שתף קטע נבחר

מחקר: שילוב 2 תרופות יעיל יותר ללחץ דם גבוה

נוטלים תרופה להורדת לחץ הדם? כדאי שתוסיפו עוד אחת. מחקר בריטי שכלל כ-1,200 איש מצא כי שילוב של שתי תרופות נותן תוצאות טובות ומהירות יותר מטיפול מסורתי בתרופה אחת, ומגן ביעילות מפני שבץ מוחי והתקפי לב. בישראל: כ-25% סובלים מיתר לחץ דם

שתיים עדיפות מאחת: עד לאחרונה מקובל היה לטפל ביתר לחץ דם בתרופה אחת, אלא אם כן לחץ הדם לא התאזן. מחקר חדש מביא עדות נוספת לכך ששילוב של שתי תרופות לטיפול ביתר לחץ דם הוא יעיל יותר מטיפול בתרופה אחת. המחקר פורסם בגיליון האחרון של כתב העת הרפואי היוקרתי Lancet.

 

 

צוות החוקרים מאוניברסיטאות קיימברידג', גלזגו ודאנדי עקבו אחרי 1,254 חולים מעשר מדינות, הסובלים מיתר לחץ דם. החוקרים השוו את השפעת הטיפול בתרופה אחת ליתר לחץ דם (אליסקראין מקבוצת התרופות ACE או אמלודיפין מקבוצת התרופות שהן חוסמות סידן) לבין השפעת הטיפול בשילוב של שתי התרופות.

 

"רוב המטופלים ירוויחו משילוב תרופות"

מתוצאות המחקר עלה כי בתוך שישה חודשי המחקר ירד לחץ הדם אצל אלה שקיבלו את הטיפול המשולב 

בשיעור של 25% יותר בהשוואה לקבוצת המחקר שטופלה בתרופה אחת. אלה שטופלו בשילוב התרופות היו בעלי לחץ דם נמוך ב-6.5 מ"מ כספית בהשוואה לקבוצה השנייה.

 

עוד נמצא כי אלה שטופלו בשילוב התרופות היו בסיכון נמוך יותר להפסיק את נטילת התרופות בשל תופעות לוואי.

 

פרופ' מוריס בראון, ראש צוות החוקרים, נלהב מתוצאות המחקר: "הממצאים שוברים את מיתוס הטיפול ביתר לחץ דם. רוב המטופלים יהיו מוגנים טוב יותר מפני שבץ מוחי והתקפי לב בטיפול משולב בשתי תרופות".

 

"כבר שנים ידוע שכשלושה רבעים מהמטופלים ביתר לחץ דם נזקקים ליותר מתרופה אחת", אומר ל-ynet ד"ר אמיתי אלקיים, מומחה לרפואה פנימית ויועץ יתר לחץ דם, "תרופות משלב העובדות במנגנונים משלימים משיגות איזון מהיר יותר וטוב יותר מאשר תרופה אחת, ולעתים עם פחות תופעות לוואי. בארץ קיימות שתי תרופות המשלבות תרופות במנגנונים דומים בכדור אחד. התרופה שנבדקה במחקר הנוכחי, אליסקירן, משווקת בארץ כתרופה בודדת והמחקרים האחרונים נותנים תקווה כי שימוש בתרופה זו יסייע בהגנה ובשימור תפקוד הכליה יותר מתרופות אחרות, מעבר להשפעתה בהפחתת לחץ הדם".

 

רבע מהישראלים סובלים

לחץ דם הוא לחץ שמפעיל הדם על קירות העורקים שבהם הוא זורם. לחץ הדם מתבטא בשני ערכים: הגבוה (סיסטולי) מתייחס ללחץ שנוצר בעורקים כתוצאה מהתכווצות הלב, והנמוך (דיאסטולי) מבטא את הלחץ בעורקים בזמן שהלב במנוחה, בעת התרפות חדרי הלב, מיד לפני ההתכווצות הבאה. שני הערכים נמדדים מספרית על פי מילימטר כספית.

 

לחץ הדם הממוצע הנחשב תקין הוא 120/80. יתר לחץ דם מוגדר בערכים 140/90 ומעלה.

 

על פי ההערכות, כרבע מהאנשים בישראל סובלים מיתר לחץ דם - שיעור דומה

 לזה הנמדד בארצות הברית - ומדי שנה מתגלים עוד כ-70 אלף איש הסובלים מהמחלה. שכיחות המחלה עולה עם הגיל: אצל צעירים בשנות השלושים לחייהם שכיחות יתר לחץ הדם עומדת על כעשרה אחוזים, בעוד שיותר מ-75% מבני ה-75 ומעלה יסבלו מיתר לחץ דם.

 

יתר לחץ הדם מתפתח בגוף במשך שנים מבלי סימנים מעידים, ומגביר את הסיכון באופן משמעותי ללקות במחלות לב וכלי דם ובהם התקף לב ושבץ מוחי. מסיבה זו יש חשיבות לאבחון בזמן של יתר לחץ הדם ומתן טיפול יעיל. מגיל 40 ומעלה מומלץ למדוד את לחץ הדם לפחות אחת לשנה. אם יתגלה יתר לחץ דם יתחיל הרופא במדידות חוזרות ובאבחון מחלות העלולות לגרום ליתר לחץ דם.


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מכונה "הרוצח השקט"
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים