שתף קטע נבחר

עבודה שחורה

בזמן שהסטודנטים מפגינים נגד קצבאות לאברכים, יש מי שפועל לסייע לתלמידי ישיבות לצאת לעבוד. אתר חדש של הג'וינט עונה על כל השאלות של מי שיוצא מהכולל: איך להציג את הישיבה בקורות חיים, והאם לשאול את הקולגה איפה יש אוכל גלאט

"אומרים ש'אין דבר העומד בפני הרצון', והנה היום אני מנהל רשת תקשורת בחברה מובילה במשק, ברוך השם. אבל לא ביום אחד הפכתי מלומד לעובד. המעבר מן הישיבה לעבודה לא היה קל. עד לפני שנתיים הייתי אברך בכולל, ואת מיטב ימי ושנותיי הקדשתי ללימודי תורה. אבל אפילו שרציתי ללמוד בכולל, המצב הכלכלי בבית נהיה בלתי נסבל, ולאחר שיחות רבות עם אשתי החלטנו לפתור את הקשיים בבית בכך שאצא לעבוד. גם הרב שהתייעצנו אתו פסק לי לצאת לעבוד". (מנשה לוי, אברך כולל לשעבר, מתוך אתר "מפתח").

 

בזמן שהסטודנטים מבעירים את המדינה על קצבת אבטחת הכנסה לאברכים, יש מי שבוחר לטפל לתקוף את העניין בדרכים עקיפות - מתלהמות פחות ואפקטיביות יותר - שנועדו לפתוח את שוק התעסוקה למגזר החרדי ולאפשר לו לפרנס את עצמו. רוב אזרחי המדינה כבר הפכו את השיטוט במרחבי הרשת וציד המשרות הווירטואלי לדרך הבסיסית בה מוצאים היום עבודה, אבל הציבור החרדי נשאר מאחור: בירור אצל הדוד אברמל'ה על הצורך בזוג ידיים נוספות למכולת המשפחתית אפיינו את תהליך החיפוש אחר מקור פרנסה. כל שאר המעסיקים, החברות, הארגונים וה"סוכנים החכמים" היו מחוץ להישג ידו של המגזר. לפחות עד עכשיו.

 

פיני גרוס, סגן ראש עיריית אלעד ומנהל סניף "מפתח" בעיר
 

בימים אלה משיק ארגון הג'וינט אתר חיפוש עבודה חדש בשם "מפתח", שמופנה כולו לטובת דורשי עבודה חרדיים. האתר מותאם עד הפרט האחרון לאוכלוסייה החרדית - מלא בחסידים ידידותיים שמתקשרים עם הגולש החרדי בגובה העיניים. שם, לא מהססים לדבר גלויות על החששות השתלבות בסביבת עבודה חילונית ועל הקשיים של עזיבת הכולל, על איך תפקידים בישיבה יכולים להשתלב בקורות החיים, ומה עושים כדי לשלב קריירה פלוס שבעה ילדים. 

 

תגית: אפשרויות עבודה לאברכים

"אני מודה שהיו לי פחדים שמא לא יְזַמנו אותי לראיון עבודה כי בקורות החיים שלי... למעשה, מיד היו יכולים לראות שלא שירתת‏‏י בצבא. חששתי שגם אם יזמנו ויקבלו אותי – העובדים לא יכבדו אותי ואת המנהגים שלי, וגם שאני עלול להיתקל בניסיונות קשים. וכבר שמעתי על מקומות שדרשו מעובדיהם לעבוד בשבת, רחמנא לצלן. כך שכשניגשתי לראיונות עבודה הביטחון העצמי שלי היה נמוך, אבל שמתי מבטחי בקב"ה. להפתעתי, בראיונות לא נתקלתי בדֵעות קדומות, וכבר בריאיון השלישי התקבלתי לעבודה כיועץ השמה חרדי בחברת כוח אדם" (יוסף חיים כהן, יועץ השמה, מתוך אתר "מפתח").

 

שנה שלמה של עבודה מייגעת. זה פרק הזמן שהקדיש הצוות החרדי של מנהל תחום החרדים בג'וינט, ראובן גרובט, לפתח את המוצר החדשני - אתר המבוסס כולו על טהרת הז'רגון החרדי. במקום ענת ואמיר שמתלבטים מה לשאול בראיון עבודה, יפגשו הגולשים את עקיבא ומלכי. ובהתבוננות בעמודת התגיות שבצד, יראו הנכנסים לאתר, לצד "חוזה אישי" ו"זכויות העובד" גם את "תוכנית חרדים לעתידם", "נצח יהודה" ו"אפשרויות עבודה לאברכים".

 

על כל זה מנצח גרובט, בחור חילוני שמעיד על עצמו כי עד לעבודתו הנוכחית הסתובב "עם כל הסטריאוטיפים הצפויים על החרדים". מאז, הרבה מאוד עריכות ושכתובים זרמו וירטואלית בין עמודי האתר, והיום  נשמעות מפיו זמירות אחרות. "הרווחתי בגדול", הוא אומר, "הכרתי אוכלוסייה מעניינת וייחודית, שלמרות הלבוש השונה יש ביננו הרבה מהמשותף".

 

לדברי גרובט, ישנם הנמצא הרבה אתרי אינטרנט לתעסוקה, והמטרה שלו הייתה להשתמש בטכנולוגיה קיימת כדי לתת מענה שמותאם דווקא לחרדים. אתר שיגיע מהם וידבר בשפה שלהם תטך שמירת הקודים התרבותיים. העובדה שהאינטרנט אינו נמצא בבתים חרדים רבים לא מפריעה לו לנבא לאתר הצלחה גדולה.

 

"הרבנים מתירים שימוש ברשת לטובת עבודה", הוא מוכיח התמצאות בחומר, "יש את סניפי 'מפתח' שהקמנו עבור דורשי העבודה ויש בהם עמדות מחשב לשימושם של הפונים. כל מכרזי ההכשרה החרדים המקצועיים והאקדמיים נותנים אפשרויות של גלישה, אם כי במתכונת מצומצמת, לטובת התלמידים. מאחר שהאתר שלנו עבר את כל ההתאמות האפשריות, הוא גם נכלל בין האתרים המאושרים שהגולשים החרדים יכולים להיכנס אליהם בלי בעיה". האתר, כך מסתבר, אפילו "שומר שבת".

 

אלא שעקב רגישות נושא השימוש ברשת בציבור החרדי, אין ליוזמים כל כוונה להקדם את השקתו בפרסומות בתקשורת החרדית. חרף כל ההיתרים והאישורים, אינטרנט זה משהו שעדיין נעשה בצנעה. ומי שמחפש וצריך את האתר, רב סרן שמועתי בגרסת הכולל ידע להפיץ עבורו את הבשורה.

 

מה מפחיד חרדי בראיון עבודה?

"היכולת של בחורי ישיבה להיכנס לעולם העבודה היא גבוהה, בשל הכושר להתגבר במהירות על פערים במקצועות יסוד" (קובי ציטר, מעסיק חילוני, מתוך אתר "מפתח")

 

לפי האתר, המפגש המתוח בראיונות עבודה יכול להפוך עבור המועמד החרדי ל"רגע אמת" של התנגשות תרבויות. כמה מהשאלות יהיו רלוונטיות ומקצועיות, וכמה יעסקו בחיים האישים כחרדי.

 

גם אחרי הבשורה המשמחת על קבלת המשרה עולות שאלות. מה ללבוש לעבודה? איפה אפשר להשיג אוכל גלאט כשר קרוב למשרד? ואם בכלל להעז לשאול את הקולגות החדשות את השאלה הזו. "הדיבור" במשרד ששונה מהמקובל בעולם החרדי - מה עושים? ואיך, למרות הכול, ניתן בכל זאת להשתלב פנימה.

 

את המסר "תאמין תצליח" מעבירים מתכנני האתר בעיקר באמצעות סיפורים וחוויות של חרדים שעשו את המעבר ושמחים לשתף מניסיונם את אלה שבדרך. ביניהם, צבי הנדליסט שבעברו שימש כראש כולל ואילו כיום, הוא מנהל מרכז הידרותרפיה בשם "בועות", דוד רוזנטל איש יחסי ציבור או הקונדיטור שלום רבינוביץ'.

 

ולא רק הם התגייסו לטובת הפגת החששות של החרדי המתנדנד על סיפו של הכולל, גם מעסיקים חילונים למהדרין טרחו להקדיש מזמנם וממרצם לטובת היוזמה והתנדבו לספק לחרדי המחפש "מורה נבוכים" לנפתוליו של שוק הדרושים הישראלי.

 

בהחלט ייתכן שהשקתו של האתר החדש מסמלת נקודת מפנה נוספת ביחסי החרדים - שוק התעסוקה. לדברי גרובט, בשנה החולפת חלה קפיצה מטאורית בכמות הפניות של חרדים למרכזי התעסוקה הייעודים למגזר - ממאות לאלפים. להם, ולעוד רבים שבדרך, מתיימר האתר לתת את המענה.

 

בקרוב מתכננים שם בניית מאגר משרות מקיף ואופציות חדשניות שונות, כמו לתת לגולש החרדי אפשרות לצלם את עצמו עונה תשובות בראיון עבודה ווירטואלי ועוד "שטיקים" אינטראקטיביים שונים ומשונים, שינסו כולם להוביל את המחפש עם הכיפה השחורה, ליעד המטרה - עבודה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מהישיבה לעבודה
צילום: אליעד לוי
הפגנות הסטודנטים
צילום: דנה קופל
גרובט. "זכיתי"
צילום: באדיבות הג'וינט
מומלצים