שתף קטע נבחר

משאל העם בסודן יצא לדרך: האם הטרור יכריע?

בבוקרו של יום היסטורי באפריקה, נפתחו בדרום סודן הקלפיות שבהן יתבקשו תושבי האזור להכריע האם יכריזו על עצמאות או יעדיפו להישאר בריבונות הממשלה בחרטום. מעל הכל מונפת חרב הטרור, שמדאיגה גם את ברק אובמה

המתח וההתרגשות בסודן הגיעו הבוקר (יום א') לשיאם, עם פתיחת הקלפיות בחלקה הדרומי של המדינה במשאל העם שבו יוכרע האם יתנתק האזור ממדינת האם שלו ויכריז על עצמאותו, או שימשיך להיות נתון לריבונות הממשלה בחרטום. משאל העם נערך בהתאם להסכם השלום שנחתם ב-2005 בין כוחות הדרום לבין ממשלת סודן בחרטום, ששם קץ ל-20 שנות מלחמת האזרחים באזור, שגבתה את חייהם של מיליוני אזרחים.

 

 

כדי שהפיצול בסודן יוכל לצאת לדרך, דרושה תמיכת רוב רגיל מקרב אזרחי הדרום, בתנאי שלפחות 60 אחוזים מבין 3.9 מיליון התושבים שם יממשו את זכותם להצביע. אם אכן יכריז הדרום על עצמאותו, תהפוך דרום סודן ביולי הקרוב למדינה הצעירה ביותר בעולם, בתקווה ששפיכות הדמים לא תשוב ותציף את הסביבה. 


המדינה השסועה ביותר באפריקה. סודן

 

האווירה החגיגית שעוטפת את האזור נפגמה מעט שלשום, אחרי שכוחות צבא הדרום הותקפו על-ידי חברי ארגון מורדים. בין הצדדים התנהלו חילופי אש, שלפי דובר הצבא, הסתיימו בארבעה מורדים הרוגים.

 

למרות האירוע, העריכו גורמים רשמיים בדרום סודן כי התקרית לא תעיב על ההצבעה במשאל העם, שצפויה להימשך לאורך כל ימות השבוע. את הציפיה לכך שההליך כולו יעבור בשלום חולקים לא רק תושבי האזור, אלא גם רבים בקהילה הבינלאומית.

 

בשבוע החולף התייחסו בכירים אמריקניים, ובהם גם מזכירת המדינה הילרי קלינטון ויו"ר ועדת החוץ של הסנאט, ג'ון קרי, לצורך להשכין שלום במדינה הגדולה ביותר באפריקה, שידעה תקופה ארוכה של סכסוך עקוב מדם. אליהם הצטרף היום גם הנשיא האמריקני בעצמו, ברק אובמה, שכתב טור מיוחד בנושא שפורסם ב"ניו יורק טיימס".

 

במאמר, שנושא את הכותרת: "בסודן, בחירה והתחלה", כתב אובמה: "לא לכל דור ניתנת ההזדמנות לפתוח דף חדש ולכתוב בעצמו פרק חדש בהיסטוריה. היום, בתום מלחמת אזרחים בת 50 שנה שגבתה את חייהם של שני מיליון בני אדם והפכה מיליונים אחרים לפליטים, ניצבת אותה הזדמנות לפני האנשים בדרום סודן".


באה לממש את זכותה. אזרחית דרום-סודנית מצביעה (צילום: AFP)

 

אובמה הזהיר גם כי שיבוש ההצבעה עלול להסב נזק כבד לא רק לסודן עצמה, אלא לאזור כולו. "בשבוע הקרוב יצביעו מיליוני דרום סודנים בשאלה אם להישאר חלק מסודן או להקים מדינה עצמאית משלהם.

תהליך זה, יחד עם פעולותיהם של מנהיגים סודניים, יסייע לקבוע אם האנשים שסבלו כל כך הרבה יעשו סוף כל סוף צעד קדימה לכיוון שלום ושגשוג, או שידרדרו אחורה, לעבר שפיכות דמים. למצב כזה יהיו השלכות לא רק על דרום סודן, אלא גם על אפריקה שמדרום לסהרה ועל העולם".

 

הנשיא האמריקני הביע שביעות רצון מכך שלמרות כל הקשיים והמהמורות שהיו בדרך, הצליח משאל העם לצאת לדרכו. "הצבעה היסטורית זו היא תרגיל ארוך בדרך להגדרה העצמית, ומהווה חלק מהסכם השלום ששם קץ למלחמת האזרחים בסודן", כתב אובמה בטור. "העובדה שההצבעה נפתחה במועדה המתוכנן היא סוג של הכרת תודה לאנשים בסודן שמילאו אחר מחויבויותיהם. רק לאחרונה הצהירה ממשלת סודן על כך שתהיה ראשונה להכיר בעצמאות הדרום, אם כך יכריעו רוב התושבים שם".

 

דברים שרואים משם

בניסיון למנוע מהחשש שהטרור הוא שיכריע לבסוף ויצליח לקטוע את התהליך, קרא אובמה "לאפשר לכל המצביעים גישה לתחנות הקלפי. הם חייבים לתת את קולם באופן חופשי, מבלי שיכפו זאת עליהם או יפחידו אותם. כל הצדדים צריכים להימנע מפעולות פרובוקטיביות שעלולות לגרום למתחים, או למנוע מבוחרים להביע את רצונם".

 

בהתייחסו למצב הקשה השורר באזור אחר של סודן, חבל דרפור, כתב אובמה כי "לא ניתן יהיה לשמור לאורך זמן על השלום בסודן, אם כך לא יהיה גם בדרפור. אסור להתעלם מכך שמאות אלפי חפים מפשע נהרגו שם, ויש לאפשר לכוחות השלום של האו"ם וארגוני הסיוע ההומניטרי גישה חופשית לנזקקים".


"להצביע ללא פחד". אזרח דרום-סודני משלשל את הפתק (צילום: AFP) 

 

את המאמר חתם הנשיא האמריקני בהבטחה לסייע לכוחות הדמוקרטיים במדינה השסועה. "מיליוני סודנים עושים את דרכם לקלפיות כדי להכריע איך יראה גורלם. זהו הרגע שבו מנהיגים בעלי אומץ וחזון יכולים להוביל את בני עמם לעתיד טוב יותר. מי שיעשו את הבחירות הנכונות ייזכרו להיסטוריה, ויהיה להם שותף יציב בארצות-הברית".

 

למרות האווירה האופטימית בוושינגטון, דווקא קרוב מאוד לזירת ההתרחשויות הורגשו חששות כבדים עם פתיחת ההצבעה במשאל העם. נשיא סודן, עומר אל-באשיר, הזהיר רק אתמול כי במקרה שאכן יוחלט על ניתוק, יסבול המחוז הדרומי, שאוכלוסייתו מורכבת בעיקרה מנוצרים, יסבול מחוסר יציבות.

 

בראיון לרשת "אל ג'זירה" אמר הנשיא הסודני כי לכוחות באזור אין את האמצעים להקים לעצמם מדינה יציבה או לדאוג לאזרחים שם. למרות זאת, הראו התחזיות כי רוב המצביעים חוששים הרבה פחות, והם צפויים להצביע דווקא בעד הפילוג והקמת המדינה החדשה.

 

בעיה מהותית שנותנת את אותותיה בכל עת היא הוויכוח בין הצדדים על חבל אביי, אזור עשיר בנפט בדרום סודן שהצדדים טרם הצליחו להגיע לעמק השווה בשאלת השליטה בו. אל-באשיר הבהיר בראיון כי אין בכוונתו לוותר בקלות על הריבונות שם, ואף שיגר אזהרה שלפיה אם יחליטו כוחות הדרום להשתלט על האזור, עלול הדבר להצית מחדש את המלחמה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשיא סודן. אל-באשיר. לא אופטימי
צילום: AP
אובמה. "הכרת תודה לאנשי סודן"
צילום: רויטרס
מומלצים