שתף קטע נבחר

הפליטים בעצרת: "אנחנו לא המחלות של ישראל"

כ-1,300 איש צעדו בת"א והפגינו נגד הקמת מתקן המעצר בדרום. "נתניהו גזען, אל תקים את המתקן", קראו. גם ילדים מחו: "למסתננים יש זכויות". פליט מדרפור: "רוצה להגיד לממשלה שנמאס לנו שאומרים שאנחנו טרוריסטים"

בסיומו של שבוע בו הגיעו לשיא ההפגנות נגד המיעוטים, התקיימה הפגנה מהצד השני של המפה הפוליטית, תחת הכותרת "לעצור את הקמת מחנה המעצר לפליטים". כ-1,300 איש, בהם פליטים רבים, צעדו הבוקר (יום ו') מפינת שינקין-רוטשילד בתל-אביב והמשיכו לעצרת מחאה בגן מאיר. יחד איתם צעדו עשרות ילדים, שהגיעו מבתי הספר בתל-אביב. 

  
'אמרתם לנו לא לשכוח ולא לסלוח, אבל שכחנו', קראו המפגינים, שנשאו אף טלאי צהוב. הם האשימו את הממשלה וצעקו 'נתניהו, יא גזען, אל תקים את המתקן ו'ישי, יא שונא, אל תקים את המחנה'. בעצרת נאם נציג קהילת האריתראים הפליטים, תיגרווידא גבריוואט: "אנחנו מחפשי מקלט ולא מחפשי עבודה, אנחנו צריכים הגנה. אנחנו לא צריכים עוד כלא, כי באנו מכלא".
 
מובארק סלאא, פליט מדרפור, עלה אף הוא על הבמה וסיפר את סיפורו: "כשהייתי בסודן נכנסו לכפר שלי, שרפו את הכפר הרגו את האנשים, אנסו את הנשים ולקחו את כל הרכוש. ההורים שלי אמרו לי שכדאי לי לברוח, ואחרי דרך ארוכה הגעתי לישראל, בלי שום דבר".
 

"תנו לנו להישאר כאן, עד שיהיה שלום בסודן"

סלאא פנה למקבלי ההחלטות: "אני רוצה להגיד לממשלה שכבר נמאס לנו שאומרים שאנחנו טרוריסטים ושאנחנו המחלות של מדינת ישראל ושבאנו לעבוד ולקחת כסף של ישראל ולחזור הביתה. זה לא נכון. חשבתי שישראל היא מדינה דמוקרטית והיחידה שתוכל לעזור לנו עד שיהיה שלום בסודן. אני מבקש שיאפשרו לנו להישאר כאן, עד שנוכל לחזור למדינה שלנו". 


"נראה לי שאנחנו לא רצויים פה". בצעדה ברחובות ת"א (צילום: ירון ברנר)

 

מורה בבית ספר "קהילה", ענבל, הסבירה כי הפגנת הילדים היא חלק משבוע זכויות אדם שנערך בבית הספר. "מי שהגתה את הרעיון להפגין יחד עם הפליטים היא ילדה בכיתה ג', שקראה כתבה על כך בעיתון הארץ", סיפרה המורה. שירה, בת 10, אחת התלמידות שהשתתפו בהפגנה, אמרה: "גם לפליטים יש זכויות ולכן הצטרפנו למפגן הזה".

 

"אני רוצה להיות ישראלי כמוכם"

טומי ברה, בן 28, שהגיע לישראל מאריתריאה, מספר שהותיר שם אשה וילד: "כל חיי באריתריאה היו כלא, אז אם ישלחו אותי למתקן כליאה בדרום, מה זה משנה אם אני בישראל או באריתריאה? לפני חודש נגמר תוקף הוויזה שלי ובגלל זה לא מקבלים אותי לעבודה בכל מקום בו אני מנסה. אני רוצה להיות ישראלי כמוכם, אבל נראה שאנחנו לא רצויים פה".


הפליטים בהפגנה. "תנו לנו להישאר כאן" (צילום: ירון ברנר)

 

בשיחה עם ynet, לפני תחילת הצעדה, אמרה ח"כ לשעבר זהבה גלאון כי "הפליטים מסודן ואריתריאה לא צריכים להיות מושלכים לכלא". לדבריה, "אנחנו עם למוד פליטות, יש לנו חובה מוסרית והיסטורית לא לזרוק את הפליטים ולא לנטוש אותם. נתניהו פועל בשיטת 'הדלת המסתובבת'. הממשלה, במקום לדאוג לפליטים שכבר כאן, הכניסה פי 25 יותר ממה שכבר היו. הטענה שהם מהווים איום על מקומות העבודה היא הסתה והיא באה לידי ביטוי בהפגנות נגד המסתננים".

 

השבוע צעדו מאות תושבים משכונת קריית שלום בתל-אביב לאזור השוק בשכונת התקווה וקראו "להחזיר את המסתננים הביתה". המפגינים, שהאשימו כי הממשלה הפקירה אותם, קראו "ביבי הביתה" וטענו כי הפליטים מעלים את רמת הפשיעה באזור מגוריהם.

 

חבר מועצת העיר מסיעת הליכוד, ארנון גלעדי, קרא לגרש את המסתננים: "שיחזרו למצרים ויעבדו במצרים". צבי גלבוים, פעיל מאשדוד שגם בה מתגוררים אלפי מסתננים, אמר כי "זהו אסון לאומי, זו פלישה וגם אם הגדר תיבנה, מה יעשו עם אלו שנשארו פה"? פרט לאותה הפגנה, התקיימו השבוע גם הפגנות גדולות נגד הערבים בבת-ים ובעד מכתב הרבנים, בירושלים.

 

Read this article in English

 

 

ynet העביר שידור חי מהעצרת. צילום וידאו: אסי כהן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טלאי צהוב בהפגנה בתל-אביב
צילום: ירון ברנר
הילדים צועדים ברחובות
צילום: ירון ברנר
מומלצים