שתף קטע נבחר
 

הסכם עם קפריסין: יותר ודאות בחיפוש נפט בים

ישראל וקפריסין חתמו על הסכם לקביעת קו גבול המים הטריטוריאליים הכלכליים - במחצית המרחק הימי שבין ישראל לקפריסין. ההסכם סולל את הדרך לעידוד חיפוש ופיתוח מקורות אנרגיה בים ונותן ביטחון למשקיעים

קו גבול המים הטריטוריאליים הכלכליים הבלעדיים נקבע היום (ו') במחצית המרחק הימי שבין ישראל לקפריסין, כ-150 ק"מ בכיוון צפון מערב לחיפה. קביעת הגבול הברור חיונית להגנת הזכויות של ישראל על מאגרי נפט וגז תת-ימיים. הגבול נקבע בהסכם בין ישראל לקפריסין שנחתם הבוקר בניקוסיה בין שר התשתיות עוזי לנדאו לשר החוץ הקפריסאי מרקוס קיפריאנו. לנדאו אמר בעת החתימה כי "תיחום הגבול הימי יעניק ודאות כלכלית למשקיעים ויסייע לקידום ופיתוח משק האנרגיה של ישראל".

 

 

תחום המים הכלכליים הבלעדיים הוא אזור שבו יש למדינה בלעדיות כלכלית ומחקרית, אך אין לה ריבונות עליו, למעט על מתקנים מלאכותיים אשר נבנים בו. ההסכם נחתם לאחר משא ומתן שהתנהל בחודשים האחרונים בין נציגים דיפלומטיים ומקצועיים של שתי המדינות. שרטוט הגבול הימי עם קפריסין נעשה בשיתוף פעולה מלא באמצעות מומחים משתי המדינות, על-פי עקרונות המשפט הבינלאומי המקובלים ובהתאם לשיטות המדידה המקצועיות המקובלות.

 

 עד כה, פעלה ישראל בים התיכון על פי עקרונות הדין הבין-לאומי הנוגעים למדף היבשתי. על-פי עקרונות אלו, למדינה מגיעות זכויות על כל המשאבים הטבעיים המצויים במדף היבשתי שלה באופן אוטומטי, גם מבלי להכריז על המדף שלה באופן פורמאלי. תיחום האזור הכלכלי הבלעדי מעניק ודאות רבה יותר לגבי הגבולות הימיים של ישראל כלפי המשקיעים והמדינות שכנות ויסייע לישראל לעגן את זכויותיה הכלכליות בים התיכון, כמו גם לסלול את הדרך לחיפוש ופיתוח מקורות אנרגיה בים.

 

מאגרים משותפים יחולקו

במסגרת ההסכם, מתחייבות ישראל וקפריסין לעבוד בשיתוף פעולה לפיתוח מאגרים חוצי גבולות באם יתגלו כאלו, וינהלו מגעים באשר למהות ההסדרים הטכניים והמקצועיים הנדרשים כדי לחלק את המאגרים המשותפים.

 

השר לנדאו אמר בעקבות חתימת ההסכם: "החתימה משקפת את היחסים ההדוקים ואת שיתוף הפעולה המתמשך בין ישראל לקפריסין. לאור גילוי מאגרי גז טבעי משמעותיים בים התיכון לאחרונה, לתיחום הגבול הימי של מדינת ישראל יש תפקיד מרכזי בעיגון הזכויות הכלכליות החיוניות של המדינה בנוגע למשאבי הטבע שבים. הדבר יעניק ודאות כלכלית למשקיעים ויסייע לקידום ופיתוח משק האנרגיה של מדינת ישראל".


פורסם לראשונה 17/12/2010 12:44

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר התשתיות הלאומיות עוזי לנדאו
צילום: אוהד צויגנברג
שר החוץ הקפריסאי מרקוס קיפריאנו
צילום: AP
צילום: AP
אסדת נפט
צילום: AP
מומלצים