שתף קטע נבחר

דיון מיוחד בכנסת: 'לא ועדת חקירה, צריך מעשה'

הח"כים ובראשם היו"ר ראובן ריבלין כינסו דיון מיוחד במליאה לבחינת אסון השריפה בכרמל ולבדיקת דרכי פעולה. ח"כ הורוביץ: ישי נושא באחריות אישית ומיניסטריאלית, עליו להתפטר. הצעת יו"ר ועדת הפנים: להפוך שירות הכבאות לממלכתי

בעוד המאבק באש בכרמל מתקרב לסופו, התכנסה מליאת הכנסת היום (ב') בצהריים לדיון מיוחד בנושא אסון השריפה. יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, הודיע אתמול על כינוס הדיון, בעקבות קריאתם של 61 חברי כנסת, שביקשו לדון במחדל. כינוס המליאה החל בדקת דומייה ובהקראת שמות הנספים.

 

"מדינת ישראל ידעה מערכות לרוב: ידענו מלחמות ודם; ידענו טרור ושכול; ידענו כבר יגון לאומי לרוב. שילמנו, ועודנו משלמים, בטובי אנשינו, בנינו ובנותינו, למען עצמאותנו ולמען קיומנו בארץ הזאת. ואולם, במערכה כזו טרם עמדנו, וקרב איום ונורא באיתני הטבע, כפי שהיה בימים האחרונים, עד כה לא ניהלנו. 42 הנספים בקרב מול האש הנוראה, הם 42 חללים במערכות ישראל", ציין יו"ר הכנסת בדברי הפתיחה.

 

היסטוריה של הזנחה - כתבות אחרונות ב-ynet

 

"אין ספק כי מערך כיבוי האש אינו יכול להישאר במצבו הדל", ציין בדיון השר לביטחון פנים, יצחק אהרונוביץ'. "לא נתתי את ידי להשמצות פומביות בעת שטובי בנינו נלחמים באש. כעת אני משאיר אתכם, הציניקנים וחורשי הרעה, להתגושש ביניכם.

חג חנוכה הזה ייזכר לדראון עולם על רגע אסון. אך דווקא ברגעים אלו נזכרנו במשמעות חג החנוכה: יציאה מהחושך לאור. רק כשיוצאים מהחושך, יודעים אור מהו".


ראש הממשלה וחברי הכנסת בדקת דומיה (צילום: גיל יוחנן)

 

"בדיון מיוחד כזה הייתי מצפה ששר הפנים אלי ישי ישב כאן כל הדיון", ציין הח"כ זאב בוים, "זה המקום שהוא צריך להיות בו. השריפה הזאת חשפה מחדלים של ממשלות ישראל לדורותיהם. אבל אסור שראש הממשלה והשרים, ירחצו בניקיון כפיהם. האסון הזה קרה במשמרת שלהם. אני רואה את הצילומים, את הספינים התקשורתיים.

 

"יש הרגשה שהיה ניהול נכון של הדברים בעת האירוע – ראש הממשלה פעל נכון, אבל נותרה תחושה של יצירת מסך עשן כדי להסתיר את המחדל הגדול. אין צורך בחגיגות ובטפיחות על השכם. לא צריך ועדת חקירה", הוא הבהיר, "אבל יש צורך לעשות מעשה על סמך כל החקירות והמסקנות הקודמות – לעשות תיקון גדול במערך הכבאות".

 

יו"ר ועדת הפנים, ח"כ דוד אזולאי (ש"ס), ציין בדבריו כי הפתרון למצבם העגום של שירותי הכבאות הוא הפיכתם לשירות ממלכתי. "הסיכונים שבפניהם עומדת ישראל מפני שכנותיה, מחייב שדרוג מצב שירותי הכבאות. זה אחד הלקחים ממלחמת לבנון. המצב הקיים בשרותי הכבאות, אמרתי כבר לפני שנה, צריך להדיר שינה מפני האחראים על המערכת הזאת. מערך שירותי הכיבוי לא מסוגל להגיש מענה ראוי במצבי חירום ובשגרה". לדבריו, העובדה כי המערך עדיין מתפקד הינה "אחד הניסים של דורנו, אבל אי אפשר לסמוך על הנס לאורך כל הדרך".

 

ח"כ הורוביץ: ישי אחראי, שיתפטר

ח"כ ניצן הורוביץ ממרצ, קרא מעל בימת הכנסת לפיטוריו של שר הפנים אלי ישי, שאחראי מיניסטריאלית על שירותי הכבאות במדינת ישראל. "משרד הפנים ושר הפנים אינם גורם חלש וחסר השפעה, ובנושאים אחרים שהיו קרובים ללבו של השר ומפלגתו, הם ידעו לתבוע את שרצו. אני תובע את התפטרותו של שר הפנים משום שהוא נושא באחריות אישית ומיניסטריאלית".

 

צילום: AFP

 

הורוביץ קרא עוד להקים ועדת חקירה ממלכתית, שתממש את הזכות הדמוקרטית לחקירה מעמיקה של האחריות האישית למה שאירע. "אנחנו חייבים לעשות הכל כדי שדבר כזה לא יקרה שוב, כדי שלא נעמוד שוב חסרי אונים מול איתני הטבע או מלחמה. אין כל בושה בבקשת עזרה, אך אנו זקוקים לגרעין משלנו. דוח המבקר שיגיע אל הכנסת השבוע צריך להיות הבסיס לוועדת החקירה. אני לא חושב שדיון רציני באסון שאירע הוא בזוי. ממשלות קודמות וודאי שנושאות באחריות, והן ממשלה זו".

 

מנגד, טען השר גלעד ארדן: "מה תועיל ועדת חקירה? האם היא תמליץ שחברי האפוזיציה של היום לא יוחזרו לשלטון כי פעלו במשך שנות שלטונם לאור קונספציה מוטעית? כולם שותפים למצב מערך הכיבוי, אף אחד לא פעל בזמן אמת להעלות את הנושא לראש סדר היום". ארדן ציין עוד כי היה מהראשונים שקראו לבדיקת הנושא, אך הדגיש כי היום צריכים הפוליטיקאים והעם להתלכד ולפעול ליישום דוח מבקר המדינה.


השר אהרונוביץ' בנאומו. "חנוכה זה ייזכר לדיראון עולם" (צילום: גיל יוחנן)

 

ח"כ אנסטסיה מיכאלי (ישראל ביתנו) התייחסה בדבריה לגל ההצתות ברחבי המדינה שפשט במקביל לדליקה בכרמל, וציינה: "אני שייכת למפלגה שחושבת שנאמנות למדינה היא תנאי לאזרחות.

אדם שמצית בזדון, אי אפשר להגיד עליו שהוא נאמן, ובמדינה מתוקנת אזרחותו הייתה נשללת והוא היה נשפט על בגידה וניסיון לרצח". ח"כ אחמד טיבי, שנאם גם הוא במליאה, התייחס לטענות ואמר: "היו קריאות של מפלגת ישראל ביתנו לשלול את אזרחותם של הצעירים שהואשמו בהצתות. לא נמאס לכם לשלול כל הזמן?"

 

טיבי ציין לחיוב את הסיוע שהגישה הקהילה הבינלאומית: "ראש הממשלה קיבל החלטה נכונה לפנות לעולם ולבקש סיוע. אבל נשאלת שאלה האם נראה לכם נכון שמי שמחליט החלטות על הקצאת מיליארדים ל-F-15, להתנחלויות, אינו מקצה את התקציב הנדרש לקנות מטוסים לכיבוי. נראה לכם נכון שלקפריסין יש מטוס, ולישראל, מעצמת הייטק, אין? נראה לכם נכון שלרשות הפלסטינית, הנסמכת על העולם, שולחת שלוש כבאיות יותר מודרניות ממה שיש לישראל?"

 

הקרב על ועדת החקירה

הדיון נערך ביוזמת ריבלין ובתיאום עם מספר ראשי סיעות, שביקשו לעלות את פרטי האסון על סדר היום "בעוד הנושא חם", תרתי משמע. "מדינת ישראל ננמצאת באבל כבד וראוי שהכנסת תדון באסון לאומי בזמן אמת, ותיתן דעתה על המשמעויות הנגזרות מכך", ציין אתמול. הממשלה נעתרה לפניית יו"ר הכנסת לשלוח שר מטעמה שיציג את עמדתה, וכן יכלול הדיון הצעות מחברי כנסת לדרכי פעולה עתידיות.

 

ברקע הדיון בכנסת, מתנהל קרב סביב כינון ועדת חקירה ממלכתית, שיוכרע בוועדה לביקורת המדינה של הכנסת. ממשאל ynet עולה שרק שלושה מ-11 חברי הוועדה מתנגדים במובהק לחקירה ממלכתית של המחדל, ואילו היתר ישקלו הקמת הוועדה לאור ממצאיו של מבקר המדינה, שבחן את הכשלים במערך הכבאות. המבקר, מיכה לינדנשטראוס, עשוי להגיש את הדוח המסכם בנושא אולי כבר מחרתיים. 

 

לדברי חסון, טרם החליט אם להעלות אפשרות זו, והחלטתו תהיה תלויה מן הסתם בהחלטת קדימה ויושבת הראש ציפי לבני, שעשויה לשקול בחיוב אפשרות לנגח את ממשלת נתניהו. חסון הדגיש כי בסמכותו לקבל החלטה באשר לוועדה ממלכתית ברוב רגיל: "גם הקואליציה יודעת שאם יו"ר הוועדה רוצה – הוועדה הממלכתית תוקם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מליאת הכנסת. תציע דרכי פעולה
צילום: נועם מושקוביץ
ריבלין. דיון בנושא חם
צילום: גיל יוחנן
ח"כ חסון והמבקר לינדנשטראוס. עוד יכריעו
צילום: גיל יוחנן
מומלצים