שתף קטע נבחר

החשבון זוכה בטעות - צריך להחזיר כסף לבנק?

גיליתם פתאום בחשבון הבנק שלכם יתרה חיובית מפתיעה, ללא סיבה? אל תבנו על זה. אם מצפונכם לא יעודד אתכם להחזיר, ברוב המקרים בית המשפט יעשה זאת. אם כי לא תמיד

תארו לעצמכם את המקרה הבא: בדיקה אקראית של דף חשבון הבנק מגלה, כי חשבונכם עומד על יתרת זכות של 10,000 שקל. כמו שאתם מכירים את עצמכם, כמעט באופן קבוע המספרים בחשבון שלכם נמצאים מתחת לאפס, אז מהיכן הגיע הסכום הזה?

 

בדיקה מהירה מעלה, כי אין שום סיבה אמיתית לזיכוי הזה. כעת, אתם מתלבטים מה לעשות - ולא יודעים אם לשמור לעצמכם את הכסף ש"נפל מהשמיים".

 

החיים מזמנים לנו שלל תחומים בהם עשויה סוגיה זו להיות רלבנטית מאוד. מצבים בהם אדם מקבל תשלום יתר, למרות שהוא זכאי לקבל רק סכום מופחת. מה דינם של כספים אלו?

 

הקופאי שילם בטעות 7,000 שקל יותר

מקרה כזה נידון בביהמ"ש: אדם פנה לסניף בנק באילת, והציג לפרעון צ'ק על סך 12 אלף. לאחר שהצ'ק אושר לתשלום על ידי הפקיד, ניגש אותו אדם לקופה, שם שילם לו הקופאי, בטעות, סך של 19 אלף שקל.

 

אותו אדם סירב להשיב לבנק את ההפרש, וטען, שלא ספר את הכסף, וכבר מסר אותו לצד שלישי.

 

"בתי המשפט חזרו וקבעו, כי במקרה של זיכוי חשבון בנק בשל טעות, הבנק רשאי לחזור בו, כל עוד הלקוח לא הסתמך בתום לב על הזיכוי ושינה את מצבו לרעה", מסבירה עו"ד ורד כהן, ממשרד בר-און, כהן. "כלומר, כאשר הלקוח נוכח, כי זוכה בטעות, ובחוסר תום לב מיהר להוציא את הכסף - הוא יחוייב להשיב את הכספים".

 

נקודת המוצא היא, כי עם כל הזהירות וההקפדה, לעתים אי אפשר למנוע טעות. מחובת הבנקים לפעול על מנת שרישומי הבנק יהיו אמינים ומדוייקים ועדיין, גם אם נהג הבנק ברשלנות, קבעו בתי המשפט, כי רשלנות הבנק לא תמנע ממנו לקבל חזרה את הכסף.

 

"יש לזכור, כי יחסי בנקאי - לקוח הם יחסים חוזיים של לווה - מלווה", מסביר עו"ד רענן בר-און, ממשרד בר-און כהן, "הכספים הנכנסים לחשבון הלקוח בבנק לעולם ייחשבו כרכוש הבנק, כשנגדם עומדת חבות הבנק בגובה יתרת הזכות. מכאן, שהלקוח אינו רוכש כל זכות קניינית ביתרת החשבון שנזקפה לזכותו עקב טעות הבנק".

 

להתעשר על חשבון אדם אחר

אחד מהחוקים הבולטים בהקשר זה הוא חוק עשיית עושר ולא במשפט, הקובע את העקרון הכללי, לפיו מי שהתעשר שלא כדין על חשבון רעהו - חייב בהשבה.

 

"תכלית חקיקת חוק עשיית עושר הינה מניעת התעשרות שלא כדין, אשר ביסודה עומדת התפיסה, לפיה יש להורות על השבה במקום שתחושת המצפון והיושר מחייבת השבה. אמת המבחן המדריכה היא אותה תחושת הצדק וההגינות, הלובשת כעת כסות חוקית", אומרת עו"ד ורד כהן.

 

כך בסיפור שאירע בבנק באילת, במקרה זה בית המשפט פסק, כי בדרך כלל הטענה - "העברתי את הכסף לאדם אחר" - לא תוכל לשמש הגנה. בעקבות קבלת כסף שאינו מגיע לו, התעשר אותו אדם שלא במשפט, ולכן לא יוכל להתנער מהעניין על ידי האמירה הסתמית שהכסף אינו בידו עוד.

 

בית המשפט קבע, כי כדי להתגונן הוא חייב לפחות לעשות מאמץ סביר להיפרע מהאדם שקיבל ממנו את הכסף, או להוכיח, כי מאמץ כזה לא יכול לשאת פרי. בית המשפט קיבל את התביעה, והורה לאותו אדם להחזיר את הכסף לבנק.

 

במקרים מסויימים זה יכול להיות שלכם 

ואולם מתברר, כי בנסיבות אחרות - התוצאה יכולה היתה להיות שונה. חוק עשיית עושר ולא במשפט קובע סייג: "בית המשפט רשאי לפטור את הזוכה מחובת ההשבה, אם ראה שהזכיה לא היתה כרוכה בחסרון המזכה, או שראה נסיבות אחרות, העושות את ההשבה בלתי צודקת".

 

כך למשל, כאשר מוכח שהמקבל פעל בתום לב, כאשר הניח שהתשלום מגיע לו והיתה לו ציפייה לגיטימית לקבלו, ולא סתם ניסה לנצל את טעות הבנק לטובתו.

 

אולם לצורך החלת הסייג, המקנה פטור מהשבה, הכרחי לבחון - האם המקבל פעל בתום לב? האם היתה לו ציפיה לגיטימית לקבלת התשלום? האם מדובר ב "נסיבות אחרות, העושות את ההשבה בלתי צודקת"?

 

כדאי לדעת, כי לפעולות המהוות "עשיית עושר" יכולות להיות גם השלכות פליליות. לכן, במקרה בו מתקבלים "מהשמיים" כספים או טובת הנאה אחרת והמצפון שלכם החליט שלא להתערב, כדאי גם לברר את העניין מבחינה משפטית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא למהר לשמוח, הבנק רשאי לגבות חזרה
צילום: jupiter
עו"ד ורד כהן
צילום: צביקה טישלר
עו"ד רענן בר-און
צילום: צביקה טישלר
מומלצים