שתף קטע נבחר

ישי התחנן, אך חוק הגיור הצבאי אושר טרומית

החוק שעורר את חמתה של ש"ס אושר בתום דיון סוער, אך המשך ההליך נותר בערפל. סיעות הקואליציה קיבלו חופש הצבעה, כך שש"ס התנגדה בלי לגרום למשבר. ישי ביקש מליברמן למשוך את החוק: "פונה אליך מעומק הלב". יוזם החוק, ח"כ רותם, תקף את ש"ס: "איפה היה הרב הראשי 90 יום?"

אחרי דיון סוער במליאת הכנסת וחרף תחינות הסיעות החרדיות, אושר בצהריים (יום ד') בקריאה טרומית וברוב גדול חוק הגיור הצבאי. הנהלת הקואליציה העניקה חופש הצבעה לחברי סיעות הממשלה, כך שאנשי ש"ס התנגדו להצעה בלי לגרום למשבר קואליציוני. 

 

74 חברי כנסת תמכו בהצעת החוק, לעומת 18 שהתנגדו. איש לא נמנע. יש לציין כי בהחלטת ועדת השרים לענייני חקיקה שאישרה את ההצעה צוין כי הבאתה לקריאות הבאות תיעשה בשיתוף פעולה מלא עם הרב הראשי שלמה עמאר. בממשלה עדיין בונים על הרב, בתקווה שימצא פיתרון הלכתי שיהיה מקובל גם על ש"ס. חוק הגיור הצבאי, כנראה, יתמזג בהמשך עם חוק הגיור הכללי - וש"ס תוכל לקבל דריסת רגל נוספת ברבנות הראשית.


 

"תגלה אחריות, תמשוך את החוק". ישי וליברמן (צילום: גיל יוחנן)

 

במהלך הדיון בכנסת לפני ההצעה, ביקש שר הפנים, יו"ר ש"ס אלי ישי, מאביגדור ליברמן למשוך את הצעת החוק. "אני פונה אליך יו"ר ישראל ביתנו, פונה אליך מעומק הלב - תחשוב פעמיים האם כדאי להעביר הצעת חוק שאני לא יודע מה יהיה האחרית שלה, לאן זה יתגלגל... בוא תגלה אחריות, תמשוך את החוק, תאפשר לרב הראשי לישראל לסיים את הנושא הטכני הזה, משום שעד היום לא היה צריך שהרב הראשי לישראל יחתום על התעודות".

 

יוזם הצעת החוק, ח"כ דוד רותם מישראל ביתנו, דחה את הקריאות לדחות את ההצבעה על החוק השנוי במחלוקת: "בימים האחרונים אני שומע יותר ויותר 'חכה עוד יומיים, יחזור הראשון לציון (הרב הראשי שלמה עמאר - ר.ס) מחו"ל, הוא יפתור את הבעיה תוך יומיים. איפה היה הראשון לציון 90 יום? איפה היה 90 יום ולא פתר את הבעיה?". 

 

ח"כ גפני: טעות היסטורית

"הרב הצבאי הראשי אמר שדמעות זלגו מעיניו כשהוא ראה שפוגעים בגיור של חיילי צה"ל", אמר ח"כ רותם והבהיר: "היום הזה אנחנו נמחה את הדמעה". הוא הוסיף: "מי שרוצה לירוק בפניו של החייל שהתגייר, שנלחם למעננו, יצביע נגד החוק הזה". על המחלוקת עם החרדים אמר: "אין לי שום דבר נגד ש"ס, אבל לש"ס יש נגדי כנראה, נגדי ונגד החיילים".


 

"אין לי שום דבר נגד ש"ס". ח"כ דוד רותם (צילום: גיל יוחנן)  

 

ח"כ משה גפני (יהדות התורה) הביע את התנגדותו לחוק. "היום מבקשת המפד"ל לחסל את הרבנות הראשית", טען. "אני מבקש לשכנע את חברי הכנסת שלא לעשות טעות שהיא תהיה טעות חמורה והיסטורית למדינת ישראל ולעם היהודי במדינת ישראל, ויכול להיות שגם בכל העולם".

 

ראשי סיעות הקואליציה התעמתו הבוקר על ההצעה השנויה במחלוקת. החרדים האשימו כי מדובר בהפרת הסטטוס-קוו וביקשו לחכות לפסיקת הרב עמאר, בעוד שבישראל ביתנו טענו כי מי שהפר את הסטטוס-קוו היו גורמים חרדים וגורמים ברבנות הראשית, וטענו כי מדובר סך הכל בעדכון שלו. בתום הישיבה הסוערת הוחלט כי סיעות הקואליציה יקבלו חופש הצבעה. 

 

"תחילת הסוף של הממשלה" 

חוק הגיור קובע כי לא יידרש אישור של הרבנות הראשית לישראל לגיורי הצבא. בש"ס רואים בו פגיעה בסטטוס-קוו וכרסום במעמד הרבנות, ומאשימים את ישראל ביתנו בניסיון לפלג את העם. אנשי ש"ס טוענים כי החוק יביא למערך גיור נפרד לצבא, שיהפוך את בוגרי צה"ל ל"מתגיירים סוג' ב'".

 

החוק הובא להצבעה היום, אחרי שביום ראשון בחר ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לדחות את העלתו להצבעה בממשלה, לאחר שש"ס הגישה ערר על החלטת ועדת השרים לענייני חקיקה לאשר אותו. בקדימה האשימו כי אותה החלטה התקבלה כחלק מעסקה, שבמסגרתה יוותר שר הפנים, אלי ישי, על דרישתו להקים ועדת חקירה סביב אסון הכרמל. בינתיים הודיע נתניהו כי יתמוך בהצעה.

 

אתמול החליטה ש"ס בפגישה לילית שבה השתתפו שרי המפלגה ומנהיגה הרוחני, הרב עובדיה

יוסף, להתנגד לחוק הגיור הצבאי, וכי השלב הבא יהיה לפעול להכרה של הרבנות הראשית בגיורים. חבר סיעת ש"ס, יצחק וקנין, הזהיר אתמול כי אישור החוק בקריאה טרומית יהיה "תחילת הסוף של ממשלת נתניהו". בש"ס טוענים כי משבר הגיור בצה"ל הוא טכני בלבד, ומבקשים לפתור אותו בתוך הרבנות, ולא בחוק שיפגע בסמכותה בנושא הגיור.

 

כך או כך, גורם בש"ס אמר עוד לפני ההצבעה כי הוא אינו מוטרד מהאפשרות שההצעה תעבור בקריאה טרומית, משום שבהחלטת ועדת השרים לענייני חקיקה שאישרה אותה צוין שהבאתה לקריאות הבאות תיעשה בשיתוף פעולה מלא עם הרב הראשי עמאר.

 

בהכנת הידיעה השתתף קובי נחשוני
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אלי ישי. פנייה מעומק הלב
צילום: גיל יוחנן
מוחה את דמעת הרב הצבאי. ח"כ דוד רותם
צילום: נועם מושקוביץ
הרב עמאר. "איפה הוא היה?"
צילום: ירון ברנר
טעות חמורה. ח"כ גפני
צילום: גיל יוחנן
מומלצים