחרי הפגישה ביקש ביידן "לומר בצורה ברורה" כי "אנחנו נחושים למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני". הוא אמר כי ארה"ב רוצה לשים דגש על האיום האיראני ולא על ישראל, "אבל אנחנו יודעים שהדרך היחידה לביטחון לטווח ארוך, הוא להבטיח שלום עם השכנים. אין תחליף לשיחות ישירות פנים אל פנים להשגת שתי מדינות".

 

ביידן הזכיר כי תחת ממשל אובמה "נבנה משטר סנקציות שאיראן לא נתקלה מעולם בכמותו. זה מקשה על איראן

לרכוש טכנולוגיה, למממן את הטילים הבליסטיים ולקיים עסקים בעולם. משקיעים וחברות הפסיקו לפעול באיראן, בידיעה שעסקים איתה יפגעו במוניטין שלהם".

 

הוא הזכיר כי "הסנקציות אינן מטרה בפני עצמה, אלא אמצעי לשכנע את המשטר האיראני להפסיק את תוכנית הגרעין. הדלת לדיפלומטיה פתוחה, אבל יש מחיר לכניסה בדלת הזו".


פורסם לראשונה 08/11/2010 00:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו וביידן הלילה
צילום:AFP
אובמה. "הממשל לא נסוג באינץ' משיתוף הפעולה"
צילום: רויטרס
מומלצים