שתף קטע נבחר

דיווח: בן 56 לעס גת - ואושפז עם פגיעה בלב

גם לעיסת גת יכולה להיות מסוכנת: ירחון "הרפואה" מדווח בגליונו האחרון על יליד תימן שלעס עלי גת במשך שנים ואושפז בבי"ח אסף הרופא כשהוא סובל מפגיעה קשה בשריר הלב. רופאיו: "לעיסת גת במשך שנים עלולה לגרום לפגיעה בשריר הלב והפרעות קצב"

סכנה בעלי הגת: לאחר שלעס גת במשך שנים, אושפז גבר בן 56 במצב קשה בבית החולים אסף הרופא, כשהוא סובל מפגיעה קשה בשריר הלב. המקרה אירע לפני כשנתיים, אך פורסם רק כעת בירחון "הרפואה" של ההסתדרות הרפואית. במאמר מזהירים רופאיו כי לעיסת גת במשך שנים עלולה לפגום בשריר הלב ולגרום להפרעות קצב לב. האיש שוחרר מבית החולים אחרי מספר ימי אשפוז במצב טוב.

 

דופק של 180 פעימות לדקה

המקרה, שפורסם בגליון החדש של כתב העת הישראלי "הרפואה" של ההסתדרות הרפואית, מסביר כי הגבר, אב לחמישה ממוצא תימני, הוא מעשן כבד הצורך חשיש וגת. עד לאירוע לא נטל האיש תרופות באופן קבוע, אך סיפר על שיעול שנמשך שבועיים, חולשה וקוצר נשימה שמתגברים במאמצים גופניים רגילים.

 

כחמישה ימים טרם אישפוזו, התלונן האיש על כבדות בשתי רגליו שהקשתה אף יותר על ההליכה. לא נרשמה עלייה בחום הגוף, והוא לא סבל מתסמינים אחרים כמו כאבים בבית החזה או דפיקות לב. הוא נבדק בקופת חולים, שם נמצא דופק מהיר של כ-180 לדקה (הדופק התקין הוא כ-80 לדקה במנוחה) ולפיכך הופנה מייד לחדר המיון בבית החולים אסף הרופא.

 

בקבלתו לבית החולים, נמצא האיש עם דופק של כ-160 לדקה. לחץ דמו היה תקין, אך נמצא כי קולות הלב שלו אינם סדירים והוא סובל מבצקת קלה בגפיים. רופאיו ביצעו לו בדיקת אק"ג שהראתה כי הוא סובל מהפרעת קצב לב הקרויה רפרוף פרוזדורים.

 

האיש אושפז במחלקה פנימית, שם טופל בעירוי נוזלים ובתרופה פרופרנולול שנועדה להאט את קצב הלב. הרופאים ערכו לחולה אקו לב שהראה תפקוד לב ירוד. בהמשך עבר האיש צנתור לב שלא מצא עדות למחלה בכלי הדם הכליליים (המזינים את שריר הלב). 

 

מבדיקות המעבדה, בדיקת האק"ג ואו לב, הסיקו רופאיו כי הפרעות קצב הלב והפגיעה בשריר הלב נגרמו כתוצאה מלעיסת עלי גת. "לעיסת גת במשך שנים עלולה לגרום לקרדיומיופתיה (פגיעה בשריר הלב) והפרעות קצב על-חדריות בלב", סיכמו ד"ר אלכס בלאט וד"ר אהובה גוליק, שטיפלו באיש.

 

מגביר אנרגיה ומצב רוח

הצמח גת מכיל חומרים פעילים מסוג אמפטמינים. החומר מופק מעלי משי המגרים את מערכת העצבים המרכזית וגורמים להגברת אנרגיה ומצבי רוח.

 

ההשפעה הכימית של הגת נובעת מהחומר קתיונין שבצמח, בעל תכונות המשפיעות על מערכת העצבים. קתיונין פועל כמו אמפתאמין ומשפיע גם על מערכת הלב וכלי הדם. לאחר הלעיסה מתרחשת עלייה בלחץ הדם ובדופק הלב. החומר גורם גם לעלייה בשכיחות התקפי הלב המופיעים בשעות אחר הצהריים וגם להזיות, רעד בידיים, דופק מהיר, כאבי בטן, הקאות, קשיים בנשימה וירידה בלחץ דם.  

 

לפני שבע שנים הוצא החומר קאתיונין מחוץ לחוק. החומר הוא המרכיב בסם חגיגת, ואחזקתו מכירתו והשימוש בו הפכה כדין אחזקת כל סם מסוכן אחר. עם זאת, ועדת הבריאות של הכנס קבעה כי לעיסת עלי גת תמשיך להיות חוקית.


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המרכיב הפעיל לא חוקי, לעיסת הצמח - כן
צילום: מאיר פרטוש
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים