שתף קטע נבחר

זירת הקניות

משרד החוץ: שיקום הירדן לא מעניין את הירדנים

התוכניות המשותפות של ישראל וירדן לשיקום הירדן הדרומי התפוגגו - נציגת משרד החוץ מסרה בדיון בכנסת, כי "הירדנים ניתקו מגע וסוגיית השיקום איננה בסדר העדיפויות שלהם". מנתונים שהוצגו עולה שכיום זורמים בחלקו הדרומי של הנהר, המוגדר במצב אנוש, כ-2% בלבד מכמות המים שזרמה בו בעבר

"הירדנים ניתקו מגע בנושאים האזרחיים בשנים האחרונות, וסוגיית שיקום הירדן איננה בסדר העדיפויות שלהם", כך אמרה היום (ד') ראש מחלקת ירדן במשרד החוץ, פרידה יובל, בדיון שהתקיים בוועדת הפנים והגנת הסביבה בכנסת על שיקום חלקו הדרומי של הנהר - שמצבו מוגדר אנוש בשנים האחרונות.  

 

בדיון נכחו בין השאר נציגי ארגון "ידידי כדור הארץ מזרח תיכון", שהציגו נתונים לפיהם כיום זורמים בירדן הדרומי רק כ-2% בלבד מכמות המים שזרמה בו בעבר. על פי הממצאים, כיום זורמים בנהר הירדן 20-50 מלמ"ק מים בשנה, בעוד שבעבר זרמו בו כ-1,300 מלמ"ק לשנה.

 

מצב זה נגרם בעיקר בשל שאיבת מים מהנהר ובמקביל, בשל הזרמת שפכים לערוצו - פעולות שמחמירות את מצבו האקולוגי. במחקר שכתב ד"ר שריג גפני עבור הארגון נמצא, כי מצב המים בנהר גרם לאיבוד של כ-50% ממיני הצומח והחי שחיו בירדן הדרומי בעבר.

 

בתום הדיון יצאו חברי הוועדה בקריאה לממשלה, להציב את נושא נהר הירדן הדרומי על סדר יומה ולקבל תכנית פעולה ממשלתית לשיפור איכות המים בנהר.


הירדן הדרומי (צילום: באדיבות המשרד להגנת הסביבה)

 

צעדים עצמאיים בצד הירדני

גדעון ברומברג, המנכ"ל הישראלי של ארגון ידידי כדור הארץ, הדגיש בדיון שיש צורך מיידי בגיבוש פתרון. לדבריו, יש "לגבש תכנית לשיקום הנהר בשיתוף פעולה עם ירדן והרשות הפלסטינית. כולנו נצא נפסדים אם לא תגובש תכנית לשיקום הנהר".

 

ברומברג הוסיף שקיימות התחייביויות רבות לשיקום הירדן מאז חתימת הסכם השלום עם ירדן, בשנת 1994, אולם הדגיש כי אין כיום ועדה משותפת ישראלית-ירדנית לניהול אגן ההיקוות. 

 

בצד הירדני נעשים מספר צעדים עצמאיים לשיפור איכות המים, בין השאר על ידי הקמת מכון טיהור שפכים באזור הסמוך למועצה האזורית עמק הירדן, אולם כאמור, בשלב זה אין על הפרק תוכנית משותפת לשיקום הנהר עם ישראל.

 

מר זאב אחיפז, מרשות המים, שנכח גם הוא בדיון, אמר כי ישנה תכנית כוללת לשיפור איכות המים בירדן, אך הדגיש כי מדובר בתוכנית שמתמקדת בשיפור איכות המים - ולא בהגדלת הכמויות שמוזרמות אליו.

 

רמון בן –ארי, מנכ"ל רשות הניקוז והנחלים של הירדן הדרומי, הבהיר כי הרשות מצויה בתהליך של הכנת תכנית אב שחזונה הינו נהר חי בציר של שלום ושיתוף פעולה בין ישראל לירדן. "עקרונות התוכנית מבוססים על הזרמת מים מתאימה לירדן ויצירת תכנית תיירותית סביב הנהר", אמר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הירדן הדרומי
באדיבות המשרד להגנת הסביבה
מומלצים