שתף קטע נבחר

צילום: גיל יוחנן

ברק נגד וינשטיין: גלנט האיש המתאים לתפקיד

היועץ המשפטי הביע ספק אם גלנט ראוי ערכית להיות רמטכ"ל, שר הביטחון פרסם הצהרה תמיכה גורפת: "הוא לוחם עז נפש. הצורך במינוי מתחדד נוכח הזעזועים במזרח התיכון". עם זאת, לא ברור כיצד ינהג כעת: "אני חלוק על עמדת היועץ המשפטי אך מכבד אותה"

וינשטיין וברק, ראש בראש: במקביל להודעתו של היועץ המשפטי לממשלה, לפיה "ספק אם ראוי מבחינה ערכית" למנות את האלוף יואב גלנט לרמטכ"ל על רקע פרשת הקרקעות, שיגר הערב (יום ג') שר הביטחון הצהרת תמיכה גורפת בקצין הבכיר שבו בחר.

 

 

מוקדם יותר פורסם לראשונה ב-ynet על החלטת היועץ המשפטי שלא להגן על מינוי גלנט לתפקיד הרמטכ"ל בבג"ץ. בהודעה שהעביר בערב לבג"ץ מסר וינשטיין כי העביר את ההחלטה בסוגייה לטיפול ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון אהוד ברק כדי שיוכלו לשקול את נסיבות העניין ולקבל החלטה מושכלת.


בית המריבה. "האיש המתאים ביותר לפקד על צה"ל" (צילום: ג'ורג גינסברג)

 

עם זאת, הוא הדגיש שקיימים קשיים משפטיים משמעותיים לאשר את המינוי. בנוסף, בהודעה הטיל וינשטיין ספק אם אכן גלנט ראוי מבחינה ערכית לפקד על צה"ל.

 

בהודעה ששחרר, הביע שר הביטחון צער ואכזבה מהחלטתו של וינשטיין,

 והתעקש כי "מדובר באיש המתאים ביותר לפקד על צה"ל בעת הזאת". לדברי ברק, "האלוף גלנט הוא לוחם עז נפש, מפקד מהטובים שהיו לצה"ל ואיש שרבים בעם ישראל חייבים לו רבות".

 

ברק הדגיש כי "חשבתי ועודני חושב כי לאלוף גלנט יש את היכולת, הניסיון, קור הרוח והחזון לפקד על צה"ל. צורך זה מתחדד עוד יותר נוכח הזעזועים הפוקדים בשבועות האחרונים את המזרח התיכון. אני חלוק על עמדת היועץ המשפטי אך מכבד אותה".

 

בעקבות הודעת היועץ המשפטי לממשלה, מסרו עורכי הדין נדב אפלבאום וזיו גלסברג, המייצגים את התנועה הירוקה שעתרה נגד המינוי, כי התשובה "תמוהה ואף פגומה. היועץ המשפטי לממשלה הודה, כי יש בעיה ערכית בהותרת המינוי על כנו. לטעמנו, לאחר הודעה כזו אין מנוס מלהורות על ביטול המינוי באופן ברור. העובדה שהחלטת היועץ המשפטי סותרת את המלצת ועדת טירקל, מוכיחה כי הוועדה לא ביצעה את תפקידה כראוי ולפיכך החלטת הממשלה פסולה ודינה להתבטל".

 

"למנות כמה שיותר מהר"

משמעות החלטתו של וינשטיין היא שמינוי גלנט לתפקיד הרמטכ"ל חוזר לשולחן הממשלה. על-פי החוק, מי שיכול להמליץ על מועמד מתאים לתפקיד הרמטכ"ל הוא שר הביטחון, והשרים נדרשים להצביע בעד או נגד. לכן, מלבד התייעצויות עם ראש הממשלה שהן אפשריות, לא מוטלת על ברק כל חובה לשמוע את דעת השרים בסוגיה.

 

למרות זאת, החזרתו של היועץ המשפטי את מינוי הרמטכ"ל לממשלה צפויה לעורר סערה בקרב השרים. בין חברי הממשלה שוררת מחלוקת קשה לגבי האופן שכעת צריך לנהוג בו.

 

בעוד שחלק מהשרים טוען כי יש להאריך את כהונתו של הרמטכ"ל הנוכחי גבי אשנכזי, אחרים סבורים יש לקבל הכרעה מהירה ולמנות רמטכ"ל חדש. "ברור לגמרי כי במצב שנוצר צריך להאריך לאשכנזי את הקדנציה", אמר שר בכיר בליכוד ל-ynet, "למרות הרצונות של אהוד ברק, הדבר הנכון לעשות זה להאריך לאשכנזי את הקדנציה, ולאפשר לעניינים בצבא להירגע, ולבחור רמטכ"ל בצורה מסודרת ולא בחיפזון".

 

מנגד, שר אחר הדגיש כי "אם גלנט לא יוכל להיות רמטכ"ל, אז צריך למנות רמטכ"ל אחר כמה שיותר מהר. צריך לקבל הכרעות בדחיפות, ולא למשוך זמן".

 

עם זאת, אותו שר הוסיף: "אם רוצים עוד זמן כדי להחליט, ואולי אף למצוא מועמד מבחוץ,

 אז צריך להאריך לאשכנזי. השאלה היא האם לנוכח היחסים בין ברק לרמטכ"ל, ניתן בכלל לבצע מהלך כזה".

 

בינתיים, לאור הסערה בימים האחרונים, בורסת שמות המועמדים לתפקיד הרמטכ"ל ה-20 של צה"ל נפתחה מחדש. לפי שעה, המועמדים המידיים הם האלוף בני גנץ וגדי אייזנקוט. אולם, לא מן הנמנע שברק יחליט לבחון מועמדים נוספים. בין השמות שהוזכרו בימים האחרונים: יאיר נווה,שלא מזמן חזר לצה"ל לתפקיד סגן הרמטכ"ל, והאלופים במיל' משה קפלינסקי ושלמה ינאי.

 

בהכנת הידיעה השתתף חנן גרינברג
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברק מגבה את גלנט
צילום: אריאל חרמוני משרד הביטחון
וינשטיין. "ספק אם המינוי ראוי ערכית"
צילום: יוני רייף
מומלצים