שתף קטע נבחר

המחאה דועכת? אלפים בכיכר בקהיר, נפתח מו"מ

רק אלפים בודדים הגיעו הבוקר לכיכר א-תחריר, וגם הצבא המצרי צמצם את פריסתו באזור. סגן הנשיא המצרי סולימאן פתח בדיאלוג עם תנועות האופוזיציה, ובהן "האחים המוסלמים"

כמעט שבועיים עברו מאז תחילת המהומות במצרים, והפיכה עדיין אין. אחרי הפגנות הענק, שבהם יצאו מאות אלפים לרחובות בקהיר ובאלכסנדריה, היום (יום א') נראה שהמחאה דועכת, ורק אלפים בודדים הגיעו לכיכר א-תחריר. במקביל, החלו היום לראשונה השיחות בין סגן הנשיא החדש, עומר סולימאן, לבין תנועות האופוזיציה - ובהן גם "האחים המוסלמים".

 

מצרים על סף הפיכה - הדיווחים והתמונות בעמוד מיוחד :

עדכונים שוטפים על מצרים גם בפייסבוק של ynet

 

רשת "אל ערביה" דיווחה כי "האחים המוסלמים" הסכימו לדיאלוג בינם לבין המשטר המצרי, והודיעו כי הם דבקים בכל דרישות המפגינים. פרט לתנועת האופוזיציה הראשית במצרים, משתתף בשיחות עם סולימאן גם נציג מטעמו של ד"ר מוחמד אל-בראדעי.

 

בינתיים נראה כי שיחות אלה תורמות לשקט היחסי בקהיר. בשעה זו מתגודדים כמה אלפים בכיכר - מספר נמוך יחסית לשבוע שעבר. המפגינים שומרים בסך הכל על הסדר ומסתפקים בשירים ובקריאות נגד הנשיא הפורש חוסני מובארק. גם הצבא המצרי צמצם את פריסתו באזור.

אחרי הפגנות הענק ביום שישי, "יום העזיבה" - שגם הן לא הובילו לשינוי דרמטי - ההפגנות היו קטנות יחסית, וגם לא אלימות, כקרבות הרחוב באמצע השבוע שעבר.

 

שתי סיבות לנוכחות הקטנה יחסית בכיכר אפשר למצוא במזג האוויר החורפים ובעובדה שפיתרון לא נראה באופק. השאלה כמה זמן יצליחו המפגינים להחזיק מעמד בכיכר בקהיר מבלי לשוב לבתיהם עשויה להיות מכרעת עבור תנועת המחאה, בעוד שהמשטר עדיין מקווה לשרוד את גל הזעם.

 


אוהלם הוא מבצרם. מפגינים בכיכר א-תחריר בקהיר, היום (צילום: AP)

 

"אנחנו חייבים להמשיך במרץ כדי להפיל את הממשלה", מסביר אחמד עבד אל-מנעים, סטודנט בן 22 שלן בכיכר כבר כמה לילות. "המהפכה הצרפתית לקחה הרבה מאוד זמן, כך שהאנשים יוכלו בסופו של דבר לקבל את זכויותיהם. גם אם נאלץ לבזבז את כל חיינו כדי להיפטר ממובארק - נעשה זאת". שריף מוחמד, איש אלקטרוניקה, חושב שבכל יום שהמפגינים מעבירים בכיכר - הם צוברים עוד הישג מול מובארק: "אולי נהיה עייפים במשך חודש, אבל נהיה חופשיים בשארית חיינו".

 

כתב רשות השידור הבריטית BBC בקהיר, פול דנהאר, דיווח כי כרגע נמצאים בכיכר א-תחריר אוהלים רבים שהקימו מתנגדי השלטון, אך שהמחאה הזועמת שינתה את פניה ונראית יותר כמו פסטיבל מוזיקה בריטי".

 

אחמד אוסמן, תושב קהיר סיפר ל-BBC: "שבתי למשרד שלי לאחר ש-80 אחוזים מהמדינה נחטפו בשלושה עשר הימים האחרונים. אני מקווה שחבריי בכיכר תחריר ישימו סוף למחאתם, עכשיו כשהם זכו בהישגים יוצאים מגדר הרגיל". אוסמן הוסיף כי "אנשים רוצים להשיב לעצמם את החיים הנורמליים. עכשיו זה הזמן לקיים דיאלוג, להחיל רפורמה פוליטית - אבל לא עוד הפגנות מחאה ברחוב".

 

אוסמן ביקש להדגיש כי הוא אינו משתייך למפגינים שתומכים או מתנגדים לשלטונו של חוסני מובארק. "אני בסך הכל אדם שמשתייך למיעוט השקט", אחר.  

 

כמו מנהיגים רבים בעולם, גם האפיפיור קרא להשכנת שלום במצרים. בנדיקטוס ה-16 נאם בפני אלפי מאמינים בכנסיית סן-פטרוס בוותיקן ואמר כי הוא מתפלל שמצרים תמצא שלווה. הוא הוסיף ואמר כי הוא עוקב אחר "המצב השברירי אצל העם המצרי היקר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רק אלפים בא-תחריר
צילום: רויטרס
סולימאן. פתח בשיחות עם האופוזיציה
צילום: AFP
מומלצים