שתף קטע נבחר

מי ידאג יותר טוב לפנסיה, העובד או המעסיק?

הסוכנים והיצרנים הפנסיוניים טוענים שהמעסיק צריך לתווך בין העובד לתוכנית הפנסיונית. באוצר מאמינים שההחלטה צריכה להיות דווקא בידינו ומבטיחים שבקרוב נוכל לבחור גם סוכן וגם מוצר פנסיוני. האם לגורם מתווך יש יתרון?

האם תוכניות האוצר להעביר את בחירת סוכן הביטוח להחלטת העובד היא מהלך נכון? לפחות מצידם של היצרנים הפנסיוניים והמעבידים נראה, באופן לא מפתיע, שהתשובה חד משמעית.

 

 

בכנס "דעת תמורה" שהתקיים אתמול (ה') באוניברסיטת תל אביב, ועסק בביטחונו הפנסיוני של העובד אמר רמי דיין, משנה למנכ"ל כלל ביטוח, כי המעבר להחלטה עצמית של העובד הוא נכון, אבל יש לשים אותו בסייגים הרלוונטים. "למעסיק יש תפקיד חשוב גם בבקרה ופיקוח וגם בליויי העובד. אם יוציאו את המעסיקים לגמרי מהמסלול זה יפגע בחוסכים וגם המוצרים יהיו נחותים יותר".

 

כחלק הרפורמה המתוכננת, שפרטיה הוצגו בחודש נובמבר האחרון, בכוונת אגף שוק ההון ביטוח וחיסכון במשרד האוצר, להוציא את המעסיקים כגורם מתווך בין העובד לבין סוכני הביטוח ומנהלי ההסדרים. העובד לא יידרש להתנהל מול מנהל ההסדרים של המעסיק, אלא יבחר בעצמו מי יהיה היועץ או הסוכן שלו, שיציע לו את המוצר הפנסיוני.

 

הטענה המרכזית היא שלרוב אותם מנהלי הסדרים מנתבים בפועל את העובד למוצר הספציפי אותו הם מעוניינים למכור ופחות למוצר המתאים לצרכיו והמעבידים לעיתים אף מעודדים זאת.

 

לטענת הראל וידרמן, מנהל שכר והטבות בחברת רפאל, המעסיקה אלפי עובדים בתחום התעשיה הביטחונית, טיפול המעסיק בנושאי החיסכון הפנסיוני נותן ערך מוסף בהטבות ותנאים עודפים שאין אפשרות לעובד הפרטי לקבל אותם. "מסגרת היחסים בין המעביד ליצרנים, מהווה יתרון לעומת פרט שעובד מול היצרן. כך לדוגמה כיסוי אובדן כושר עבודה מורחב, והטבות נוספות. קשה לי לראות איך הפרט מצליח לעשות את זה לבד בלי המעסיק ובלי מנהל ההסדר".

 

בתגובה לדברים אמר רג'ואן גרייב, המשנה למפקח על שוק ההון, כי מדובר בתוכנית שעדיין לא גובשה באופן סופי, וכי הן היצרנים והן מנהלי ההסדרים הוזמנו להשמיע את הערותיהם והסתייגויותיהם מהתוכנית המוצעת, במהלך החודש הקרוב.

 

"למדינה תפקיד חשוב"

מוקדם יותר הדגיש פרופ' אבי ספיבק, מהמחלקה לכלכלה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב ומכון ון ליר, את הקונפליקט בו נמצאת המדינה. זאת, לדבריו, כיוון שהמגמה היא להעביר את האחריות לחיסכון לידי הציבור, אולם המדינה עדיין לוקחת אחריות במקרים מסויימים כגון בעת משבר כלכלי, בצורה של רשת ביטחון.

 

"באופן עקרוני אין ברירה. רוב העולם עובר מזכויות מוגדרות למצב שבו העובד יהיה נתון לחסדי השוק. כדי לאזן מערכות, העובד צריך להיות אחראי אבל למדינה יש תפקיד מאוד חשוב. כי זה עדיין תחום מסובך ומורכב", אמר.

 

לדברי ספיבק התערבות המדינה צריכה להביא לכך שבמערכת יהיו אלמנטים ידידותיים לכולם: "אדם צריך להיות מסוגל לקרוא את התלוש שלו, מעבר לזה זה מאוד מסובך, וזו אחריות של המדינה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
העובד יפסיד או ירוויח?
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים