שתף קטע נבחר

אפשר להדליק נרות ולקבל השבת מאוחר יותר?

שאלה: 

 

שמעתי כי אשה יכולה לקבל את השבת מאוחר יותר, אם עשתה תנאי על כך בראש השנה. אם הדבר נכון, כמה זמן אחרי הדלקת נרות אפשר לקבל את השבת, ואילו מלאכות מותר לעשות? (ברכה, מרכז)

 

תשובה:

 

ברכה שלום רב,

 

איני יודע ממי שמעת דבר כזה, אך זו כנראה שמועה מוטעית.מה שכן, אפשר להתנות בהדלקת נרות, ולקבל את השבת מאוחר יותר, באופן נקודתי. 

 

כיצד עושים זאת ועד מתי? תחילת יום השבת הוא בערב, כמו שנאמר בתורה "ויהי ערב ויהי בוקר יום..." (בראשית פרק א).

 

מהו הזמן בערב שקובע את תחילת היום? יש אומרים – שקיעת השמש, ויש אומרים – צאת הכוכבים. למעשה, אנו נוהגים להחמיר כשתי הדעות, כלומר, עד שקיעת השמש הזמן מוגדר כ"ודאי יום", ואחרי צאת הכוכבים הזמן מוגדר כ"ודאי לילה". הזמן שבין שקיעת השמש ובין צאת הכוכבים הוא זמן מסופק שמוגדר כ"בין השמשות", ומחמירים בו גם כיום וגם כלילה.

 

למשל, בכניסת השבת אנו מתייחסים לשבת כבר מהשקיעה, ואילו בצאת השבת, אין עושים מלאכה עד צאת הכוכבים. (צריך להוסיף עוד זמן מועט גם בכניסה וגם ביציאה, זמן המוגדר כ"תוספת שבת").

 

לגבי זמן הדלקת נרות נאמר בשולחן ערוך: "לא יקדים למהר להדליקו בעוד היום גדול, שאז אינו ניכר שמדליקו לכבוד שבת; וגם לא יאחר." (שולחן ערוך אורח חיים סימן רסג). לכן, צריך להדליק זמן קצר לפני השקיעה.

 

ישנם מספר מנהגים בארץ מתי בדיוק מדליקים נרות; מנהג ירושלים – 40 דקות לפני השקיעה. מנהג טבריה וחיפה – 30 דקות לפני השקיעה. תל אביב ורוב המקומות – כ 20 דקות לפני השקיעה. כלומר, אף על פי שהשבת מתחילה בשקיעה, לפי כל המנהגים אנו מקבלים את השבת מספר דקות לפני השקיעה. בהדלקת הנרות האישה מקבלת על עצמה את השבת, והזמן עד השקיעה מוגדר כ"תוספת שבת" הנדרשת לפי ההלכה.

 

אמנם, לפעמים יש צורך לעשות מלאכה אחר הדלקת נרות (למשל, אישה שרוצה לנסוע ברכב לבית הכנסת הנמצא רחוק מביתה), אזי היא יכולה להתנות, שאינה מקבלת על עצמה שבת עד מספר דקות לפני השקיעה.

במקרה כזה, היא תדליק נרות, תעשה מלאכה, ולפני השקיעה תאמר בפיה, שהיא מקבלת על עצמה שבת.

 

אפשרות כזו קיימת כאמור במקרים חריגים, אולם אינה רצויה באופן תמידי, מפני שהיא נגד המנהג של זמן הדלקת הנרות (שהוא זמן קבלת שבת), וגם מפני שעלולות להיגרם תקלות של גלישה לתוך השבת ממש.

 

לסיכום:

 

תנאי של קבלת שבת אחרי הדלקת הנרות - אפשרי. במידה שעשו תנאי כזה, מותר לעשות מלאכות עד מספר דקות לפני השקיעה, ואז לקבל באמירה את השבת. תנאי כזה אינו רצוי באופן תמידי, אלא רק במקרים חריגים של צורך אמיתי ושעת הדחק.

 

כל טוב (משיב: הרב שמואל שפירא)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים