שתף קטע נבחר

רפורמה בדמי הניהול: 1.2% מהחיסכון במקום 2%

קץ לעושק? משרד האוצר הציג את הרפורמה בשוק החיסכון הפנסיוני במסגרתה דמי הניהול מהחיסכון הצבור לא יעלו על 5% מההפקדות החודשיות. סך סכום כל החסכונות הפנסיונים הכולל במדינת ישראל עומד על 900 מיליארד שקל

לאחר טיפטופי מידע והדלפות, הציג היום (ג') משרד האוצר באופן רשמי את התוכנית שלו לרפורמה בשוק החיסכון הפנסיוני, הכולל 900 מיליארד שקל בחסכונות הפנסיונים והפקדות שוטפות של מעל 20 מיליארד שקל בשנה. על פי התוכנית, דמי הניהול בקופת גמל, וביטוח מנהלים ייגבו באופן דומה, על מנת לאפשר לחוסך להשוות בין המוצרים ולהקל עליו בתהליך קבלת ההחלטות.

 

דמי הניהול הצפויים יעמדו על 1.2% מהסכום שצבר החוסך ובנוסף עד 5% מההפקדות השוטפות. לחילופין ייגבו 1.5% מהצבירה. החל משנת 2015 דמי הניהול המקסימליים יעמדו על 1.2% מהצבירה ועד 5% מההפקדות השוטפות. לצורך השוואה, כיום דמי הניהול המקסימליים בקופות עומדים על 2% לשנה. במסגרת התוכנית לא יחול שינוי בדמי הניהול בקרנות הפנסיה ואלו יישארו על עד 0.5% מהצבירה ו-6%.

 

באוצר מעוניינים לחזק את שוק קופות הגמל. נכון להיום קופת הגמל היא המוצר היחיד שאינו מציע כיסויים ביטוחיים נלווים וכתוצאה מכך, היא נחשבת למוצר נחות יותר. שינויים נוספים הכלולים בתכנית הם דרישה מהחברות שלא להעלות את גובה דמי הניהול שסוכמו עם החוסך במשך שנתיים לפחות, וכן חובתן לשלוח לחוסך הודעה נפרדת ובולטת במקרה של העלאת דמי ניהול.

 

בשלב, זה אין בכוונת האוצר להכליל את קרנות ההשתלמות בתוכנית החדשה להפחתת דמי הניהול. בנוסף, בכוונת האוצר להטיל מגבלות על ההטבות השונות שמקבלים סוכני הביטוח מחברות הביטוח , בין הייתר תוגבל ההטבה הכספית שיקבלו מחברות הביטוח ל-600 שקל לשנה.

 

המפקח על שוק ההון, עודד שריג אמר "התוכנית הזו היא צעד מתוך מכלול צעדים, חלק מהצעדים דורשים חקיקה. דיברנו עם כל השחקנים בתחום החיסכון הפנסיוני. נקבע זמן לכל הגורמים לבוא ולהגיד לנו מה הם חושבים על התוכנית".

 

רפורמת בכר הביאה לזינוק בדמי הניהול

כיום הציבור משלם 3-2.5 מיליארד שקל בשנה דמי ניהול על קופות הגמל והפנסיה. דמי הניהול זינקו בכ-80% מאז שיצאה לדרך רפורמת בכר, כאשר הוועדה בראשות מנכ"ל משרד האוצר לשעבר, יוסי בכר, הוציאה את ניהול הקופות מהבנקים ופתחה את הענף לתחרות רבה, תוך התרת השקעות בניירות ערך מסוכנים בחלקם.

 

בעקבות זאת דמי הניהול טיפסו ועלו משיעורים מזעריים של 0.2% עד 0.4% בשנה לשיעורים של עד 2% בשנה. כתוצאה מכך, החוסכים לטווח הארוך משלמים כדמי ניהול עשרות אחוזים מחסכונותיהם. כך, למשל, על חיסכון שהצטבר לסכום של מיליון שקל, העמית עשוי לשלם לאורך השנים דמי ניהול מרביים של 20 אלף שקלים בשנה.

 

כמחצית מהעמלות מגיעות לסוכנים המביאים את העמית לחסוך בחברה שהם עובדים בה. כמו כן מוענקות מתנות והטבות לסוכנים, שגורמות לעלייה דרסטית בדמי הניהול, כאשר לסוכנים יש אפשרות לקבל עוד עמלות ככל שדמי הניהול יהיו גבוהים יותר. לרוב מקבלים הסוכנים 50% מהעמלות שישלם העמית החדש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יובל שטייניץ
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים