שתף קטע נבחר

יהודי חבר המדינות - בסכנה מיידית

בעקבות המשבר הכלכלי: 50 אלף קשישים יהודים החיים בחבר המדינות לא יקבלו השנה סיוע לקניית אוכל ותרופות, ורשת בתי הספר שהקימה ישראל - בסכנת סגירה. "אינני מבין איך יהודי העולם לא באים לעזרתם", אומר הרב אקשטיין

מידרדר מצבן של הקהילות היהודיות בחבר המדינות: עשרות-אלפי קשישים יהודים החיים בחבר המדינות, לא מקבלים יותר סיוע לקניית אוכל ותרופות. גם מצב החינוך בכי רע, ותוכנית "חפציבה" שמופעלת בבתי הספר היהודיים שהקימה שם מדינת ישראל נמצאת בסכנת סגירה.

 

לפני שנתיים פנתה "חפציבה" לקרן לידידות בתחינה לסיוע, מחשש לקריסה מיידית. המדינה שהשקיעה עד לפני 4-5 שנים כ-80 מיליון שקלים, קיצצה את התקציב לרבע, והיא מעבירה כעת רק 20 מיליון שקלים. רק לשם השוואה, התקציב שמעבירה הקרן לידידות ל"חפציבה" עומד על 25 מיליון דולר. הסוכנות היהודית ששלחה בעבר קרוב למאה משלחות לימוד בשנה, כבר לא יכולה לעשות זאת.

 

ארגון "הג'וינט" שמטפל באוכלוסיית הקשישים במזרח אירופה, נאלץ לקצץ את הסיוע לכרבע מאוכלוסיית הקשישים, ובמקום 200 אלף קשישים שהסתייעו בארגון, יקבלו השנה עזרה בסיסית רק 150 אלף מהם.

 

אדישות יהודי העולם

המשבר הכלכלי שפקד בשנים האחרונות את העולם כולו, הוא שהביא להחרפה המיידית במצבם של היהודים, לאחר שגם ארגוני הסיוע ליהודים החיים בחבר המדינות נפגעו ממנו קשות. בכנס חרום שנערך השבוע ביוזמת הקרן לידידות, במלאת עשור לפעילותה בברית המועצות לשעבר, כונסו לראשונה כל גופי הסיוע, ובהם משרד החינוך, הג'וינט, אורט, חב"ד, רשת החינוך הליטאית "שמע ישראל", הסוכנות היהודית ואחרים. בלב הכנס עמדה המטרה לגבש צוות היגוי שיבנה תוכנית אסטרטגית כוללת להצלת יהדות חבר המדינות.

 

שלוש רשתות חינוך פועלות במזרח אירופה במסגרת חפציבה: "אור אבנר" של חב"ד, הממומנת על ידי המיליונר החרדי לב לבייב, רשת החינוך הליטאית "שמע ישראל", ו"אורט עולמי".. מבין השלוש, רק רשת "אור אבנר" ממשיכה לתפקד מבלי שהחרב מתהפכת מעל ראשה, מאחר שלבייב ממשיך להזרים תקציבים גבוהים.

 

"'חפציבה' פנתה אלינו רגע לפני סגירה", מספר הרב יחיאל אקשטיין, העומד בראש הקרן לידידות. "לא היה להם כסף להחזיק את הילדים, והם עמדו להוציא אותם לרחוב. הסוכנות לא יכלה לתת להם אגורה. צריך להבין שבתי הספר במזרח אירופה אינם רק מוסדות חינוך. יש שם הרבה ילדים יתומים שאין להם בית. בלי בית הספר הזה, הם ייזרקו לרחוב. בבית הספר הם מקבלים את הדברים הבסיסיים. מה שאני לא מצליח להבין, זה האם היהודים בארץ ובעולם לא יודעים מה מצבם הקשה של היהודים שם - או שזה סתם לא מעניין אותם. כשאני נמצא שם ורואה את מצבם הקשה, אינני מבין איך לא באים לעזרתם".

 

קשיש על חשבון קשיש

אשר אסטרין, מנכ"ל ג'וינט – חבר המדינות, אומר כי האוכלוסייה הולכת ומזדקנת והופכת לנזקקת יותר ויותר. "אין שם מוסדות לקשישים. הם חיים עם פנסיה מתחת לקו העוני", כך אסטרין. "הכסף הולך לתשלום שכר דירה ואוכל.

לא נשאר להם כסף לתרופות. יש זקנים שכבר לא יכולים לצאת מהבית, והם צריכים שמישהו יביא להם את האוכל. יש שזקוקים לעזרה בדברים בסיסים, כמו להתלבש או ללכת לשירותים.

 

"התוכנית הגדולה ביותר שאנחנו מפעילים היום, ואליה הולכים מרבית המשאבים שלנו - היא סיוע לקשישים בביתם. אם מצבו של קשיש אחד מידרדר, והוא זקוק ליותר עזרה - זה יבוא, לצערי, על חשבון קשיש אחר, שכן בסדר העדיפויות שלנו, אספקת אוכל ותרופות פחות דחוף מאדם ששוכב לבדו בבית, ועלול למות".

 

אסטרין מציין עוד כי "היום אנחנו נאלצים לחלק פחות מהכל: פחות אוכל ופחות תרופות. הצרכים גדלים, אבל התקציב לא".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
האוכלוסייה הולכת ומזדקנת
צילום: שאול גולן
צילום לע"מ
פחות תרופות, פחות אוכל
צילום לע"מ
צילום: באדיבות הקרן לידידות
הרב יחיאל אקשטיין נשיא הקרן לידידות
צילום: באדיבות הקרן לידידות
מומלצים