שתף קטע נבחר

על סף רתיחה באיראן: מנהיגי האופוזיציה במעצר

המשטר הדתי לא לוקח סיכונים לקראת הפגנת ההזדהות עם ההתקוממות בתוניסיה ובמצרים, שאמורה להתקיים היום בטהרן. מיר חוסיין מוסווי הושם במעצר בית, תחנות הרכבת התחתית בטהרן נחסמו וכוחות ביטחון גדולים הושמו באזורים הומי אדם. הסלולר הושבת במרכז טהרן ומהירות רשת האינטרנט הואטה

שלטונות איראן שמו בצהריים (יום ב') את מנהיג האופוזיציה, מיר חוסיין מוסווי, במעצר בית לקראת ההפגנה הגדולה שאמורה להתקיים בטהרן ובערים נוספות מאוחר יותר לאות הזדהות עם ההתקוממות בתוניסיה ובמצרים. בכך, מצטרף מוסווי למנהיג האופוזיציה אחר באיראן, מהדי כרובי, הנתון אף הוא במעצר בית זה מאז יום חמישי.

 

מהפכה במצרים: הכותרות האחרונות בעמוד מיוחד

 

אתר איראני המזוהה עם מוסווי דיווח כי כוחות הביטחון חסמו את הגישה לביתו של מנהיג האופוזיצי מוסווי באמצעות כמה ניידות משטרה, וניתקו את קווי הטלפון בביתו. במקביל, נחסמו תחנות הרכבת התחתית בניסיון למנוע מאזרחים להגיע למוקדי התקהלות מרכזיים, בהן כיכר אזאדי (החרות בפרסית), לשם אמורים להתנקז המפגינים בסוף התהלוכה. זמן קצר אחר כך דווח כי אלפי מפגינים החלו לצעוד לעבר הכיכר וכי התנועה באזור שותקה.

  כוחות הביטחון מורידים מפגין שעלה על מנוף עם דגל איראן, היום

 

כוחות הביטחון תגברו את נוכחותם גם בכיכר סדיקיה, שם כבר החלו להישמע קריאות "מוות לדיקטטור". מדיווחים לא רשמיים עולה כי בעלי חנויות כבר סגרו את עסקיהם מחשש למהומות, וכי כוחות הביטחון מנסים למנוע מהמפגינים להתאסף. עשרות שוטרים רכובים על אופנועים מסיירים ברחובות. בנוסף דווח על מפגין שעלה על דגל איראן אל קצהו של מנוף במרכז העיר והורד משם על-ידי שוטרים. במקביל נתקבלו דיווחים על הפגנות גם בערים שיראז, איספהאן ומשהד.

 

הסלולר הושבת במרכז טהרן

בשבוע שעבר דחו שלטונות איראן את בקשתם של מוסווי וכרובי, לקיים את הפגנת ההזדהות עם מצרים ותוניסיה, מחשש שזו תנוצל בכדי למחות נגד המשטר. ההפגנה המשמעותית האחרונה נגד המשטר הדתי באיראן התרחשה בדצמבר 2009, אז נהרגו מאש כוחות הביטחון 8 מפגינים. מאז שכך גל המחאות שפרץ בעקבות בחירתו השנויה במחלוקת של מחמוד אחמדינג'אד לכהונה שנייה.

 

בנאום לרגל 32 שנה למהפכה האיסלאמית שהתקיים בסוף השבוע, קרא אחמדינג'אד למעצמות המערב שלא להתערב במצב במצרים ובתוניסיה והזהיר אותן לא להמשיך לתמוך בישראל. לדבריו, השינויים במזרח התיכון יביאו לירידה בהשפעתן של ארצות הברית וישראל באזור. "אם אתם רוצים לתקן את התנהגותכם ושמדינות אחרות יבטחו בכם, תחילה עליכם להימנע מלהתערב במדינות אחרות, כולל בתוניסיה ובמצרים, ולאפשר להן לקבל החלטות בעצמן", אמר. 

 

נשיא טורקיה, עבדאללה גול, המבקר בימים אלה בטהרן, התייחס בצהריים לטלטלה שעוברת על המזרח התיכון, ובאופן אירוני משהו התייחס לצורך לכבד את רצון עמי האזור. במסיבת עיתונאים משותפת עם אחמדינג'טד, אמר גול: "זהו עידן של תקשורת, עידן שבו כולם מודעים אחד לשני, והדרישות והשאיפות של העמים מאוד מציאותיות. אנחנו רואים שלפעמים כאשר מנהיגים לא מתייחסים לדרישות העם, האזרחים פועלים כדי להשיג אותן בעצמם".

 

בהקשר זה יצויין כי גולשים איראנים דיווחו כי מהירות האינטרנט (האיטית ממילא) ירדה באופן משמעותי בימים האחרונים, ככל הנראה כחלק מניסיון השלטונות למנוע מפעילי אופוזיציה להפיץ חומרים אל מחוץ למדינה. רשתות חברתיות כמו טוויטר ופייסבוק חסומות באיראן, כמו גם אתרי חדשות מרכזיים. הרשת הסלולר הושבתה אף היא במרכז טהרן. עם זאת, חלק מהגולשים מצליחים להתגבר על השיבושים, לעדכן על צעדי המחאה ולהתעדכן על המתרחש במצרים ובתוניסיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מוסווי. קווי הטלפון נותקו
צילום: AFP
תזכורת מההפגנות ב-2009 (ארכיון)
צילום: AFP
מומלצים