שתף קטע נבחר
צילום: יהודה כץ, דני לרדו, ישראל פיכמן

ציפור כל יום: עורבני מתקלח על אדן החלון

הכירו את העורבני - נאמן ומשפחתי, חקיין מדופלם שיגרום לכם לחשוב שהדלת חורקת, וממש לא בררן כשזה מגיע לאוכל. לקראת פרויקט ספירת ציפורי הבר - הצצה יומית לעולם של הציפורים שחיות לידנו

צופית שמקפצת בין הענפים בחצר, בז שמקנן על גג הבית או צמד בולבולים שמתיישבים על אדן החלון - מי שמקדיש קצת תשומת לב מגלה גם במהלך שגרת היום הלחוצה, כיצד הטבע קופץ לבקר ממש בפתח הבית, אפילו בלב העיר.

 

"סופרים ציפורים בחצר"

 

אבל בשנים האחרונות חלו שינויים מדאיגים בחלק מאוכלוסיות הציפורים שחיות לידנו: השכיחות של עופות פולשים גדלה ואזורי התפוצה שלהם התרחבו, בעוד שמספריהם של מינים מקומיים מתמעטים מידי שנה בכל רחבי הארץ.

 

כדי לדעת אם מגמה זו נמשכת ולשמור על הטבע ליד הבית שלנו, צריך לעקוב אחר ציפורי הבר המתגוררות ליד ביתנו. כאן אתם יכולים להכנס לתמונה, במסגרת פרויקט ספירת ציפורי הבר בחצרות הבתים, 

 

את הפרויקט יזמו שלומית ליפשיץ ודורון להב, מ"המרכז לטיפוח ציפורי הבר בחצר". הם מסבירים שככל שישתתפו יותר סופרים מכל רחבי הארץ - אפשר יהיה לקבל תמונת מצב יותר מדויקת באשר למצב הציפורים. כדי שבאמת תוכלו להשתתף ולזהות את המינים השונים, מעתה ועד שהפרויקט יתחיל נספק הצצה יומית לעולם של כל אחד מהם. והיום: העורבני שחור כיפה.

 

זה חתול? זה ילד? זה ציפור!

העורבני שחור הכיפה היא ציפור בגודל בינוני, עם כתם תכול בכנף וכתמים לבנים ושחורים. נוצות הגוף הן בדרך כלל בגוון בז'-ורדרד. כיפת הראש שחורה בישראל ומפוספסת באירופה.

 

עורבני על אדן החלון (צילום: אבי קופלוביץ)
 

לעורבני יש קול צריחה דו הברתי, עם דגש על התו הראשון. קולות אלה מאפשרים לו לשמור על קשר עם פרטים אחרים בני מינו. אבל הוא מסוגל גם לחקות קולות של ציפורים אחרות ואף רעשים כמו יללת חתול, בכי של ילד, חריקת דלת ואף את הצליל האלקטרוני של פתיחת מנעול המכונית.

 

העורבנים שומרים על נאמנות לבני זוגם כל ימי חייהם, מה שמתבטא בצבע נוצותיהם הזהה, בדומה לציפורים אחרות שזוגיותם קבועה. בתום הקינון הם שומרים על המסגרת המשפחתית עד בוא החורף, מה שמאפשר לראות בסוף הקיץ ובמשך הסתיו משפחות המונות 4-6 עורבנים המשוטטים יחדיו.

 

בכל הקשור לאוכל הם לא בררניים - העורבני הוא אוכל כל, מחיפושיות וחרקים אחרים, דרך נבטים, זרעים ופרות עסיסיים, ועד ביצים וגוזלים של ציפורים ושאריות מזון שונות. גם בלוטי אלון מהווים עבורו מקור מזון חשוב - הוא תולש אותם מהעץ, מפריד אותם מהספלול, מקלף את הקליפה ואוכל את תוכם.

 

העורבני גם נוהג גם להטמין בלוטים ולהחביא אותם: הוא נועץ אותם בקרקע ומגבב עליהם עפר ועלים, במטרה לחזור ולאכול אותם. רק שברוב המקרים הוא לא מוצא אותם והם נובטים, ובכך הוא מסייע להפצת עצי האלון.

 

השם המדעי של העורבני הוא Garrulus glandarius, ופירושו: "הצווחן של בלוטי האלון", כביטוי לקולו ולמקום חיותו. באנגלית הוא נקרא Jay והמשמעות היא "שמח", זאת בשל צבעיו העליזים והתנהגותו הפעלתנית. שם זה הפך לכינוי של אדם רעשן ופוחח. בערבית הוא נקרא קיק.

 

 


 

פרויקט ספירת הציפורים יחל ב-16 בינואר וימשך עד ה-8 בפברואר 2014. ליפשיץ ולהב מזמינים אתכם במהלך תקופה זו לצפות בציפורים בסביבתכם - בגינה, בחצר, בכיכר וברחוב, לזהות את המינים ולספור אותן. למידע נוסף הקליקו כאן .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
העורבני. נאמנות לכל החיים
צילום: ארז אביב
עורבני אוכל בוטנים
צילום: עמיר בלבן
מומלצים