שתף קטע נבחר
צילום: אלבטרוס

הערכות: מסקנות ששינסקי יעברו ריכוך נוסף

כשבוע לאחר פרסום המסקנות הסופיות של ועדת ששינסקי לבחינת המיסוי על הגז והנפט, נועדו רה"מ ושר האוצר עם חברי הוועדה ועם משקיעי הגז. בתום הפגישה הבטיח נתניהו ללמוד את החומר ולהגיע להחלטה משותפת מסביב לשולחן הדיונים, וההערכות הן כי המסקנות עוד ישונו לטובת היזמים

ראש הממשלה בנימין נתניהו נועד היום (ג') עם אנשי משרד האוצר, חברי ועדת ששינסקי ונציגי חברות הקידוח, על רקע המלצות הוועדה להעלות את גובה התמלוגים שמשלמות החברות למדינה עבור הפקת גז במים הטריטוריאליים של ישראל. ההערכות הן כי מסקנות הוועדה יעברו ריכוך נוסף לפני שיאושרו, כך שיטיבו יותר עם היזמים.

 

הפגישה עסקה בעיקר בבעיית המימון של הפקת הגז במאגר "תמר" לאור שיעורי המס החדשים ובשאלת גובה המס שישלמו המשקיעים הקטנים בחברות הקידוח.

 

 

בפגישה עם ראש הממשלה נכחו בין היתר שר האוצר, יובל שטייניץ; השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן; שר התשתיות, עוזי לנדאו; יו"ר הוועדה, פרופ' איתן ששינסקי; נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר; ראש המועצה הכלכלית יוג'ין קנדל וכן בעל השליטה בקבוצת דלק, יצחק תשובה. גם מנכ"ל נובל אנרג'י, צ'ארס דייווידסון ונציגו של קובי מימון, מנכ"ל ישראמקו, פיני רובין, נכחו בדיון.

 

חברות הקידוח דורשות כי מאגרי "תמר" ו"ים תטיס", שהפוטנציאל המסחרי שלהם נתגלה עוד לפני שמונתה הוועדה לבדיקת מדיניות המיסוי, יוחרגו ממסקנותיה. כמו כן, הם מציעים שיעור מס של 40% על מאגרים עתידיים וכאלה שנתגלו לאחר מינוי הוועדה (קרי, מאגר לוויתן העצום), זאת לעומת מס כולל של 62% שמציעה הוועדה. היזמים טוענים כי הממוצע במדינות המערב עומד על 46% וכי על המס בישראל להיות נמוך מממוצע זה, בשל הסיכון הביטחוני שנשקף למאגרים והעובדה שהקידוח יתבצע במים עמוקים מאוד.

  

במהלך הפגישה הקרינו היזמים לראש הממשלה סרטונים שבהם נראה שר האוצר מבטיח בראיון טלוויזיוני כי מסקנות הוועדה לא ייושמו על מאגרי "תמר" ו"ים תטיס".

 

שר האוצר טען כי חוות הדעת המשפטית קובעת כי אין מניעה לשנות את המיסוי על מאגרים קיימים, אך היזמים טענו כנגדו כי גם אם אין בעיה משפטית בעניין, יש בעיה עקרונית בכך שהממשלה חוזרת בה מהבטחתה.

 

לדברי הנוכחים, הפגישה הייתה מעמיקה ויסודית. ראש הממשלה שמע את טענותיהם של היזמים, שהתרשמו כי המשא ומתן מתחיל אצל ראש הממשלה והוא זה שיכריע – מה תהיה ההצעה שתוגש לאישור הכנסת. נתניהו הבטיח לנוכחים ללמוד את החומר ולהגיע להחלטה משותפת מסביב לשולחן הדיונים, ונראה שהד

 

ראש הממשלה הוסיף שיקים קרן מרווחי הגז שתתמקד בביטחון ובחינוך. "רשמתי לעצמי את הנושאים שהעלתם ואתייחס אליהם בהתייעצות עם שרי האוצר, התשתיות, איכות הסביבה והנגיד. האינטרס שינחה אותי זה אך ורק טובתה של מדינת ישראל", אמר.

 

בסיכומו של עניין יצאו הצדדים מהפגישה ללא הכרעה, אך עם ההבנה ששיעור המס הסופי ייקבע בהסכמת כל הצדדים תוך דיון עם נתניהו וכי ההצעה שתצא ממשרד ראש הממשלה לאישור הממשלה והכנסת לא תיתקל בהתנגדויות נוספות מצד חברות הקידוח.

 

שטייניץ: אין גבול לחמדנות של יזמי הגז

מוקדם יותר היום אמר ששינסקי בכנס במרכז הבינתחומי בהרצליה כי המימון של פרויקט תמר לא ייפגע. "כשהתחלנו לעבוד בדקנו שאנחנו על קרקע מוצקה מבחינה משפטית, שכל שינוי שאנחנו מכניסים כיוון שהוא לא חל על הכנסות עבר, אינו רטרואקטיבי, אלא על הכנסות עתידיות", אמר יו"ר הוועדה לבחינת המיסוי על הגז.

 

בתגובה לדברים, אמר יו"ר דלק אנרגיה יורם טורבוביץ' כי "מה שקורה זה שאנחנו הופכים ברגע מהמקום הכי טוב בעולם לחפש בו אחר אוצרות טבע, למקום הכי גרוע בעולם - בבת אחת ורטרואקטיבית".

 

בהתייחס לדבריו של שר האוצר יובל שטייניץ כי "אין גבול לחמדנות של יזמי הגז", אמר טורבוביץ': "החמדנות היא של האוצר. עוזר שר האוצר אמר לא מזמן שאנחנו צריכים להודות על כך שלא מכניסים כאן לכלא את מי שמתנגד להלאמה, כמו ברוסיה. אז אולי אני אגיד תודה על כך שאני עדיין חופשי".

 

ביום ראשון נתניהו הפתיע בפתח ישיבת הממשלה, ואמר כי בכוונתו להיפגש עם חברי ועדת ששינסקי, עם שרי הממשלה, נגיד בנק ישראל והמשקיעים בקידוח תמר, ורק לאחר מכן יחליט על המלצה לממשלה. "בכך ישראל תקבל החלטה קריטית לגבי משאב טבעי חשוב", אמר ראש הממשלה. "אמליץ בפני הממשלה להקים קרן לאומית לישראל שתיקח את פירות הגז למטרות חשובות - ביטחון וחינוך"


פורסם לראשונה 11/01/2011 19:21

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש הממשלה נתניהו ואיתן ששינסקי
צילום: משה מילנר, לשכת העיתונות הממשלתית
מומלצים