שתף קטע נבחר

טיפים: כך תסבלו פחות ממחלת ים במהלך השיט

מה קורה כאשר שיט התענוגות הופך לסיוט של בחילות שאינן נגמרות? מה לעשות כדי שזה לא יקרה? כל ההמלצות כאן

עליתם על יאכטה או ספינה, התחלתם להחליף צבעים וכל מה שהתחשק לכם זה להקיא או לכל הפחות – לשוב במהירות ליבשה? אולי הלכה לכם החופשה, אבל אתם לא לבד. רבים מבני האדם שאינם מורגלים במסעות ימיים סובלים משורת סימפטומים שזכו לשם העממי "מחלת ים". אספנו עבורכם שורת המלצות ומידע שימושי, שיסייעו להתמודד עם הזוועה.

 

"זו בכלל לא מחלה", הסביר ל-ynet ד"ר משה חיימוף, מנהל שירות הסחרחורת במרכז הרפואי רבין. "זו תופעה פיזיולוגית, שנגרמת מסתירה במידע שמגיע למוח ממערכות שיווי המשקל השונות של הגוף - הראייה, איבר שיווי המשקל באוזן הפנימית והתחושות הפנימיות של השרירים והגידים".

 

ד"ר חיימוף מסביר כי כאשר אנחנו נמצאים בלב ים, בחדר שנראה בעינינו כסטטי – מערכות אחרות בגוף חשות בתנועה שנוצרת מגלי הים: "הקונפליקט באינפורמציה גורם לנו לתחושת סחרחורת, בחילה ורצון עז להקיא". הסימפטומים במצב זה מגוונים ועלולים לכלול בין היתר גם חרדה, דופק מואץ, חיוורון, וזיעה קרה. מומחים מסבירים כי הדרך להתמודד עם אותה תחושה היא באמצעות הורדת הקונפליקט ככל שניתן.

 

הנה כמה עצות שימושיות:

  • נסו לצמצם את הקונפליקט בין מראות הסביבה לתחושות הגוף: שהו במקום פתוח, שבו ניתן לראות את האופק.
  • נשמו באיטיות, באופן רגוע.
  • הימנעו מסביבה עם ריחות חזקים והשתדלו לעמוד באוויר הצח.
  • שתייה חריפה ועישון עלולים להחמיר את התחושה הרעה.
  • הסתכלו אל האופק והימנעו מלהסתכל לעבר אובייקטים שנמצאים קרוב מדי. הימנעו מקריאת ספרים.
  • אם הסימפטומים מחמירים – אפשר לשכב על הגב ולעצום עיניים. אנשי ים ממליצים לנסות להירדם, אך יש לקחת בחשבון שגם בשכיבה ונמנום עלולים לחוש בחילה.
  • לצורך הקלה, ניתן בהחלט להיעזר בתרופות (הסבר מפורט בהמשך).

  

האם זה מסוכן?

במקרים קיצוניים, שבהם תחושת הבחילה מונעת שתייה מספקת, הגוף עלול להגיע למצב התייבשות – וכאן טמונה סכנה משמעותית יותר. "זה יכול להגיע למצב שמחייב מתן עירוי נוזלים", מסביר ד"ר חיימוף.

 

גודל הסירה – הפוך לעוצמת הבחילה

מומחי ימאות אומרים כי כשמונים אחוזים מבני האדם עתידים לפתח סימפטומים של מחלת ים, בדרגות חומרה שונות. התופעות מקצינות כאשר הים סוער וכאשר כלי השיט קטן – ולכן תנודותיו מושפעות יותר מתנאי הים. אם אתם על ספינת-ענק בים שקט או מתון – רוב הסיכויים שלא תחוו את התחושות בעוצמה רבה.

 

יש מחלת ים ביבשה?

"גם באוטובוס מרגישים לפעמים את הסימפטומים הללו", מסביר ד"ר חיימוף. "אם אתם עומדים באוטובוס וקוראים עיתון – ייתכן שתחושו בחילה תוך זמן קצר". הסיבה: העיניים שקועות באובייקט יציב, בעוד הגוף חש את טלטלות הנסיעה. "בכביש המפותל למצדה – אנשים לפעמים יורדים ומקיאים", מספר הרופא.

 

זו לא מחלה, אך יש תרופה

ומה בדבר היכולת להתגבר על התופעות באמצעים חיצוניים? "אפשר לעזור לגוף להוריד את רגישות מרכז שיווי המשקל באמצעות תרופות",

מסביר הרופא ואומר כי את תרופת ה"סטונרון" למשל ניתן לקחת שעתיים לפני היציאה לים – וזו יכולה לאפשר לעבור את ההפלגה בצורה טובה.

 

רבים מכירים גם את ה"סקופודרם" – אותה מדבקה ששמים מאחורי האוזן, והיא מכילה חומר שנספג באיטיות בגוף. במקרים קשים, מסביר ד"ר חיימוף, אפשר להיעזר גם בפראמין נגד בחילות.

 

חשוב לציין כי כל התרופות הללו דורשות מרשם רופא, והן עלולות לגרום תופעות לוואי מעיקות כשלעצמן, כגון: עייפות, טשטוש ראייה ועוד.

 

בונוס למתמידים: הגוף מתרגל

"המוח שלנו מבצע פעולה של הסתגלות למצב", מסביר המומחה, "ככל שנפליג יותר – המוח מסוגל להתרגל לקונפליקט במידע, ולהתייחס אליו פחות". לדבריו, למערכת יש מעין "זיכרון", שלאחר תקופת הסתגלות – יכול להחזיק במשך חצי שנה.

 

  • יש לכם הצעות נוספות? כיתבו לנו בטוקבקים

  

  • ההמלצות נאספו בסיוע גל קדר, עורך מגזין השיט והספורט הימי "כחול ".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חופשה מטלטלת. ארכיון
צילום: דלית שחם
מומלצים