שתף קטע נבחר

בעקבות מובארק: נשיא תימן לא יאריך את כהונתו

יממה לאחר שמלך ירדן פיזר את הממשלה ונשיא מצרים הודיע שיפרוש מתפקידו, הכריז נשיא תימן עלי עבדאללה סאלח כי יסיים את תפקידו ב-2013. בשבוע שעבר קראו רבבות מפגינים לסאלחי, הנתפש כמושחת, לעזוב את השלטון בו הוא אוחז זה 32 שנה

העולם הערבי ממשיך לעבור טלטלות אחת אחרי השנייה: האירועים במצרים מטלטלים את העולם הערבי. אחרי שמלך ירדן עבדאללה פיזר את ממשלתו ולאחר שנשיא מצרים חוסני מובארק הודיע על פרישתו מהתפקיד אחרי הבחירות, הודיע היום (יום ד') נשיא תימן כי לא ירוץ לכהונה נוספות ושלא יעביר את מושכות השלטון לבנו.

 

 

בהודעה שמסר לפרלמנט התימני מסר סאלח: "לא אאריך את כהונתי כנשיא מעבר לזו הנוכחית, ולא אעביר לבני את השלטון בירושה". הודעתו של סאלח באה לאחר שבשבוע שעבר הפגינו רבבות בני אדם בבירת תימן בדרישה שהנשיא יפרוש מתפקידו. מאז ההתקוממות העממית שהביאה להדחת נשיא תוניסיה ולהפלת ממשלת מצרים, מתפשטת המחאה ברחבי העולם הערבי.


חסמו את הרחובות וקראו לנשיא לפרוש. מפגינים בצנעא (צילום: AP)

 

המפגינים בתימן, ובראשם מנהיגי אופוזיציה ופעילים צעירים, התאספו בארבעה מוקדים שונים בבירה צנעא וחסמו את הרחובות לתנועת כלי רכב. הם קראו קריאות בגנות הנשיא, השולט במדינה זה 32 שנה. "לא נסכים לאף צעד מלבד עזיבת הנשיא", אמר חבר הפרלמנט העצמאי אחמד חשיד.

 

ההפגנות בתימן סימלו את התפשטות המחאה בעולם הערבי מאז ההפיכה בתוניסיה, שגם סיפקה השראה לאירועי המחאה הגדולים ביותר שידעה מצרים בימי שלטונו של חוסני מובארק.

תימן היא אחת המדינות העניות ביותר בעולם הערבי הסובלת ממילא מאי-יציבות: התחזקות אל-קאעידה, מרד בצפון ותנועה בדלנית בדרום.

 

סאלח ניסה להרגיע את הרוחות על ידי העלאת משכורות הצבא והכחשת טענות לפיהן הוא מכשיר את בנו לרשת את מקומו. אחרי ההפיכה בתוניסיה, הוא הורה לממשלתו לקצץ את המסים ב-50 אחוזים וכן להטיל מגבלות נוקשות על מחירים בשוק. במקביל, הוא שיגר שוטרים וחיילים לנקודות אסטרטגיות בצנעא והאזורים הסמוכים לה.

 

אולם כל הצעדים הללו לא מנעו מיריביו לצאת לרחובות בדרישה שיפרוש. כמעט חצי מהתימנים חיים במשקי בית המרוויחים פחות משני דולר ליום וכן סובלים מתנאים סניטריים ירודים. פחות מעשירית מהכבישים סלולים במדינה ועשרות אלפי תושבים איבדו את בתיהם כתוצאה מהעימותים המזוינים בין כוחות הביטחון למתנגדי המשטר השונים והמגוונים.

 

משטרו של סאלח נתפס כמושחת ולמעשה אינו מצליח לשלוט בשטחים רבים מחוץ לבירה. כהונת הנשיא צפויה להסתיים ב-2013, אולם נאמניו בפרלמנט מבקשים לתקן את החוקה כדי להעניק לו שתי כהונות נוספות בנות עשר שנים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נכנע ללחץ ההמונים. סאלח
צילום: רויטרס
אחת המדינות העניות בעולם הערבי. מפגינים בצנעא
צילום: AP
מומלצים