שתף קטע נבחר
צילום: עידו ארז

רק 11% מתיקי התעללות בחיות הגיעו לכתב אישום

מנתונים שהוצגו בפני הכנסת לרגל יום זכויות בע"ח עולה: מתוך כ-270 תיקים משפטיים שנפתחו ב-2010, הוגשו רק 30 כתבי אישום. מבקר המדינה הצהיר כי "העונשים למתעללים צריכים להיות משמעותיים יותר". השר להגנת הסביבה קרא להוציא את הטיפול בחוק צער בע"ח ממשרד החקלאות משום ניגוד עניינים

"העונשים למתעללים בבעלי חיים צריכים להיות משמעותיים יותר". כך הצהיר היום (ג') מבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס

בדיון המרכזי שנערך לרגל יום זכויות בעלי חיים בכנסת, שאורגן השנה על ידי יו"ר שדולת בעלי החיים בכנסת, ח"כ איתן כבל, במהלכו נערכו דיונים בוועדות הכנסת בנושא מצב החתולים בישראל ומצב האכיפה כנגד התעללות בבעלי חיים.

 

"האיסור על התעללות צריך לקבל ענישה חמורה יותר בבתי משפט, כאשר עבירה זו מוכחת", אמר המבקר, "בלי עונשים משמעותיים שום דבר לא יתפתח, יהיו התקציבים והרצון אשר יהיו". עוד הוא ציין, כי "דבר נוסף שמטריד אותי ביותר, כמי שקרוב לנושא, הוא איסור על נטישה של בעל חיים. חשוב להעלותו על סדר היום הציבורי".

 

בהמשך ציין המבקר שיש להחיל את החוק גם על נושא הניסויים בבעלי חיים. "כשאני רואה את התמונות בטלוויזיה אני מכבה אותה. אני לא יכול לראות את זה", ציין. ב-15 בפברואר יגיש המבקר דו"ח מקיף ורחב בנושא הניסויים בבעלי חיים באוניברסיטאות ולדבריו, "יש הרבה דברים לתקן במסגרת הביקורת".

 

על פי נתוני משרד החקלאות, במהלך 2010 נרשם ממוצע של יותר מאירוע אחד לשבוע בתחום של צער בעלי חיים. בשנה הנוכחית טיפלו רופאי השירותים הווטרינרים ופקחי יחידת הפיצו"ח (פיקוח צומח וחי) ב-65 אירועים בתחום צער בעלי חיים, מתוכם נפתחו 13 תיקים משפטיים, כשב-5 מתוכם הגישו כתבי אישום. על פי נתוני המשטרה, במהלך השנה האחרונה נפתחו 255 תיקים בגין התעללות בחיות, כשב-25 מהם הוגשו כתבי אישום.

 

חברי הוועדה לחוקה ומשפט, בראשותו של יו"ר הוועדה, דוד רותם (קדימה), מתחו ביקורת על מצב האכיפה העגום לדבריהם, ועל כך שנדרש יותר מעשור כדי לאשר את התקנות שנועדו להגן על החיות במשרד החקלאות.

 

"הוועדה סבורה כי פגיעה בבעלי חיים שאינם יכולים להשמיע את זעקתם, מחייבת את מערכת אכיפת החוק, מערכת המשפט והמשטרה להגביר את האכיפה ולמצות את הדין עם המתעללים", אמר רותם, ודרש משר החקלאות לפעול בנושא בהקדם. המשטרה ומשרד החקלאות נדרשו לדווח בעוד כשלושה חודשים על הפעולות שנקטו לשיפור המצב.


הדיון בכנסת (צילום: גיל יוחנן)

 

"להוציא הטיפול בצער בע"ח ממשרד החקלאות"

השר להגנת הסביבה גלעד ארדן, קרא בדיון להוציא ממשרד החקלאות את הטיפול בחוק צער בעלי חיים וסמכויות האכיפה והביצוע שלו, ולהעביר אותן לאחריות משרדו. הסיבה לכך לדבריו, היא שמשרד החקלאות נתון בניגוד עניינים מאחר שהגוף שרואה בבעלי החיים כמוצר לשימוש בני האדם, צריך לדאוג גם לרווחתם.

 

"חלק מבעלי החיים מסיימים את חייהם על שולחנם של בני האדם ויש בעיה מבנית או סוג של ניגוד עניינים מובנה בכך, שאותו גוף שמעודד את החקלאות וזה תפקידו - גם צריך להטמיע ערכים של הגנה לרווחתם של בעלי החיים", אמר.

 

בהתייחסו לענף הלול הדגים ארדן, כי "העופות מסיימים את חייהם חיש מהר על הצלחת של בני האדם ולכאורה, זה לא משנה מה התנאים שהם יחוו עד לאותו רגע נורא מבחינתם. אבל אנחנו חושבים שאין לנו את הזכות לפטור את עצמנו מהדאגה לרווחתם בעלי חיים, גם אם בסופו של דבר חלק מהם נועדו לשרת את בני האדם. לכן אני חושב באופן עקרוני, שכיעד, חוק צער בעלי חיים צריך להיות תחת אחריותו של המשרד להגנת הסביבה".

 

עוד ציין ארדן, כי הוא בחן את הפעילות של חוות מזור, שמייבאת קופים למדינת ישראל לשם צרכים מסחריים, מרבה אותם, מגדלת אותם כאן ואת רובם מייצאת לניסויים ברחבי העולם. "אני מתחייב שבתקופה הקרובה אפרסם מדיניות חדשה לגבי השימוש בבעלי חיים למטרות מסחריות במסגרת סמכותי, וההחלטה החדשה תשפיע באופן משמעותי על ההיקף של הקופים שמיובאים לישראל למטרות מסחריות", הבטיח השר.

 

שר החקלאות שלום שמחון, הכריז כי נענה לבקשת יו"ר השדולה למען בעלי חיים, איתן כבל, והודיע שיעלה באופן משמעותי את התקציב המיועד לעיקור וסירוס כלבים וחתולים. "בפעם הראשונה נשקיע משאבים מיוחדים  בקיום מחקר בתחום צער בעלי חיים כדי לבדוק את יעילות פעולות הסירוס והעיקור", אמר השר.

 

יו"ר ועדת החינוך והתרבות, ח"כ אלכס מילר, הודיע כי בכוונתו לפנות לשר החינוך, במטרה להכריז על השנה הבאה כשנת זכויות בעלי חיים במערכת החינוך וכי בכוונתו לטפל בתופעת האלימות הרווחת של הנוער כנגד בעלי חיים. "אנחנו מגיעים למספרים בעייתים מאוד בישראל ויש להקדיש מאמצים כדי להבהיר לנוער כי יש לו אחריות פלילית באם יתעלל בחיות".

 

כבל סיכם את יום הדיונים וציין כי בכוונתו לפעול בנושא העברת הצעת החוק נגד עקירת ציפורניים לחתולים, איסור שימוש בסוסים וחמורים לסחיבת משאות וכן איסור להציג בעלי חיים שעברו ניתוחים למטרות נוי.


פורסם לראשונה 28/12/2010 14:38

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התעללות בחתול
מבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס בדיון
צילום: גיל יוחנן
לול ביצים תרנגול הטלה לולים אנונימוס לירוק בלבד!
באדיבות "אנונימוס"
מומלצים