שתף קטע נבחר

ביניש בכנסת: שופטים לא עובדים בבית חרושת

בעקבות התאבדותו של השופט בן-עטר, התכנסה ועדת חוקה חוק ומשפט לדיון מיוחד בעומס העבודה המוטל על השופטים. "דרוש שינוי, בלי מהפך בגישה – לא נשיג את המטרה", אמרה ביניש

ועדת חוקה חוק ומשפט התכנסה היום (ב') לדיון מיוחד בעומס העבודה המוטל על השופטים בישראל, על רקע התאבדותו של השופט מוריס בן-עטר בשבוע שעבר. מלבד חברי הוועדה, בדיון נכחו גם נשיאת בית המשפט העליון דורית ביניש, שר המשפטים יעקב נאמן, נשיאי בתי משפט מחוזי ושופטי שלום. במהלך הדיון, ביניש ונאמן הדגישו בפני חברי הוועדה כי דרוש שינוי רציני במערכת המשפט. "שופטים לא עובדים בבית חרושת", הבהירה נשיאת בית המשפט העליון.

 

 

בן-עטר, בן 54 במותו, נמצא ביום רביעי בשבוע שעבר ללא רוח חיים בביתו ביישוב מכבים ולצדו מכתב התאבדות. "העומס הכריע אותי", הוא כתב במכתב וביקש סליחה מבני משפחתו. בעקבות התאבדותו, עולם המשפט הוכה בהלם.


מודעת האבל בבית המשפט בירושלים (צילום: אוהד צויגנברג) 

 

הדיון בוועדה היום נפתח בקימה לזכרו של השופט. "איני רוצה לעסוק היום במה גרם למותו הטראגי", פתח יו"ר הוועדה, ח"כ דוד רותם את הדיון, "אני רוצה לעסוק באיך אנחנו פותרים את העומס הנוראי המוטל על השופטים בישראל. מותו הוא תמרור אדום וזועק עבור מערכת המשפט בישראל. אם אתם השופטים לא יכולים לזעוק, אנו נזעק עבורכם".

 

זמן קצר לאחר מכן, בזמן שהדיון יצא להפסקה, הבטיח ח"כ רותם בשיחה עם ynet כי יעשה ככל יכולתו על למנת להגדיל את התקציבים של מערכת המשפט. "אני משוגע. הם לא מכירים אותי", אמר יוזם הדיון, "אני אדאג שהתקציבים אכן יגיעו למערכת המשפט. אני אקפיא לאוצר את כל החוקים שעוברים בוועדה שלי, עד שהם יעבירו את הכסף כדי למנוע את עינוי הדין מעם ישראל ומשופטי ישראל".

 

במהלך הדיון ציין השר נאמן שאתמול ביקר בבית משפחת בן-עטר והתייחס לעומס עמו נאלצים השופטים. הוא הדגיש כי דרוש שינוי במערכת הצדק. "מספר התיקים התלויים בבתי המשפט לנפש במדינת ישראל, הוא הגדול ביותר בעולם. אין אח ורע למספר כזה. צריך לעשות שינוי

במערכת, בכל אחד במרכיביה".

 

נאמן הסביר שלא מספיק בשינוי מספר השופטים. "למשל שכל ערעור אזרחי יובא בפני שלושה שופטים – אפשר להביא את זה בפני שופט אחד שיחליט אם צריך להרחיב את זה לשלושה. מעצרים – אין מדינה בעולם שיש בה היררכיה כזו של דיון במעצרים. בעניין סדרי הדין, יוחל במעבר לשמיעת תיקים ברציפות. יש צורך במניעת סחיבת תיקים, כתוצאה מהדחיות שמבקשים על-פי הוראת הנשיאה ביניש. עורכי הדין – אין לי ספק שהשיטה הקיימת במדינת ישראל שכל דכפין ייתי ויבוא וישמש עורך דין. לכן כשעורך דין מופיע בבית משפט יש גם תופעות שעורך דין לא מייעל את הדיון, אלא מעכב את הדיון".

 

"אין במה שלא זעקנו מעליה"

השר המשפטים ציין גם כי לא צריך שכל תיק יכיל אלפי דפים. "לא צריך לשקול את פסקי הדין לפי המשקל", אמר ושב על קריאתו לשינוי יסודי במערכת המשפט. "היו תקופות בהן לא מונו שופטים, חיים רמון, מאיר שטרית, ציפי לבני - אני שמח שחל שינוי ומונו שופטים, אבל גם זה לא מספיק".

 

בשלב זה התערב ח"כ מיכאל בן ארי ופנה לנאמן: "מי אמור לעשות זאת? לא אתה אדוני השר?". "אני מוכן לקחת את כתב האישום הזה על עצמי", השיב נאמן, "אבל יש דברים שנדרשים גם מהכנסת, כמו חקיקה שתאפשר זירוז תיקים. הנושא הזה תקוע, בגלל סיסמאות ריקות כמו בלתי מידתי, או לא ראוי".

 

נשיאת בית משפט העליון פתחה את דבריה בשבחים לשופט בן-עטר. "איש ישר יוצא דופן במידותיו וביכולותיו", אמרה, "אבל הדיון הזה לא צריך להיות קשור למוות הזה".

 

לדברי ביניש, "בשנים האחרונות לא הייתה במה שלא זעקנו מעליה על העומס העצום על כתפי מערכת המשפט ושופטי ישראל. אנו בכל הזדמנות מציינים את הקשיים בהם אנו נתונים".

 

"אי אפשר לטפל בסרטן באספירין"

גם נשיאת בית המשפט העליון התייחסה לעומס המוטל על השופטים בישראל לעומת מקביליהם בחו"ל. "שולחן כל שופט בישראל עמוס יותר מכל המדינות שאנחנו בדקנו ואנחנו מכירים. השופט צריך להתמודד עם המשא הזה כשהוא בודד. אני חוזרת על זה כל פעם בטקס השבעת שופטים. בכל פעם שאני פוגשת אותם ורואה את ההלם על פניהם, כשבארץ המובטחת זה לא דומה לשום דבר שהם חלמו עליו ושאפו לו ברצותם להיות שופטים".


עומס על השופטים. "אדם המבקר שם לוקה בהלם" (צילום: אבירם זינו)

 

ביניש המשיכה וטענה כי התנאים הנוכחים במערכת המשפט הם בלתי נסבלים. "אדם מבקר שם לוקה בהלם רק מלראות באיזה תנאים יושב שופט, באיזה מקום צר, כשהוא נתון במצור, והוא צריך לעבוד בסרט נע", סיפרה הנשיאה, "כשאנו מדברים על תקציבים, זה גם סגל שעוזר לשופט, זה בינוי. זה חיוני ביותר".

 

היא הסבירה: "אדם עומד בבית המשפט מול גורלו, מול האירוע המשמעותי בחייו, אבל הוא לא יכול לקבל סעד כי התנאים לא מאפשרים זאת. מזה שנים אנו מוצאים עצמנו בביקורת על-ידי הציבור והתקשורת, על סחבת. ואנחנו עונים זו לא הסחבת זה העומס. העומס הוא מכיוון שהתוספות הן טלאי על גבי טלאי והאריג מחורר".

 

ביניש גם הוסיפה כי היא מסכימה עם גישתו של השר נאמן, לפיה יש לבצע שינוי רציני במערכת המשפט. "אני מסכימה שלצד המשאבים, יש לשקול רפורמה, גם שינויים מבניים אולי. אבל בלי מהפך בגישה – אנחנו לא נשיג את המטרה. שופטים לא עובדים בבית חרושת, שופטים לא נמדדים על-פי התפוקה. אבל אנו עושים את

המיטב, כדי לעמוד בעומס".

 

בדיון סיפר מנכ"ל משרד האוצר, חיים שני, כי "במסגרת התכנית הכלכלית והתקציב, הנהלת האוצר והשר קיימו ניתוח מסודר של מרבית השירותים הציבוריים הניתנים בישראל, חינוך, בריאות, והצרכים והאתגרים של מערכת המשפט". הוא ציין כי התוכנית לתקצוב מערכת המשפט תימשך עד 2012.

 

ח"כ רותם השיב כי התוכנית לא מספיקה: "מערכת המשפט גדלה בשנים האחרונות והכפילה את עצמה. אי אפשר לטפל בסרטן באספירין. צריך פתרון מערכתי כולל".

 

במהלך הדיון ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד יורי גיא-רון, העלה הצעה שגיבש עם מנהל בתי המשפט משה גל. "הפתרון המעשי שניתן לפעול עתה לכינונו, הינו בשני ראשים", אמר עו"ד גיא-רון, "האחד, הקמתה של ערכאת ערעור, אשר תקל על העומס העצום המוטל על בית המשפט העליון, ובמקביל העברתם של עשרות ומאות אלפי תיקים מן המערכת לטיפולם של מאות עורכי דין, המהווים כוח מקצועי איכותי, שאינו מכביד על המערכת התקציבית של משרד האוצר בהשוואה למינוי שופטים".

 

לדבריו, "מדובר בכינונה של בוררות משפטית אצל עורכי דין, אשר יהוו תחליף מיידי לערכאה ראשונה המתנהלת בבתי משפט השלום, ושבמסגרתה ייוותרו דלתותיהם של בתי המשפט לשירותם של האזרחים שייטלו חלק במסלול זה באמצעות האפשרות לערער על פסקי הבורר, שינתנו כערכאה ראשונה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מוריס בן-עטר. "העומס הכריע אותי"
דורית ביניש. "צריך לעבוד בסרט נע"
צילום: ג'ורג' גינסברג
יעקב נאמן. "שינוי במערכת"
צילום: ג'ורג' גינסברג
מומלצים