שתף קטע נבחר

איך מצלמים טיפות?

זה לא שאנחנו רומזים שהגשם קצת מתעכב השנה - אבל אם אתם רוצים לצלם טיפות פוגעות במים, אתם יכולים לעשות את זה בבית. מדריך

מי מכם שמסתובב באתרי תמונות ברשת בטח שם לב למבול של טיפות מים מצולמות. כמו צילומי עשן, גם למים יש מאפיינים מגניבים שדי קל לצלם. אפשר אפילו להגיד שתמונה של טיפה פוגעת במים זה סוג של קלישאה – אבל זה לא אומר שלא שווה לנסות לצלם טיפה בעצמכם. חוץ מזה שזה מגניב, אם אתם לוקחים צילום ברצינות, יש כאן כמה מיומנויות ששווה לשלוט בהן, כמו איך מאירים נוזלים שקופים.

 


 

המצרכים

מצלמה: כל מצלמה יכולה לצלם טיפות מים. אני צילמתי אותן עם ניקון D70 ועם Canon G9. בגלל שאנחנו מצלמים עצם שזז מהר, עדיף לצלם אותו במצלמה שיש לה תגובה מהירה – כזאת שאחרי שלוחצים על כפתור הצילום, לא צריך לחכות עד שניה כדי שהצמצם יפתח. אפשר לצלם עם מצלמת כיס, אבל עדיפה מצלמה עם עדשות מתחלפות, וזה מביא אותנו למצרך הבא...

 

עדשה: אני צילמתי עם ניקון 50 מ"מ 1.8, שהפכתי בשביל תמונות מאקרו. עדשת מקרו עדיפה לצילום הזה. אם אין לכם עדשת מאקרו אתם בהחלט יכולים לצלם עם עדשה רגילה.

 

חצובה: כרגיל, בצילומים מבוקרים עדיף לשים את המצלמה על משהו. בשביל זה המציאו חצובות!

 

נוזל: אני השתמשתי במים ובחלב. ככל שהנוזל סמיך וכבד יותר הטיפות יהיו מרשימות יותר. אז תרגישו חופשי להתנסות עם מגוון נוזלים.

 

מקור טפטוף: הפיתרון הקל והזול הוא שקיות קטנות. אבל אתם רוצים שהדבר הזה שעוד מעט יהיה תלוי מעל המצלמה שלכם יהיה אמין, אז אל תקחו שקית מהסופר. קנו שקיות סנדוויצ'ים חזקות ואמינות, ועשו בהן חור קטן עם סיכה. אפשרות לשדרוג: שקית איפוזיה יד שניה.

 

מיכל מים: הוא צריך להיות בעומק של 5 סנטימטר בערך והוא יכול להיות שקוף או צבוע. אני השתמשתי בתבנית אפייה שהחרמתי מאמא שלי וצבעתי אותה בספריי שחור לגמרי.

 

רקע צבעוני שישתקף במים: התאורה שלנו לא תאיר את המים עצמם, כי קשה להאיר מים. במקום היא תשתקף מרפלקטור, משטח שנציב מאחורי המים. אני השתמשתי בהדפסה של אחת מתמונות העשן שלי, שהודבקה על משטח PVC מבריק, מה שהפך אותה לרפלקטור מצוין.

 

פלאשים חיצוניים: כרגיל, זה די חובה. מה שצריך לשים לב אליו הוא שאפשר להחליש את הפלאש באופו משמעותי ידנית. אתם מאירים טיפה מהירה וככל שעוצמת האור תהייה חלשה יותר היא תהייה גם יותר מהירה. אני השתמשתי בSB-28 שהיה מכוון על 1/32 מהעוצמה המלאה שלו .

 

הפעלה מרחוק של הפלאשים: עדיף מאוד שהפלאש לא יהיה על המצלמה ויש היום המון פתרונות זולים כדי להשיג את היכולת הזו.

 

וכמובן, מטלית לניקוי העדשה מטיפות.

 


 

ועתה לצילומים

הסט-אפ פשוט למדי: המצלמה, על חצובה, מכוונת למשטח המים, הפלאשים מאירים רפלקטור שנמצא מאחורי המשטח ומשתקף במים. מה שחשוב להבין שאתם מצלמים בעצם את ההשתקפות של המים ומכאן התאורה צריכה לפגוע ברקע ולחזור אל המים. כלומר, צריך פלאש והוא צריך להיות מכוון לרפלקטור שהזכרנו קודם. אני השתמשתי בשני פלאשים אבל זה בהחלט אפשרי עם אחד.

 

מה שמאוד חשוב הוא להקפיד שהפלאשים יהיו על עוצמה נמוכה: ככל שהם יהיו חלשים יותר, ככה הם יהיו מהירים יותר, ומכיוון שאנחנו מאירים אקשן מהיר אנחנו נקבל תוצאות טובות יותר ככל שההבזקה תהיה יותר מהירה.

 

כדי לפצות על כמות האור הקטנה יחסית אתם תצטרכו לפתוח צמצם כדי שהתמונה לא תצא חשוכה.

 

אני צילמתי ב-F8 או ב-F5.6 C בISO 200 ומהירות התריס הייתה על 1/200.

 

כמובן שצריך פוקוס בתמונה שלנו. איך מתמקדים בטיפה שעוד לא פגעה במים? שימו לב איפה הטיפות פוגעות, תכניסו לאותו מקום עיפרון, תתפקסו, תעבירו לפוקוס ידני - ואתם מסודרים.

 


 

אחרי שהתאפסתם על התאורה זה הכל עניין של תזמון וסבלנות: הרעיון הוא לצלם שבריר שניה לפני שהטיפה פוגעת במים, ואחרי חצי שעה של ניסיונות תתחילו להיכנס לקצב. (אפשר גם להיות עצלנים ולקנות סנסור מונחה קול או תנועה, בזול יחסית. המכשיר הזה יפעיל את המצלמה בכל פעם שטיפה תפגע במים).

 

אם חסר לכם גיוון, אתם תמיד יכולים להחליף את המים בתבנית בחלב (יש לבדוק שאף אחד לא רוצה קפה בשעה הקרובה). כמו כל דבר בצילום – ככל שתשקיעו יותר, כך התוצאות יהיו מדהימות יותר.

 


 

תומר יעקבסון הוא צלם עצמאי והעורך בפועל של קומפוזיציה. מדריכים נוספים אפשר למצוא בבלוג שלו: TheTomer.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לשימוש הכתבה בלבד! מדריך צילום טיפות קומפוזיציה
צילום: תומר יעקבסון
מומלצים