שתף קטע נבחר

אדומה ונפלאה: עגבניית כרמל

ישר מהשיח, מבושלת, בסלט או בכריך - עגבניית כרמל לא רק טעימה ומהווה מרכיב כה חשוב במטבח אלא גם סמל לבריאות

סומקה של העגבנייה נובע מהפיגמנט האדום ליקופן - נוגד חימצון רב עוצמה. מדענים טוענים כי הוא אחד מ"טורפי" הרדיקלים החופשיים הפעילים ביותר בטבע. רדיקלים חופשיים הינם חומרים מזיקים המאיצים תהליכי הזדקנות ומחלות. הליקופן תורם להפחתת הסיכון לסוגי סרטן שונים ובפרט לסרטן הערמונית, הריאות והלבלב. הליקופן, וכן רכיבים נוספים בעגבניה, תורמים אף להפחתת הסיכון למחלות לב ולשבץ מוחי. יכולתו של הליקופן לפעול כנוגד חמצון יעיל עשויה אף לתרום לשמירה על בריאות העין, על תפקוד המוח ולהגנה מפני נזקי קרינת השמש.

 

מבחינת תכולת ויטמינים ומינרלים, העגבנייה עשירה במיוחד בויטמין C - נוגד חמצון יעיל, המסייע בהפחתת הסיכון למחלות לב, שבץ מוחי, סרטן, וכנראה גם קטראקט וסיבוכי סוכרת. מומלץ לשלב בתפריט היומי לפחות מנה אחת של עגבניות טריות או מבושלות.

 

שמה של העגבנייה מגיע מעולם התשוקה המינית - מהשורש ע.ג.ב. ברפואה העתיקה היא נחשבה כמגבירת את החשק המיני ובשל צבעה האדום ייחסו לה סגולות לחיזוק הדם. יש הסוברים כי מריחה של מיץ עגבנייה תועיל בהקלה על עקיצות יתושים.

 

בסל עגבניות כרמל נוכל למצוא גם זן עגבניות צ'רי ייחודי המכונה "מידי פלאם", או בשמו העברי: "תמרי לב אדום". עגבנייה זו צבעה אדום עז, טעמה עסיסי ומתוק ביותר ומרקמה בשרני במיוחד. בזמן קטיף התמרי לב אדום נשמר עוקץ העגבנייה ואינו נושר מה שמאפשר לעגבנייה להמשיך להאדים אך מבלי לאבד את מוצקותה ומבלי להפוך לנימוחה כיתר אחיותיה. לתמרי לב אדום חיי מדף ארוכים יחסית לעגבניות צ'רי רגילות.

 

מכיוון שעגבניית כרמל התגלתה כלהיט הן לחיך הישראלי והן בחו"ל, מגדלים אותה כעת, בעזרת טכנולוגיה של הצללה וכיסוי, 365 יום בשנה, דבר שבעבר היה נשמע רק דמיוני.


עגבניות כרמל (צילום: Index Open)

 

כמה קטנות על עגבניות

  • כדי לזרז את הבשלת עגבניית כרמל, רצוי להניח אותה בשמש, על אדן החלון. אפשרות אחרת היא באמצעות המיקרוגל - חימום בחום נמוך עד בינוני למשך 15 שניות יביא להבשלתה. ניתן גם להכניס את העגבנייה לשקית נייר עם שני תפוחי עץ בשלים, לסגור אותה בקלילות, כך שמעט אוויר ימשיך לחדור לתוכה, ולהמתין להבשלתה. עגבניית כרמל ירוקה, אגב, תהפוך לאדומה אם תאוחסן מחוץ למקרר, אך לעולם לא תהיה מתוקה כמו זו שהאדימה עוד בטרם הקטיף.
  • טעם עגבניית כרמל מורגש יותר (ואף טעים יותר) אם מאחסנים אותה במקום קריר בטמפרטורת חדר ולא בקירור.
  • בתקופות בהן יש שפע של עגבניות כרמל אדומות ומתוקות, כדאי לייבש ולהקפיא רטבים על בסיס עגבניות לתקופות בהן הכמויות והעלויות משתנות.
  • רוצים עגבניית כרמל מעושנת? שירפו אותה על אש פתוחה עד שהקליפה תהפוך צרובה ושחורה. לקבלת טעם מעושן עדין הניחו את העגבנייה על תבנית או מחבת מברזל יצוק והכניסו לתנור תחת הגריל. בשני המקרים יש להכניס מיד לאחר מכן את העגבניה לשקית ניילון בכדי שתזיע ולאחר מכן לקלפה.
  • איך יודעים שהסכין חד מספיק? חותכים עגבנייה כרמל. הקליפה שלה אמנם דקה, אך קשה לחיתוך.
  • קילוף עגבניית כרמל: חורצים את הקליפה לאורך בארבעת הצדדים, מכניסים למים רותחים לכ- 15-20 שניות ומעבירים לקערת מי קרח. כשהעגבנייה קרה הקליפה תתקלף בקלות רבה.

 

 

רוצים לקרוא עוד? הכנס לאתר אגרקסקו

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבוקדו
חציל בלאדי
רימונים
תמרים
צבר
בטטות
הדרים
מומלצים