שתף קטע נבחר

מדגסקר: התגלה למור עם פרווה דמוית מזלג

לפני 15 שנה נצפה למור נדיר ביערות מדגסקר, בעל אוזניים שסועות, לשון ארוכה ופסים כהים בפרווה הדומים למזלג. השנה שבו החוקרים לאזור, הצליחו לאתר את החיה הנדירה ולכדו אותה למטרת בדיקות גנטיות. היא שוחררה בשלום ליער והחוקרים מעריכים כי מדובר בלמור חדש למדע

הוא בגודל של סנאי קטן, יש לו אוזניים גדולות ולשון ארוכה, פרווה מעוטרת בצורה של מזלג המעטרת את גופו השעיר וקול צווחני גבוה. תכירו את הלמור החדש שהתגלה ביערות מדגסקר על ידי חוקרים בארה"ב לפני 15 שנה ורק כעת נלכד ונצפה שוב ביערות המדינה.

 

חוקרים מארגון "קרן השימור הבינלאומית (CI) מאמינים כי מדובר בלמור חדש למדע. החיה שניחנה בשני פסים כהים על פרוותה, המעטרים את עיניה ופניה, ומתאחדים לכדי פס אחד הממשיך מראשה ועד לגב, דבר המקנה לפס צורה של מזלג ומכאן גם נובע שמו הלועזי של הלמור (fork-marked lemur).  

 

ד"ר ראסל מיטרמאייר, אחד מחוקרי הקופים הוותיקים בעולם ונשיא הארגון, הצליח לאתר את הלמור מסוג Phaner, לראשונה לפני 15 שנה במהלך פעילות של משלחת מחקר בצפון מזרח מדגסקר, באזור יערות מוגנים, אך רק לאחרונה החליט לעקוב אחרי החיה ויצא שוב לאותו אזור כדי לנסות וללכוד אותה.

 

צילום: CI  Russell A.Mittermeier

 

 

הלמור נלכד ושוחרר בחזרה לטבע

באוקטובר השנה הוא שוב טס לאזור עם משלחת של מדענים ומומחים לגנטיקה, יחד עם צוות תיעודי של הבי.בי.סי, שם הצליחו לתעד את הלמור בשעות השקיעה, בהן הוא נחשב לפעיל ביותר. למור הפאנר (Phaner) נלכד בסופו של דבר לאחר שהחוקרים עקבו אחר קריאותיו וירו בו חץ הרדמה ואז טיפסו על אחד העצים כדי להוריד את החיה למקום מבטחים.

 

לדברי החוקרים, מדובר בלמור זריז ביותר ובעל אוזניים שסועות. הפרט שלכדו היה למור בוגר והוא נשאר תחת השפעת סמי טישטוש כדי לאפשר לחוקרים לבדוק אותו ולקחת ממנו דגימות דם כדי שניתן יהיה לקבוע האם אכן מדובר במין חדש למדע. כמו כן, הותקן לו שבב זיהוי מתחת לעור על מנת לאפשר לחוקרים לעקוב אחריו והוא הושב ליער ללא פגע.

 

"זה מדהים שאנחנו מצליחים למצוא מינים חדשים של למורים, צמחים וחיות אחרות במדינה שנתונה ללחצים כבדים ואיבדה יותר מ-90 אחוז מהצמחייה והיערות המקוריים שבה", אומר מיטרמייאר ולהערכתו, מאחר שהלמור הנדיר נמצא באזור מוגן ומוגבל לגישה, סביר להניח כי הוא כבר נמצא בסכנת הכחדה בטבע, למרות שעדיין לא הוגדר כחדש למדע באופן רשמי.

 

היונקים הקטנים מבלים את זמנים על עצים ובעלי ידיים ורגליים גדולות המאפשרות להם לנוע בין העצים בקלות, הם ניחנו בקול גבוה וחזק, ופעילים בעיקר בשעות הלילה. הלמור החדש יוצג הערב (ג') בתוכנית מיוחדת בבי.בי.סי הסוקרת את התגליות הגדולות בעולם החי בעשור האחרון.

 

השלטון הבלתי יציב במדינה וההפיכות המרובות, גרמו לכך שבשנים האחרונות חלה עליה תלולה במספר קיפופי הלמורים שניצודים באופן בלתי חוקי באי, דבר המאיים על הישרדותם של מיני בעלי חיים בטבע. כנופיות וארגוני פשע פשטו על שמורות טבע רבות ברחבי האי, המהוות את המקום היחיד בעולם לקיומם של למורים נדירים וחיות בר המצויות רק במדגסקר וארגוני טבע מודאגים מהתגברות כריתת יערות לטובת תעשיית הפחם והעץ, והשתלטות על שטחי יערות למטרות חקלאות.

 

מיטרמאייר הוסיף כי יש צורך דחוף להגן על הסביבה הטבעית של יערות מדגסקר, בה חיים בעלי חיים ייחודיים שאין כדוגמתם במקומות אחרים בעולם. רק בעשור האחרון התגלו למעלה מ-40 מינים חדשים של למורים מתוך 100 שידועים למדע. העובדה כי אין באי טורפים רבים המאיימים על קיומם של הלמורים, אך דווקא בני האדם מהווים גורם מאיים עבור החיות, המצויות בסכנת הכחדה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הלמור הנדיר
צילום: CI Russell A.Mittermeier
החוקרים והלמור. שוחרר לטבע בתום הבדיקה
צילום: CI Russell A.Mittermeier
יותר מ-40 למורים חדשים התגלו בעשור האחרון
צילום: CI Russell A.Mittermeier
מומלצים