שתף קטע נבחר

האש הגיעה לחי-בר, החיות שרדו: "נס של הטבע"

למתחם בעלי החיים בשמורת הטבע בכרמל נגרם אמנם נזק קל, אך לעופות, ליחמורים ולמאות היונקים שכונסו בליבת השמורה שלום. עם זאת, בשמורה הזהירו: "הדליקה עדיין משתוללת ואי אפשר לדעת מה עוד יקרה פה"

נס קטן במוקד התופת: השריפה הקטלנית בכרמל אמנם התפשטה הלילה (שבת) לשמורת הטבע חי-בר, אך רוב בעלי החיים ניצלו ממנה. העופות הדורסים פונו מהשמורה מבעוד מועד לרמת הנדיב, ושאר בעלי החיים נותרו בה. הם ניצלו הודות למאמצי הכיבוי. בין החיות שניצלו 200 היחמורים החיים בשמורה, וכן יונקים אחרים כמו עזי בר ואיילי כרמל נדירים. החי-בר עצמו נשרף רק בחלקו הפתוח, ולאזור בעלי החיים כמעט ולא נגרם נזק.

 

צפו בשידור הישיר ממוקדי ההתרחשות (צילום: עוז מרון ועידו בקר)

 

 

"מה שהיה כאן הוא נס חנוכה קטן של הטבע", ציין מנהל מרחב צפון ברשות הטבע והגנים, גיא איילון. "זה קרה בזכות ההקרבה של הפקחים ושל אנשי הכיבוי, שהתמודדו שעות עם להבות בגובה 20 מטרים". הוא הבהיר כי כל השטח של החי-בר בו נמצאים בעלי החיים עומד על תלו ולא נפגע, למעט נזקים קלים. עם זאת, איילון הדגיש כי "השריפה עדיין משתוללת ולכן אי אפשר לדעת מה עוד יקרה פה. כל גבולות החי בר והשטח הפתוח שלו, השטח שאין בו בעלי חיים, עלו באש. מדובר אמנם בחלק קטן יחסית אבל האש עדיין בקרבת מקום ויש רוחות עזות".

 

איילון סיפר כי "ליחמורים יש מכלאה גדולה בתוך שטח השמורה, ללא צמחייה מסביב, ולכן הם היו מוגנים באופן יחסי. למרות שזו שריפת צמרות והאש טסה קדימה ולא עוצרת, הצלחנו לייצר פה חזית אחידה כדי לעצור את האש". ברשות הטבע והגנים ייחסו חשיבות יתרה להצלת בעלי החיים, גם בשל העובדה כי מדובר בחיות בסכנת הכחדה.

 

כבר אתמול בערב פונו במבצע מסובך עשרות עופות דורסים ושוכנו בפארק הטבע ברמת הנדיב. היונקים בשמורה הועברו לגדרה שהוקמה בלב שטח פתוח ולא מיוער, כלקח משריפות קודמות בכרמל. לחיות אף הושארו פתחים בגדרה, על מנת שיוכלו להימלט אם ירגישו צורך בכך.

 

אנשי הרשות נאלצו לגזום אורנים ולכרות אותם כדי שהאש לא תיתפס בצמרותיהם. "מאתמול בצהריים נערכנו מיידית בסדר גודל של 40 פקחים", סיפר דודי ויינר, מנהל מרחב כרמל של רשות הטבע והגנים. "פרשנו זרנוקים וקווי מים במטרה ליצור חגורה היקפית מהחי-בר ומטה לכיוון השריפה במטרה לבלום את הלהבות ולמנוע פגיעה בחיות".

 

"אנו מתמודדים באופן סדיר עם שריפות בקנה מידה קטן יותר. לאחר לחץ מאסיבי מצידנו קיבלנו גם כבאיות שיבואו לסייע לנו. ירדו ארבעה צוותים של כיבוי חיפה וסייעו בהתמודדות עם הלהבות. בסביבות השעה 21:30 הבנו שאנו עומדים לאבד שליטה בהתמודדות עם האש ולכן פתחנו את כל השערים מסביב על מנת שכל החיות יוכלו להתרכז בליבת החי-בר, שהיא קרחת מעצים ולשם החיות בורחות עם האינסטינקט שלהם".

 

ynet

 

"כשהבנו שאנו מאבדים שליטה על האש מסביבנו ניתנה הוראה לעזוב ולעלות למעלה. האש אחזה במספר נקודות, אך ליבת החי-בר הקרחת סיפקה מקלט לחיות בפני התופת הלוהטת. החיות לא נפגעו. מאז אור ראשון אנו מפעילים מטוסים שסוגרים עם חומר מעכב בערה את גבולות השריפה מסביב לחי-בר כדי שלא יגיע לתוכו".

 

בעקבות השריפה שהתרחשה בכרמל בשנת 1998 הוקם גרעין רבייה ליחמורים גם בגן החיות התנ"כי בירושלים, וזאת על

מנת להבטיח את המשכו של פרויקט השבת היחמורים לטבע גם במקרה של אסון.

 

שמורת הטבע חי-בר כרמל ממוקמת בלב ליבה של "שוויצריה הקטנה" ומשתרעת על שטח של כ-6,000 דונם. השמורה הוקמה במטרה להשיב לישראל את חיות הבר שנכחדו ממנה, מתוך הנחה ששמירה על הטבע משמעותה אינה הגנה על הקיים בלבד, אלא השבת בעלי חיים שנכחדו לנופי הארץ. בשמורה גרעיני רבייה של יחמורים, איילי כרמל, עיזי וכבשי בר, ועופות דורסים רבים.


פורסם לראשונה 04/12/2010 08:32

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שריפה באזור החי-בר. לא מורידים כוננות
צילום: אנדריי גולדיס
מאמצי כיבוי. "היחמורים היו מוגנים"
צילום: מורן מעיין, ג'יני, קק"ל
מומלצים