שתף קטע נבחר

קבוצת תשובה: סכנה לפרויקט הגז החדש "תמר"

מנכ"ל דלק אנרגיה: אם מסקנות הביניים של ועדת שישינסקי יתקבלו "הפרויקט לא יוכל להתקדם". לדבריו, אימוץ ההמלצות עלול לנגוס 70%-80% מרווחי החברה לטובת המדינה, ואת המחיר ישלם הצרכן הסופי שיהיה כבול לספק גז יחיד - מצרי

פרויקט שדה הגז החדש "תמר" בסכנה - כך הזהיר היום (ג') גדעון תדמור, מנכ"ל דלק מערכות אנרגיה של קבוצת תשובה שמובילה את הפרויקט. בדיון דחוף שקיימה ועדת הכלכלה אמר תדמור כי אם מסקנות הביניים של ועדת שישינסקי יתקבלו סופית הוא "לא רואה איך הפרויקט מתקדם. הוא לא יכול להתקדם".

 

 

תדמור ציין כי הפרויקט תקוע "בגלל חוסר האמון ואי הודאות כתוצאה ממסקנות הוועדה. אנחנו משלמים מחיר גבוה מידי על מסקנות שערורייתיות. המחיר הזה הוא רק קצה הקרחון, כי המחיר האמיתי הוא זה שישלם הצרכן הישראלי, אם יפקירו אותו לידיו של ספק יחיד".

 

לדבריו, מאחר ששוק הגז הישראלי מוגבל, כל חלק שקבוצה אחת מפסידה - לא יתקבל חזרה. "במצב זה עלולים לכפות על המשק ספק יחיד (מצרי) וכל גז שייכנס למדינה יחויב ב-0% תמלוגים ומיסים. ביום שייחתם החוזה עם הספק המצרי יהיה לו תג מחיר ברור של ההפסד הצפוי מהעדפת גז מצרי מיובא על פני גז כחול לבן", אמר תדמור.

 

ח"כ כרמל שאמה אמר בדיון כי מהטענות שהושמעו לא הוכח שיש בעיית מימון בפיתוח פרויקט תמר בעקבות מסקנות ועדת שישינסקי. מצד שני, התקבל הרושם כי משרד התשתיות לא סותר את החשש הזה.

 

תדמור אמר כי מסקנות הוועדה הפתיעו אותו. "לא חלמנו שאלו יהיו המסקנות. ההד התקשורתי שנלווה למסקנות אלה תלוש מהמציאות", ציין. 

 

לדבריו, מדובר בהמלצות קיצוניות בהשוואה להתייחסות הממשלות במערב למפיקי הגז והנפט, שלא מתחשבות בנתונים המיוחדים לישראל, כתוצאה ממצבה הגיאו-פוליטי. הוא העריך כי ההמלצות עלולות לנגוס מרווחי החברה 70% עד 80% לטובת המדינה.

 

"כל השותפים חייבים לתת כתף"

יעקב מימרן, נציג משרד התשתיות בוועדת שישינסקי, אמר בתגובה כי הוא לא רואה מצב בו פרויקט תמר לא יקום. הוא גילה שהוקמה ועדת משנה שצפויה לקיים בתוך שבוע פגישה השותפים לפרויקט, כולל החברה האמריקנית "נובל אנרג'י", כדי להכין את השימוע המתוכנן לגבי המסקנות בפני הוועדה.

 

"אנחנו מבינים את חשיבות העניין ואני מודע ללוח הזמנים הצפוף", אמר מימן. "עם זאת עלינו לוודא שהמודל המתגבש הוא אכן מבוסס". לדבריו, "לא נראה שיש בעיות מימון לפרויקט, ולכן כל השותפים חייבים לתת כתף כדי להגיע למסקנות סופיות לגבי מדיניות הממשלה בסוף דרכה של ועדת שישינסקי".

 

בהקשר זה אמר תדמור כי לוח הזמנים אכן צפוף וכרוך במבצע מורכב ומסובך של בנייה והובלה של אסדת ההפקה של הגז. לדבריו, עד כה הושקעו בפרויקט 1.3 מיליארד דולר והשלב הבא מחייב השקעה של מיליארד דולר נוספים.

 

הוא ציין כי לא יכול לקבל החלטה על השקעה נוספת לפני שיידע בוודאות מה הכדאיות הכלכלית של הפרויקט, כתוצאה מהמלצות הסופיות שתמליץ ועדת שישינסקי לממשלה. הוא הוסיף כי ההוצאה היומית על הפרויקט מסתכמת כיום ב-3 מיליון דולר.

 

אנרג'י: השקעה של 200 מיליון דולר בשנתיים

גם עוזר נשיא "נובל אנרג'י", השותפה האמריקנית בתמר, לוסין פרימן, התלונן על חוסר הוודאות שנוצר בשעה המחייבת קבלת החלטות קריטיות. "אנחנו חייבים לחתום בהקדם על הסכמי אספקה עם יצרני החשמל הפרטיים, אבל לא אנחנו ולא יצרני החשמל יכולים להתקדם בלי לדעת בפני מה אנו הולכים", הדגיש.

 

הוא הוסיף כי חברת אנרג'י השקיעה בישראל ב-12 השנים האחרונות 897 מליון דולר, אבל אף דולר אחד לא הגיע מישראל. "כל הכסף הושקע בפיתוחים נוספים - כולל בבארות יבשים שנמצאו בתהליך חיפושי הגז. רק בשנתיים האחרונות השקענו 200 מליון דולר, וכיום המאזן הוא שלילי בהיקף של 42 מליון דולר", אמר. 

 

עוד ציין פרימן כי ליד שדה תמר התגלה שדה נוסף, "מרי בי", וכי השקעות החברה בתמר מבוססות על ההכנסות הצפויות מהשדה הזה. ההנחה שאם יתגלה בתמר גז בכמויות מסחריות גדולות, ההכנסות יכסו את ההשקעות.

 

להערכתו, החיסכון הצפוי למדינה מהשימוש בגז מגיע ל-4.8 מיליארד דולר, לעומת שימוש במקורות אנרגיה אחרים וכתוצאה ממניעת זיהום אוויר. "מעולם לא ביקשנו לעצמנו חלק מהחיסכון הזה של המדינה", אמר. "הדאגה החלה לכרסם בליבנו לאחר קבלת מסקנות הביניים של ועדת שישינסקי, שהעלו את החשש כי המדינה תיקח לפחות 60% מהנכס".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים