שתף קטע נבחר

 
צילום: ויז'ואל פוטוס

החשיפה: קלינטון הורתה לרגל אחר מזכ"ל האו"ם

לפי אחד ממסמכי "ויקיליקס", מזכירת המדינה הורתה לדיפלומטים אמריקנים לאסוף מידע ביומטרי מפורט על בכירי האו"ם. הדיפלומטים נדרשו לאסוף מידע על "סגנון הניהול של באן" ועל הקשר בין חברים באו"ם לחמאס ולחיזבאללה

אתר "ויקיליקס" חושף שארצות-הברית אספה מידע על האו"ם ועל העומד בראשו: אחד ממאות אלפי המסמכים, שהודלפו ופורסמו באתר הערב (יום א'), גילה כי מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, הורתה לעקוב אחרי מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, ולבדוק אם יש קשרים בין חברים באו"ם לחמאס וחיזבאללה.

 

סודות מאמריקה - סיקור מיוחד ב-ynet:

 

לפי אחד המסמכים, שהוגדרו "חסויים", עולה כי מזכירת המדינה האמריקנית הורתה ביולי 2009 לדיפלומטים אמריקנים לאסוף מידע ביומטרי מפורט על בכירי האו"ם, ולפצח את סיסמאות התקשורת שלהם ברשתות מידע פרטיות ומסחריות.


הילרי קלינטון. ריגול אחרי החברים באו"ם? (צילום: AFP)

 

מהמסמכים עולה, כי בין הבכירים בארגון שאחריהם ריגלה לכאורה ארה"ב, נמצאים גם הנציגים של החברות הקבועות במועצת הביטחון של האו"ם: סין, רוסיה, צרפת ובריטניה. מידע נאסף גם על ראשי סוכנויות מיוחדות של האו"ם, יועצים בכירים ועוזרים, מפקדי כוחות צבאיים ואף ארגוני שלום. האמריקנים דרשו מידע ביוגראפי וביומטרי על אנשי מפתח באו"ם, כמו גם מספרי כרטיס אשראי, כתובות מייל, מספרי טלפון ואפילו חשבונות "נוסע מתמיד".

 

טשטוש הגבולות בין דיפלומטיה לריגול

על-פי המסמכים שהתפרסמו, שלחו האמריקנים צווים סודיים שהיו חתומים תחת השם "קלינטון" או "רייס". הדבר מלמד כי מאחורי שליחתם עמדו מזכירת המדינה בהווה וקודמתה, קונדוליזה רייס. האישיות הבכירה ביותר שאחריה הורו לכאורה האמריקנים לעקוב, היא לא אחר מאשר מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון. דיפלומטים אמריקנים נדרשו לאסוף מידע מודיעיני על "סגנון הניהול ואופן קבלת ההחלטות של באן, ומידת השפעתו".

 

באתר ה"גרדיאן" הבריטי, שפרסם את הסיפור, נקבע כי קיים ספק גדול באשר לפעילויות שנקטה לכאורה ארה"ב, וכי המדינה טשטשה את הגבול שבין דיפלומטיה לריגול. מומחים מעריכים כי פרסום הצווים האמריקנים עלול לפגוע באמון הפוליטי בין ארה"ב והנהגת האו"ם. ארה"ב היא השותפה הגדולה ביותר במימון מוסדות האו"ם, כשהיא לבדה מספקת קרוב לרבע מן התקציב של הארגון, בסכומים העולים על 3 מיליארד דולר מדי שנה.


באן קי מון וראש ממשלת הרשות, סלאם פיאד. תחת מעקב (צילום: AFP)

 

גם ישראל ומדינות נוספות במזרח התיכון לא נעדרו מרשימת הצווים, כשוושינגטון ביקשה לאסוף מודיעין בחשד ל"קשרים או יחסי מימון בין עובדים או קבוצות באו"ם לארגוני טרור", וביניהם חמאס וחיזבאללה. עוד פנה הממשל לנציגיו בשגרירויות במזרח התיכון בבקשה לבצע פעולות של סיכול-ריגול מול ה"מוחבראת" - הסוכנות המיוחדת של הרשות הפלסטינית - ומול סוכנות המודיעין הצבאי של הרשות.

 

מעקב אחרי חמאס והרשות

זאת ועוד, שליחים בישראל, ירדן, סוריה, מצרים וסעודיה נתבקשו לאסוף מידע ביומטרי על "דמויות מפתח של הרשות הפלסטינית ומנהיגי ונציגי חמאס בעזה ובגדה המערבית", ונדרשו גם למצוא הוכחות לקשר בין כוחות הביטחון של הרשות הפלסטינית לארגוני טרור. צו נוסף שנשלח לירושלים, קהיר, עמאן, דמשק וריאד הורה לאסוף תכנית נסיעה מדויקות ומידע על כלי רכב בהם משתמשים חברים בולטים בחמאס וברשות הפלסטינית. לצו שנשלח לא צורפו הסברים.

 

על-פי המסמכים, ביקשה וושינגטון לברר את כוונותיהם של מגישי דו"חות של האו"ם, באשר לחקירות שעלולות היו להיות מביכות לממשל האמריקני, בין היתר על היחס לעצירים עיראקים ואפגנים, ותנאי המעצר במתקן הכליאה במפרץ

גואנטנמו. לשם כך, פעולות ריגול התבצעו גם אחרי סוכנויות סיוע וזכויות אדם, ובין היתר אחרי ד"ר מרגרט צ'אן, מזכ"לית ארגון הבריאות העולמי. גם אחרי סוכנות הסיוע למלחמה באיידס של האו"ם בוצע ריגול.

 

באפריקה, נתבקשו פקידי ממשל אמריקנים לאסוף מידע על יחסים צבאיים עם סין, לוב, צפון קוריאה, איראן ורוסיה. הפקידים נתקשו לתת תשומת לב מיוחדת ל"העברות של חומרים אסטרטגיים בין המדינות כמו אוראניום, ולפרטים על מכירות נשק". דיפלומטים אמריקנים בקונגו, אוגנדה, רואנדה ובורונדי נדרשו לאסוף דגימות DNA, טביעות אצבע וסריקות של רשתית העין של דמויות מרכזיות במדינה.

 

Read this story in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מעקב צמוד. באן וקלינטון (במרכז)
צילום: AFP
מזכירת המדינה לשעבר רייס. גם היא הורתה לרגל
צילום: AFP
מומלצים