שתף קטע נבחר

רטוב בקאסר אל-יהוד: לטייל, להתפלל, להיטבל

אלפי צליינים נוצרים הלכו בדרכו של ישוע השבוע, והוטבלו בקאסר אל-יהוד שבנהר הירדן. רון פלד הצטרף לטקס המיוחד באחד מאתרי הנצרות החשובים בארץ הקודש

אחת לשנה ב-18 בינואר, יורדים אלפי צליינים אורתודוכסים אל אתר הטבילה המסורתי בנהר הירדן צפונית לים המלח, קאסר אל יהוד, ועורכים טקסי הטבלה מסורתיים מהמרתקים והססגוניים שבארץ הקודש.

 

חג ההתגלות או בשמו הלועזי, חג אפיפניה (התגלות ביוונית) מסמל שני אירועים נוצריים חשובים בחייו של ישוע מנצרת: האחד - ביקורם של שלושת החכמים שביקרו בבית לחם במהלך הולדתו של ישוע והכירו בהתגלותו של המשיח, והשני - הנחגג בנהר הירדן, יום הטבלתו של ישוע בידי יוחנן המטביל.

 

בברית החדשה מתואר סיפור ההטבלה במספר גרסאות. בבשורה על פי מתי פרק ג' נכתב: "וַיְהִי כַּאֲשֶׁר נִטְבַּל יֵשׁוּעַ וַיְמַהֵר וַיַּעַל מִן־הַמָּיִם וְהִנֵּה הַשָׁמַיִם נִפְתְּחוּ־לוֹ וַיַּרְא אֶת־רוּחַ אֱלֹהִים יוֹרֶדֶת כְּיוֹנָה וְנָחָה עָלָיו׃ וְהִנֵּה קוֹל מִן־הַשָׁמַיִם אוֹמֵר זֶה בְּנִי יְדִידִי אֲשֶׁר־רָצִיתִי בּוֹ". מקור השם "קאסר אל-יהוד" הינו מבצר היהודים. על פי מסורת אחרת, ממש כאן חצה עם ישראל, בראשותו של יהושוע בן נון, את הירדן בכניסתו אל הארץ המובטחת לפני כ-3,200 שנים. גרסה נוספת הנה "קצר" אל יהוד - לשבור את היהודים - ע"ש שבירת המים, כמוזכר בספר יהושוע המים "נכרתו" כלומר נשברו.


מקום הטבלתו של ישוע. קאסר אל יהוד, השבוע (צילום: רון פלד)

 

אחד מאתרי הנצרות החשובים בארץ הקודש

בצידו המערבי-ישראלי של עמק הירדן, אזור המכוּנה "ארץ המנזרים", ישנם שרידים של קאפלות וכנסיות נוצריות רבות שננטשו עם השנים, לאחר שהאזור עבר רעידת אדמה חזקה לפני כ-50 שנה. מאוחר יותר האזור מוקש בידי צה"ל במהלך שנות ה-70 בשל חדירות מחבלים מהאזור ("ארץ המרדפים"). קשה לפספס את גדרות הברזל ושלטי "זהירות מוקשים" שבמקום, כמו גם את יופיו התנ"כי של האזור. בימים אלה צה"ל, המנהל האזרחי וממשלת ישראל בודקים חלופות שונות להוצאת המוקשים וניטרולם על מנת שהמקום יתפקד כאתר תיירות רגיל ככל שניתן.

 

הירידה ההמונית בבוקר החג אל הירדן מרשימה וססגונית. נזירים אתיופים לבושים במדים המסורתיים, מלויים באלפי צליינים אתיופים שיורדים לכיוון הנהר תוך שירה וריקודים לקול הלמות התופים. מיד אחריהם יורדת השיירה הראשית ובראשה הפטריארך היווני-אורתודוכסי, מלווה בנזירים ועשרות צעירים בתהלוכה מרובת ניגון חלילים, בתופים ושירה - מחזה מרהיב ביותר.

 

חשוב לזכור כי אתר הטבילה נחשב לאחד מאתרי הנצרות החשובים בארץ הקודש, אחרי ירושלים ובית לחם. מיד לאחר סיומהּ של הצעדה וטקס דתי בהנהגתו של הפטריארך, ממשיכה פמלייתו ישירות אל מימי הירדן. במקום רחבת עץ לצליינים ומצידו השני של הנהר, בִּימה בצד הירדני, מרחק של עשרה מטרים מהצד הישראלי.


נזירים אתיופים לבושים במדים המסורתיים (צילום: גד רייז)

 

מחד צליינים, מאידך חיילים

מרתק לראות כאן את נהר הירדן במיטבו (בימים אלו בכל אופן) - מים זורמים וצמחייה עבותה משני צידיו. אלפי הצליינים בצד הישראלי צופים ממרחק כמה עשרות מטרים בטקס הטבילה המסורתי. לפתע מגיע הפטריארך עם מלוויו מחזיק ענפי דקל. בהגיעו אל גדת הירדן נשמעים פעמוני הכנסייה שבצידו הירדני של הנהר. הפטריארך משחרר בזו אחר זו שלוש יונים צחורות, המסמלות את הגעת היונה אחרי הטבלתו של ישוע, והקהל עונה בשירה בכמה קולות ושפות - יוונית, רוסית, ואפילו רומנית.

 

האווירה במקום די הזויה. מצד אחד הטקס העתיק והמסורתי, אלפי צליינים שרים ומתרגשים, ומאידך חיילים ירדנים במרחק של עשרה מטרים מאיתנו, כשעל כולם מנצחת המקהלה הבלתי נגמרת של למעלה מ-20 אלף עולי רגל נוצרים ממזרח-אירופה ויוון.

 

אתר קאסר אל יהוד פתוח 6 ימים בשבוע, בתאום מראש עם רשות הטבע והגנים באי-מייל או בטלפון 02-6504844, ולא מול צה"ל. בתקופה הקרובה ייפתח האתר 7 ימים בשבוע וללא צורך בתיאום כלשהו.

 

המשרד לשיתוף פעולה אזורי מפתח את אתר הטבילה, יחד עם משרד התיירות ובתיאום מול גורמים נוספים הפועלים בשטח, על מנת להפכו לאתר עלייה לרגל לצליינות ועבור ציבור המבקרים הרחב. בימים אלה מתוכננת הקמת סכר לייצוב מפלס המים. ירדן הביעה תמיכה עקרונית בהקמת סכר משותף לשמירה על מפלס מי הירדן באתר.

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קאסר אל-יהוד
צילום: רון פלד
מומלצים